Do's-and-don'ts in Eritrea

Gepubliceerd op:
5 juli 2019

Bij het zakendoen in Eritrea moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Khartoem, Soedan draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Eritrea

Hou rekening met 3 talen

Er zijn drie officiële talen in Eritrea: Tigrigna, Arabisch en Engels. Soms spreken de wat oudere lokale zakenmensen ook nog wel eens Italiaans. Groet een Eritreeër met 'Selam', wat vrede betekent.

Kom op tijd

Kom op tijd voor meetings, al kan dit betekenen dat u even zal moeten wachten op de andere deelnemers. Het is gebruikelijk om voor de start van de vergadering beleefdheidsvragen te stellen als 'Hoe gaat het?’

Vraag een voorschot

Vraag bij een zakendeal alvast een voorschot voor het leveren van werk. Door de bureaucratie kan het lang duren voordat u het totale bedrag binnen heeft. Dit heeft overigens niets te maken met onwil of oneerlijkheid van de Eritreeërs, wel met het inefficiënte systeem en het tekort aan buitenlandse valuta.

Vergeet de hiërarchie niet

Wees ervan bewust dat besluiten in Eritrea nog vaak top-down worden genomen. Dit begint langzaamaan wel te veranderen.

Wees niet overhaast

Houd er rekening mee dat zakendoen in Eritrea tijdrovend en omslachtig is. Voor ieder document is een stempel vereist. De bureaucratie komt deels doordat Eritrea zich nog aan de digitale wereld moet aanpassen. Het gebrek aan faciliteiten, apparatuur, geld en geschoold personeel is ook een remmende factor.

Vermijd gevoeligheden

Eritreeërs houden er niet van om persoonlijke onderwerpen te bespreken zoals religie, politieke voorkeur en relaties. Vermijd deze onderwerpen dan ook in gesprekken.

Vragen over ondernemen in Eritrea?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?