Handel Nederland - Irak

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 december 2020

De handel tussen Nederland en Irak bestaat vooral uit olie. De import van ruwe aardolie en aardolieproducten overtreft alle andere import- en exportproducten in waarde. Onze export bestaat uit machines en vervoermaterieel en veevoeder, maar dat zijn nog relatief kleine exportcategorieën.

Wilt u meer weten over het land Irak, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Irak.

Houd bij handel met Irak rekening met de sancties die er gelden.

Handelscijfers Nederland - Irak

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Irak

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 397 miljoen 2020
Totale invoer € 671 miljoen 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 274 miljoen (-) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Irak in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Irak

Hoewel het duidelijk is dat de coronacrisis effect heeft op de handel tussen Nederland en Irak, is nog lastig te zeggen hoe groot dit effect uiteindelijk is. U kunt daarvoor de website van het CBS in de gaten houden.

Effect op de Iraakse economie

Ook in Irak heeft het coronavirus grote gevolgen voor de economie. Vooral de verminderde vraag naar olie zorgt er voor dat de economie in Irak krimpt. De wereldwijde export van producten uit Irak is met 40,5% afgenomen. De Wereldbank verwacht dat de economie van Irak in 2020 ongeveer 5% krimpt. Voor 2021 en 2022 voorspellen ze dat de groei van het bruto nationaal product (bnp) met 1,9-2,7% weer toeneemt, maar in vergelijking met de groei die Irak in 2019 doormaakte (4,4%) blijft het slechts mondjesmaat. 

Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Iraq's Economic Update - April 2020.
 

Belangrijkste uitvoerproducten naar Irak

Uitvoer vanuit Nederland naar Irak

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 66 miljoen 2020
Bereide voedingsmiddelen € 35 miljoen 2020
Veevoeder € 32 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Irak bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Irak.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Irak

  Invoer vanuit Irak naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 661 miljoen 2020
  Generatoren en motoren € 7 miljoen 2020
  Bereide oliën en vetten € 1 miljoen 2020

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Irak bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Irak naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Irak. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

   Overzicht handelscijfers

   Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

   Meld handelsbelemmeringen

   Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

   Meer weten?

   Ontdek uw kansen

   Wilt u weten of de Iraakse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Irak? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

   In opdracht van:
   • Ministerie van Buitenlandse Zaken
   Bent u tevreden over deze pagina?