Handel Nederland - Hongkong SAR

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 november 2021

Hongkong SAR is een belangijke doorvoerhaven en toegangspoort naar het Chinese vasteland. Daarmee heeft Hongkong SAR een bijzondere positie in de handel tussen Nederland en China. Op deze pagina leest u meer over de handel tussen Nederland en Hongkong SAR en over de economie in Hongkong SAR.

 

Handelscijfers Nederland - Hongkong SAR

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Hongkong SAR

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 2,0 miljard 2020
Totale invoer € 5,2 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 3,2  miljard (-) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Hongkong SAR in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Hongkong SAR

Het is nog onduidelijk wat de volledige gevolgen zijn van de coronacrisis op de handel met Hongkong SAR. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Hongkong SAR.

Economische gevolgen en verwachtingen

De coronapandemie heeft effect gehad op de economie van Hongkong SAR. De toerismesector kwam stil te liggen en de export van goederen en diensten zakte in. In het laatste kwartaal van 2020 herstelde de economie zich verder, maar een 4e coronagolf vertraagde dit herstel. Uit overheidscijfers blijkt dat het BNP over heel 2020 is gedaald met 6,1%.

Belangrijkste exportproducten naar Hongkong SAR

Top 3 exportproducten naar Hongkong SAR

Productgroep Bedrag Jaartal
Generatoren en motoren € 319 miljoen 2020
Bereide voedingsmiddelen € 281 miljoen 2020
Elektrische apparaten € 227 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Hongkong SAR bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Hongkong SAR.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers op maandbasis over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Hongkong SAR

Top 3 importproducten uit Hongkong SAR

Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie € 2,0 miljard 2020
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 1,0 miljard 2020
Elektrische apparaten € 945 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Hongkong SAR bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Hongkong SAR naar Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers op maandbasis over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Hongkong SAR. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de markt in Hongkong SAR ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Hongkong SAR? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?