Zakelijke kansen in Irak

Gepubliceerd op:
19 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
11 januari 2022

De veiligheidssituatie en het ondernemingsklimaat maken van zakendoen in Irak een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding liggen er ook kansen. Zo is er door de huidige wederopbouwfase behoefte aan allerlei nieuwe goederen en diensten en het land heeft een grote binnenlandse markt van bijna 40 miljoen inwoners.

Op het moment is slechts beperkte ondersteuning mogelijk van de Nederlandse overheid voor het Nederlandse bedrijfsleven in Irak. Wel heeft de ambassade aandacht voor de ontwikkeling van de private sector in dit land. Controleer bij het zakendoen in Irak ook altijd het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Gevolgen van de coronacrisis

Het coronavirus heeft een grote impact op de handel en het dagelijks leven in Irak. De volledige economische impact per sector is echter nog niet bekend. De maatregelen die Irak heeft getroffen – zoals de lockdown en reisbeperkingen – hebben in ieder geval een negatief effect op de economie. Zodra wij meer informatie hebben over de economische gevolgen, delen wij dat met u.

Op dit moment is Irak een hoogrisicogebied. Niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. De medische sector in het land heeft niet voldoende middelen om goede tests uit te voeren en verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Kijk op Nederland Wereldwijd voor de meest recente informatie over de coronamaatregelen in Irak.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Let op: voor dit land gelden internationale economische sancties. Wilt u weten welke gevolgen deze sancties hebben voor aanbestedingen van internationale organisaties? Neem contact op met het Team Internationale Organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Meer weten?

Waar liggen de grootste kansen voor u? RVO kan voor uw bedrijf de markt verkennen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in Irak. Neem hiervoor contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?