Handel Nederland - Ghana

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
22 juni 2021

Ghana is voor Nederland een belangrijk handelsland. Ghana hoort met Nigeria, Togo en Senegal tot onze grootste handelspartners in West-Afrika. We voeren vooral veel in uit Ghana, vooral cacao. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Ghana.

Wilt u meer weten over Ghana, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Ghana.

Handelscijfers Nederland - Ghana

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Ghana

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 767 miljoen 2020
Totale invoer € 719 miljoen 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 49 miljoen (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Ghana in de databank Statline van het CBS.

Wil u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

Effect coronacrisis op handel met Ghana

Effect op de Ghanese economie

In Ghana heeft de coronacrisis hard toegeslagen. Toch zijn de economische gevolgen minder heftig dan bij andere grote Afrikaanse landen, zoals Nigeria en Zuid-Afrika. Die landen hadden beide in 2020 met een economische krimp te maken. Volgens de African Development Bank had Ghana een economische groei van 1,7% in 2020, tegen een economische groei van 6,5% in 2019. Door gunstige cacaoprijzen en goudprijzen, en een spoedig herstel van de maakindustrie en de bouwsector in Ghana, kan de economische situatie van Ghana zich herstellen.

Meer weten? Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 155. Vergelijkingen tussen landen vindt u op pagina 38.

Het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (oktober 2021) bevat ook veel economische informatie over Ghana.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Ghana

Export vanuit Nederland naar Ghana

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 292 miljoen 2020
Vlees en vleesproducten € 95 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 53 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Ghana bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Ghana.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2021. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Ghana

Invoer vanuit Ghana naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Koffie, thee, cacao, specerijen € 464 miljoen 2020
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 152 miljoen 2020
Groenten en fruit € 24 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Ghana bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Ghana.

Voorlopige invoercijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2021. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Ghana. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handelscijfers Nederland - Ghana

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Ghanese markt? Of wilt u sparren over uw exportplannen?

Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?