Zakelijke kansen in Hongkong SAR

Gepubliceerd op:
9 augustus 2012
Laatst gecontroleerd op:
29 februari 2024

Hongkong SAR is een echt handelsgebied en een financiële en logistieke 'hub' voor de regio. Hongkong SAR wordt daardoor vaak gezien als goede uitvalsbasis voor het Chinese vasteland en de omringende landen. Waar liggen de kansen voor u, waar vindt u informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen(MVO) en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner? U staat er niet alleen voor. We helpen u graag op weg.

Hongkong is een Speciale Administratieve Regio (SAR) binnen de Volksrepubliek China. Door de zogeheten 'One Country, Two Systems'-constructie is Hongkong SAR zelfstandig. Dit is een belangrijke reden voor internationale (ook Nederlandse) bedrijven om zich binnen Azië in Hongkong SAR te vestigen, als uitvalsbasis naar het Chinese vasteland en de Azië-Pacific regio.

De overheid van Hongkong SAR focust op een aantal sleutelsectoren die al jarenlang de economische groei stimuleren. Op deze pagina leest u meer over de kansen in deze en andere topsectoren.

Handel en logistiek

Hongkong SAR behoort tot de grootste spelers ter wereld op het gebied van import en export van goederen en staat bekend als internationaal handelscentrum.

In 2022 werd via Hong Kong International Airport in totaal 4,2 miljoen ton vracht doorgevoerd; dat is meer vrachtdoorvoer dan op ieder ander vliegveld ter wereld. Daarnaast heeft de regio een van 's werelds drukste en efficiëntste internationale containerhavens. Dit maakt Hongkong zeer geschikt als uitvalsbasis voor regionale en wereldwijde logistiek.

Hongkong SAR biedt verschillende mogelijkheden voor handel en logistiek. Zo zijn er kansen voor Nederlandse ondernemers op het gebied van vrachtvervoer, en opslag en transport van productielocatie naar andere locaties.

Greater Bay Area

Hongkong SAR, Macau SAR en 9 steden in de provincie Guangdong vormen samen de Greater Bay Area (GBA). De GBA biedt veel kansen in verschillende sectoren, waaronder de logistieke sector en de creatieve industrie.

Lees in onderstaand rapport meer over de markt van de Greater Bay Area en de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van de koelketenlogistieksector in die regio.

Dienstverlening 

De dienstensector zorgde in Hongkong SAR voor ruim 93,7% van het bbp (2023) en is goed voor 88,4 procent van de werkgelegenheid (2022). De belangrijkste subsectoren zijn financiën en verzekeringen (21,3% van het bbp in 2021), gevolgd door publieke administratie, maatschappelijke en persoonlijke services (20,5%), import en export, groot- en detailhandel (19,4%), en vastgoed, professionele en zakelijke dienstverlening (9,1%). 

Financiële dienstverlening

Hongkong SAR behoort tot een van de 4 grootste internationale financiële centra ter wereld. In 2022 was de financiële dienstverleningssector goed voor ruim 22% van het bbp van Hongkong SAR. 

Verder staat Hongkong SAR bekend als 's werelds grootste offshore zaken-hub voor de renminbi (RMB, de Chinese valuta). Ongeveer 75 procent van de wereldwijde offshore RMB-betalingen wordt hier verwerkt. Ook heeft Hongkong SAR de grootste offshore RMB-liquiditeitspool, met meer dan 1 miljard renminbi. 

Hongkong SAR is een internationaal centrum voor vermogens- en risicobeheer, met kansen in onder andere het bankwezen, de verzekeringswereld en de effectenhandel. 

Toerismesector

In de toerismesector wordt onderscheid gemaakt tussen inkomend en uitgaand toerisme.

Onder inkomend toerisme vallen accommodaties voor kort verblijf, horeca, transport en gepersonaliseerde dienstverlening voor mensen die Hongkong SAR bezoeken. Uitgaand toerisme is het passagiersvervoer van inwoners over de grenzen heen. Hierbij horen alle gerelateerde activiteiten zoals reisbureaus, boekingsdiensten en transportdiensten.

Vooral de horeca biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Zo wordt 95% van het voedsel voor deze sector geïmporteerd. Daarnaast is er in de horeca groeiende aandacht voor duurzaamheid, de herkomst van voedsel en voedselkwaliteit. Lees meer hierover op de overheidswebsite InvestHK.

Kansen in andere topsectoren

Culturele en creatieve sector

Hongkong SAR staat ook bekend als de creatieve hub van Azië. De culturele en creatieve industrie heeft veel uitingen, waaronder architectuur, kunst, film, cultuur, ambachten, design, software, interactieve (computer)spellen, tv en radio.

Hongkong SAR is dankzij het West Kowloon Cultural District, Tai Kwun, Police Married Quarter (PMQ) en BODW (Business of Design Week) een van de grootste exportmarkten voor design.

Innovatie en technologie

In de komende jaren zal de overheid van Hongkong investeren in de ontwikkeling van innovatie en technologie. Het Innovation, Technology and Industry Bureau richt een New Industrialization Development Office op om initiatieven door te voeren.

Dit nieuwe Development Office moet nieuwe en moderne industrialisatie in Hongkong bevorderen. Daarbij zoekt men de samenwerking op met zowel lokale als buitenlandse kennisinstellingen, universiteiten en bedrijven.

Milieu

De overheid in Hongkong SAR juicht groene initiatieven toe. Ze stimuleren die met onder andere belastingvoordelen en publieke projecten. Er wordt vooral gezocht naar oplossingen voor milieuproblemen. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers op het gebied van milieutechniek, riolering en afvalverwerking.

In de rapporten hieronder leest u meer over kansen met een focus op duurzaam ondernemen.

Kansrijke aanbestedingen, subsidies en financieringen

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in Hongkong. Meer daarover leest u op onze pagina IMVO in Hongkong.

Marktrapporten over kansrijke sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, landbouwraden, NBSO's en het IA-netwerk publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? RVO denkt graag met u mee. Neem contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?