Zakendoen in Eritrea

Gepubliceerd op:
2 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
23 augustus 2023

Eritrea is een jonge staat in het oosten van Afrika. Hoe doet u zaken in dit land, waar liggen de kansen voor u? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Eritrea.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Eritrea? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van zakendoen in Eritrea een succes te maken.

Inwoners van Eritrea

Als u zaken wilt doen in Eritrea, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Eritrea bestaat nog niet zo lang. Het land was ooit onderdeel van Ethiopië, maar na een 30-jarige onafhankelijkheidsstrijd werd het in 1993 onafhankelijk. De vrede tussen Ethiopië en Eritrea werd pas in 2018 officieel, na een aantal decennia van gewapende vrede. Het land is een presidentiële republiek, met 3,7 miljoen inwoners (2023). De hoofdstad is Asmara.

In Eritrea wonen verschillende etnische groepen, waaronder de Tigrinya, de Tigre en de Afar. Tigrinya is de belangrijkste taal, maar in Eritrea wordt ook Engels en Arabisch gesproken. Islam en christendom zijn de belangrijkste religies.

Veel Eritreeërs hebben de afgelopen decennia het land ontvlucht vanwege de strijd met Ethiopië, de lange dienstplicht en de slechte economische omstandigheden. In Eritrea heerste veel analfabetisme, maar een overheidsprogramma zorgde de laatste 20 jaar voor een stevige daling hiervan.

Economie van Eritrea

Hoewel het gros van de bevolking in de landbouw werkt, is de Eritrese economie vooral afhankelijk van mijnbouw (goud, koper, potas). De Eritrese economie kent een redelijke groei de laatste jaren (gemiddeld 3 tot 4% per jaar). Voor de komende jaren wordt nog meer groei verwacht, door het positieve effect van het vredesakkoord.

De economie van Eritrea blijft wel kwetsbaar, onder meer omdat de landbouwsector te maken heeft met droogte en andere weersomstandigheden.

Ook de afhankelijkheid van het buitenland voor de handel maakt de Eritrese economie kwetsbaar. Bovendien wordt de ontwikkeling geremd door de nawerking van vroegere economische sancties.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Eritrea? Bekijk dan de website van de Wereldbank.

Handel Nederland - Eritrea

Voor Nederland staat Eritrea op nummer 156 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Eritrea € 4,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Eritrea:

Handelsrelatie EU-Eritrea

Eritrea valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

"Ga naar het land toe. Probeer een goed gevoel te krijgen bij de omgeving, de mensen en bij het land. Lokale aanwezigheid is belangrijk voor het succes van je bedrijf."

Bekijk 7 tips van 3 experts over zakendoen in Oost-Afrika

Alwin Quispel
Business Development Coach bij RVO

Zakelijke kansen in Eritrea

Benieuwd naar de zakelijke kansen in Eritrea? Of op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Eritrea. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Eritrea

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Eritrea. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Eritrea staat op plaats 189 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Eritrea er mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Eritrea

Bronnen voor exportregels

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Eritrea is niet aangesloten bij de ATA-conventie (ATA Carnet).

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

Door de politieke situatie is Eritrea een uitdagend land om zaken mee te doen. Bereid u goed voor als u wilt gaan zakendoen in Eritrea. Lees het reisadvies voor Eritrea op Nederland Wereldwijd en laat u goed informeren over de actuele situatie.

De ambassade in Soedan (Nederland heeft geen eigen ambassade in Eritrea) staat klaar om u te helpen met al uw ondernemersvragen over Eritrea. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Eritrea?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?