Handel Nederland - Hongkong SAR

Laatst gecontroleerd op:
27 maart 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Hongkong SAR is een belangijke doorvoerhaven en toegangspoort naar het Chinese vasteland. Daarmee heeft Hongkong SAR een bijzondere positie in de handel tussen Nederland en China. Op deze pagina leest u meer over de handel tussen Nederland en Hongkong SAR en over de economie in Hongkong SAR.

Wilt u meer weten over Hongkong SAR, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Hongkong SAR.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Hongkong SAR? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de regering van Hongkong SAR is de economie goed aan het herstellen sinds de coronapandemie. Het toerisme en de binnenlandse vraag naar producten zijn toegenomen. Naar verwachting stijgen consumentenuitgaven dit jaar nog verder. 

Daarentegen blijft de buitenlandse vraag en dus de export achter. Dit heeft te maken met geopolitieke spanningen en het achterblijven van de economische groei in welvarende landen.

Volgens de Global Economic Outlook van het IMF groeit het bbp van Hongkong in 2024 met 3,1%, na een groei van 3,5% in 2023. 

Handelscijfers Nederland - Hongkong SAR

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Hongkong SAR
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 3,3 miljard 2023
Totale invoer € 4,8 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Hongkong SAR in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Hongkong SAR

Uitvoer vanuit Nederland naar Hongkong SAR
Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie € 303 miljoen 2023
Elektrische apparaten € 240 miljoen 2023
Generatoren en motoren € 216 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Hongkong SAR.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Hongkong SAR

Invoer uit Hongkong SAR
Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie € 2,0 miljard 2023
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 834 miljoen 2023
Elektrische apparaten € 718 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Hongkong SAR naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Hongkong SAR bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de economie van Hongkong SAR? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de markt van Hongkong SAR ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?