Handel Nederland - Irak

Laatst gecontroleerd op:
16 augustus 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

De handel tussen Nederland en Irak bestaat vooral uit olie. In 2021 was de import van olie € 402 miljoen, in 2022 was dit € 3,62 miljard. Nederland exporteert een stuk minder naar Irak, in 2022 voor in totaal € 621 miljoen. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Irak.

Wilt u meer weten over het land Irak, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Irak.

Houd bij handel met Irak rekening met de sancties die er gelden.

Recente economische ontwikkelingen

Net zoals vele andere landen kwam Irak in 2020 in een recessie. Dit als gevolg van de coronapandemie en de lagere olieprijs. De economie kromp toen met 9%. 

Door de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen hard gestegen, wat gunstig is voor olieproducerende landen. De economie van Irak groeide in 2022 met 7,9% dankzij de hoge olieprijzen en stijging van de olieproductie.

De Wereldbank verwacht voor Irak een daling van de economische groei vergeleken met 2022. De verwachting voor 2023 is een totale economische groei van 2,8%.

Handelscijfers Nederland - Irak

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Irak

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 621 miljoen 2022
Totale invoer € 3,63 miljard 2022
Handelsbalans € -3 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Irak in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Irak

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Irak

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 108 miljoen 2022
Bereide voedingsmiddelen € 35 miljoen 2022
Diverse machines € 34 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 34 miljoen 2022
Gespecialiseerde machines € 32 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Irak.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Irak

  Top 5 invoer vanuit Irak naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 3,62 miljard 2022
  Bereide oliën en vetten € 5 miljoen 2022
  Organische chemische producten € 4 miljoen 2022
  Toestellen voor telecommunicatie € 1 miljoen 2022
  Elektrische apparaten € 1 miljoen 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Irak naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Irak. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

   Overzicht handelscijfers

   Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

   Meld handelsbelemmeringen

   Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

   Meer weten?

   Ontdek uw kansen

   Wilt u weten of de Iraakse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Irak? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. 

   In opdracht van:
   • Ministerie van Buitenlandse Zaken
   Bent u tevreden over deze pagina?