Zakendoen in Eritrea

Gepubliceerd op:
2 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
16 mei 2022

Eritrea is een jonge staat in het oosten van Afrika. Hoe doet u zaken in dit land? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Eritrea.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Eritrea? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van zakendoen in Eritrea een succes te maken.

Inwoners van Eritrea

Als u zaken wilt doen in Eritrea, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Eritrea bestaat nog niet zo lang. Het land was ooit onderdeel van Ethiopië, maar na een 30-jarige onafhankelijkheidsstrijd werd het in 1993 onafhankelijk. De vrede tussen Ethiopië en Eritrea werd pas in 2018 officieel, na een aantal decennia van gewapende vrede. Het land is een presidentiële republiek, met 3,7 miljoen inwoners (2022). De hoofdstad is Asmara.

In Eritrea wonen verschillende etnische groepen, waaronder de Tigrinya, de Tigre en de Afar. Tigrinya is de belangrijkste taal, maar in Eritrea wordt ook Engels en Arabisch gesproken. Islam en christendom zijn de belangrijkste religies. Veel Eritreeërs hebben de afgelopen decennia het land ontvlucht vanwege de strijd met Ethiopië, de lange dienstplicht en de slechte economische omstandigheden. In Eritrea heerste veel analfabetisme, maar een overheidsprogramma zorgde de laatste 20 jaar voor een stevige daling hiervan.

Denk aan verantwoord ondernemen

Zakendoen in Eritrea kent uitdagingen die om een goede voorbereiding vragen. U moet er goed op letten dat u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt (IMVO).

Uw bedrijf mag geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Onderzoek bijvoorbeeld of er in uw keten of bij uw zakenpartner geen mensenrechtenschending of schade aan het milieu plaatsvindt. Wilt u weten hoe u dit aanpakt?

Economie van Eritrea

Hoewel het gros van de bevolking in de landbouw werkt, is de Eritrese economie vooral afhankelijk van mijnbouw (goud, koper, potas). De Eritrese economie kent een redelijke groei de laatste jaren (gemiddeld 3 tot 4% per jaar). Voor de komende jaren wordt nog meer groei verwacht, door het positieve effect van het vredesakkoord, meer buitenlandse investeringen en (mogelijk) aantrekkend toerisme. Het vredesakkoord zorgt er ook voor dat dienstplichtigen nu weer vrijkomen op de arbeidsmarkt.

De economie van Eritrea blijft wel kwetsbaar, onder meer omdat de landbouwsector te maken heeft met droogte en andere weersomstandigheden.

Ook de afhankelijkheid van het buitenland voor de handel maakt de Eritrese economie kwetsbaar. Bovendien wordt de ontwikkeling geremd door de nawerking van vroegere economische sancties.

Recente economische ontwikkelingen

Door de coronapandemie kende de economie van Eritrea zoals veel Afrikaanse landen een flinke dip in 2020. Van een economische groei van bijna 4% in 2019, naar een kleine krimp in 2020. Lees de analyse van de African Development Bank van de Wereldbank (maart 2021) voor meer informatie. De informatie over Eritrea staat op pagina 118.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (april 2022).

Handel Nederland - Eritrea

Voor Nederland staat Eritrea op nummer 198 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde van landen als Sao Tomé & Principe, Dominica en Bermuda. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Eritrea € 4,0 miljoen.

Wilt u meer weten over het land Eritrea, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan ons Factsheet Eritrea.

Handelsrelatie EU-Eritrea

Eritrea valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Eritrea

Benieuwd naar de zakelijke kansen in Eritrea? Of op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Eritrea. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Eritrea

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Eritrea. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Eritrea staat op plaats 189 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Bereid u goed voor

Door de politieke situatie is Eritrea een uitdagend land om zaken mee te doen. Het is daarom erg belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Lees het reisadvies voor Eritrea op Nederland Wereldwijd en laat u goed informeren over de actuele situatie. De ambassade in Soedan kan u hierbij helpen. (Nederland heeft geen eigen ambassade in Eritrea.)

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Eritrea er mogelijk zijn.

Exportregels voor Eritrea

Bronnen voor exportregels

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Eritrea is niet aangesloten bij de ATA-conventie (ATA Carnet).

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Khartoem (Soedan) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Eritrea. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Eritrea.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Eritrea?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?