Handel Nederland - Ghana

Laatst gecontroleerd op:
19 juni 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Ghana hoort met Nigeria, Togo en Senegal tot onze grootste handelspartners in West-Afrika. We voeren vooral veel in uit Ghana, vooral cacao. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Ghana.

Wilt u meer weten over Ghana, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Ghana.

Recente economische ontwikkelingen in Ghana

In Ghana sloeg de coronacrisis hard toe, maar de economische gevolgen waren minder heftig dan bij andere grote Afrikaanse landen, zoals Nigeria en Zuid-Afrika. In 2021 en 2022 volgde een herstel.

In 2022 ging het iets minder voorspoedig met de Ghanese economie. De economische groei nam af en de inflatie nam juist toe, tot wel 54% in december. Volgens de Wereldbank blijft de economische groei in 2023 ook nog onder de 2%. De levenskosten zijn toegenomen en de armoede neemt minder snel af dan gehoopt.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Ghana

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Ghana

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,3 miljard 2022
Totale invoer € 549 miljoen 2022

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Ghana in de databank Statline van het CBS.

Wil u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Ghana

Export vanuit Nederland naar Ghana

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 772 miljoen 2022
Vlees en vleesproducten € 76 miljoen 2022
Gespecialiseerde machines € 61 miljoen 2022

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Ghana bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Ghana.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2023. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Ghana

Invoer vanuit Ghana naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Koffie, thee, cacao, specerijen € 337 miljoen 2022
Plantaardige oliën en vetten € 32 miljoen 2022
Non-ferrometalen € 25 miljoen 2022

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Ghana bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Ghana.

Voorlopige invoercijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2023. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Ghana. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers 

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Ghana? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?