Zakelijke kansen in Hongkong SAR

Gepubliceerd op:
9 augustus 2012
Laatst gecontroleerd op:
15 maart 2021

Hongkong SAR is een echt handelsgebied en een financiële en logistieke 'hub' voor de regio. Hongkong SAR wordt daardoor vaak gezien als goede uitvalsbasis voor het Chinese vasteland en de omringende landen.

Hongkong is een Speciale Administratieve Regio (SAR) binnen de Volksrepubliek China, waarvoor de 'One Country, Two Systems'-constructie geldt. Daardoor heeft Hongkong SAR een hoge mate van autonomie. Dit is een belangrijke reden voor het internationale zakenleven – waaronder het Nederlandse – om Hongkong SAR als vestigingsplaats in Azië en uitvalsbasis naar het Chinese vasteland te kiezen.

De overheid van Hongkong SAR focust op 4 sleutelsectoren, die worden gezien als de drijvende kracht achter de jarenlange economische groei. Dat zijn: logistiek en handel, financiele dienstverlening, toerisme en zakelijke dienstverlening. Op deze pagina leest u meer over de kansen in deze en andere topsectoren.

De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst het meeste kans maakt. En we kunnen u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg. Neem contact op met ons voor meer informatie over de dienstverlening van RVO.

 

 

Handel en logistiek

Hongkong SAR behoort tot de grootste spelers ter wereld op het gebied van import en export van goederen. In 2019 was de vrachtdoorvoer op Hong Kong International Airport in totaal 4,8 miljoen ton. Hiermee stond Hong Kong International Airport op de eerste plaats van alle vliegvelden ter wereld. Als een van 's werelds drukste en efficiëntste internationale containerhavens, is Hongkong SAR geschikt als basis voor regionale en wereldwijde logistiek.

Handel en logistiek in Hongkong SAR bieden verschillende mogelijkheden. Zo zijn er kansen voor Nederlandse ondernemers op het gebied van vrachtvervoer, opslag en transport van productielocatie naar andere locaties.

Greater Bay Area

Hongkong SAR, Macau SAR en 9 steden in de provincie Guangdong vormen samen de Greater Bay Area (GBA). De Greater Bay Area (GBA) biedt veel kansen in verschillende sectoren, waaronder de logistieke sector. Lees in onderstaand rapport meer over de Greater Bay Area en de Cold Chain Logistics-sector in die regio. In het rapport is er aandacht voor de marktsituatie en kansen voor het Nederlands bedrijfsleven op het gebied van Cold Chain Logistics.

Financiële dienstverlening

Hongkong SAR is een internationaal financieel centrum. In 2019 was de aandelenbeurs van Hongkong SAR de op 2 na grootste van Azië en wereldwijd nummer 5. Hongkong SAR is daarnaast een van de interessantste markten ter wereld voor een beursgang.

Kansen in de financiële dienstverlening van Hongkong SAR liggen onder andere in het bankwezen, verzekeringen, effectenhandel en vermogensbeheer. Van de 4 sleutelsectoren is het marktaandeel van de financiële dienstverlening het grootst. In 2019, voordat de coronacrisis uitbrak, stond deze sector voor ruim 21% van het bnp van Hongkong SAR.

Aandacht voor FinTech

Hongkong SAR besteedt speciale aandacht aan FinTech. Zo zijn er met het oog op de coronapandemie maatregelen getroffen om FinTech-bedrijven te beschermen tegen de impact van de crisis. De private en publieke sector werken samen om van Hongkong SAR een grote speler te maken op het gebied van FinTech.

Zakelijke dienstverlening

De sector zakelijke dienstverlening is in Hongkong SAR verantwoordelijk voor 11,9% van het BNP en vertegenwoordigt ruim 14% van de werkgelegenheid (2019). Onder zakelijke dienstverlening vallen onder andere juridische diensten, HR-diensten, marketing-diensten, consultancy, onderwijs en trainingen. Zo is Hongkong SAR leidend op het gebied van onderwijs. Dit biedt kansen in de gehele sector, van kinderdagverblijven tot internationale scholen, beroepsonderwijs en trainingsinstituten.

Toerismesector

In de toerismesector wordt onderscheid gemaakt tussen inkomend en uitgaand toerisme. Onder inkomend toerisme vallen accommodaties voor kort verblijf, horeca, transport en gepersonaliseerde dienstverlening aan mensen die Hongkong SAR bezoeken. Onder uitgaand toerisme valt passagiersvervoer van inwoners over de grenzen heen. Hierbij horen alle gerelateerde activiteiten, zoals reisbureaus, boekingsdiensten en transportdiensten.

Vooral de horeca biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Zo wordt 95% van het voedsel voor deze sector geïmporteerd en is er groeiende aandacht voor duurzaamheid, de herkomst van voedsel en voedselkwaliteit in de horeca. Lees hier meer over op de overheidswebsite InvestHK.

Kansen in andere topsectoren

Culturele en creatieve sector

Hongkong SAR staat bekend als de creatieve hub van Azië. De culturele en creatieve industrie is breed en omvat onder andere architectuur, kunst, cultuur, ambachten, design, software, interactieve (computer)spellen, tv en radio. Zo is Hongkong SAR dankzij het West Kowloon Cultural District, Tai Kwun, Police Married Quarter (PMQ) en BODW (Business of Design Week) een van de grootste exportmarkten voor design.

Milieu

De overheid in Hongkong SAR juicht groene initiatieven toe. Onder andere via belastingvoordelen en publieke projecten. Er is aandacht voor oplossingen voor milieuproblemen, zoals milieutechniek, riolering en afvalverwerking.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)

Zakendoen in Hongkong biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland.

De Nederlandse overheid verwacht dat u de risico's voor mens en milieu in uw eigen bedrijfsvoering en internationale waardeketen in kaart brengt, en dat u negatieve gevolgen voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Breng risico's in kaart 

De volgende bronnen geven een indruk van de IMVO-risico's in Hongkong. Het is belangrijk dat u de risico's ook verder onderzoekt, voordat u er zakendoet. 

Meer weten of hulp nodig?

Kansrijke aanbestedingen, subsidies en financieringen

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Marktrapporten over kansrijke sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, landbouwraden, NBSO's en het IA-netwerk publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren. Hieronder vindt u een selectie van rapporten over de belangrijkste ontwikkelingen. De volledige lijst met marktrapporten vind u in onze onze bibliotheek.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?