Handel Nederland - Ghana

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
15 november 2022

Ghana is voor Nederland een belangrijk handelsland. Ghana hoort met Nigeria, Togo en Senegal tot onze grootste handelspartners in West-Afrika. We voeren vooral veel in uit Ghana, vooral cacao. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Ghana.

Wilt u meer weten over Ghana, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Ghana.

Recente economische ontwikkelingen in Ghana

In Ghana sloeg de coronacrisis hard toe, maar de economische gevolgen waren minder heftig dan bij andere grote Afrikaanse landen, zoals Nigeria en Zuid-Afrika. In 2020 was er sprake van een hele lichte groei van 0,5%, nadat de jaren daarvoor sprake was van een economische groei van 7% gemiddeld. In 2021 keerde de economische groei terug met ruim 5%.

Door gunstige cacaoprijzen en goudprijzen, en een spoedig herstel van de maakindustrie en de bouwsector in Ghana, kon de economische situatie van Ghana zich herstellen van de coronacrisis. De inflatie nam wel toe in 2022.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Ghana

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Ghana

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 886 miljoen 2021
Totale invoer € 622 miljoen 2021
Handelsbalans (positief/negatief) € 264 miljoen (+) 2021

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Ghana in de databank Statline van het CBS.

Wil u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Ghana

Export vanuit Nederland naar Ghana

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 366 miljoen 2021
Vlees en vleesproducten € 101 miljoen 2021
Voertuigen voor wegvervoer € 60 miljoen 2021

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Ghana bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Ghana.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2022. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Ghana

Invoer vanuit Ghana naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Koffie, thee, cacao, specerijen € 481 miljoen 2021
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 57 miljoen 2021
Groenten en fruit € 24 miljoen 2021

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Ghana bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Ghana.

Voorlopige invoercijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2022. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Ghana. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers 

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Ghana? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?