Handel Nederland – Italië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
10 augustus 2022

Italië staat steevast in het lijstje van onze belangrijkste handelspartners. Ook in 2021 behoorde het Zuid-Europese land – zowel wat betreft de in- als de uitvoer van producten – weer tot de top 10. De export naar Italië is nog altijd meer dan de export naar Spanje en Polen. In 2021 bedraagt de export naar Italië ruim € 25 miljard. De invoer stijgt ook, naar bijna 15 miljard in 2021. Meer weten? Op deze pagina vindt u de actuele cijfers over de Nederlands-Italiaanse handel.

Wilt u meer weten over het land Italië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Italië.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Italië? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen in Italië

Economic Forecast van de Europese Commissie

Volgens de Economic Forecast Summer 2022 van de Europese Commissie bleek de Italiaanse economie begin 2022 veerkrachtiger dan verwacht. Dat was vooral te danken aan de bouwactiviteit. Ook de bedrijvigheid in de dienstensector nam flink toe na de opheffing van bijna alle coronagerelateerde beperkingen.

Aan de andere kant nam de koopkracht af, is het consumentenvertrouwen afgenomen en zijn er problemen in de leveringskant. De forecast houdt rekening met een inflatie van 7,4% in 2022. De economische groei kan nog onder druk komen te staan door verstoringen van de aardgasvoorziening.

Bekijk alle Economic Forecasts op de website van de Europese Commissie.

World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Ook volgens het rapport World Economic Outlook (oktober 2022) herstelt Italië van de economische gevolgen van de coronapandemie. Op pagina 9 staat een vergelijking tussen diverse landen. Bekijk de website van het IMF voor de meest actuele rapporten over dit onderwerp.

Meer weten?

Actuele cijfers over de Italiaanse economie kunt u vinden via de website van het Instituto Nazionale di Statistica (Istat), het Italiaanse Centraal Bureau voor de Statistiek.

Handelscijfers Nederland - Italië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Italië

Soort informatie Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Totale uitvoer € 25,5 miljard 2021 + 32,4%
Totale invoer € 14,7 miljard 2021 + 26,5%
Handelsbalans (positief/negatief) € 10,8 miljard (+) 2021 + 41,3%

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Italië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Italië

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Italië

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Medicinale en farmaceutische producten € 1,9 miljard 2021 + 15,6%
Elektrische apparaten € 1,5 miljard 2021 + 26,6%
Kunststof in primaire vormen € 1,5 miljard 2021 + 63,6%
Toestellen voor telecommunicatie € 1,4 miljard 2021 + 14,3%
Diverse fabricaten € 1,3 miljard 2021 + 42%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Italië.

Trends in uitvoer naar Italië

Medicinale en farmaceutische producten zijn nog steeds de belangrijkste productgroep voor de Nederlandse export naar Italië. Het is nu al een paar jaar de belangrijkste productgroep voor de export. Aan de toename lijkt nog steeds geen einde te komen met een stijging van ruim 15% in 2021.

Uit de top 5 is de export van de productgroep kantoor- en automatische gegevensverwerkers en de productgroep instrumenten en apparaten voor wetenschapsbeoefening weggevallen. Dat komt door de opkomst van de export van de productgroep kunststof in primaire vormen met maar liefst 64%. De export van diverse fabricaten is terug in de top 5, met 42%. Elektrische apparaten en toestellen voor telecommunicatie staan op de 2e en de 4e  plek.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Italië

Top 5 invoer vanuit Italië naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Medicinale en farmaceutische producten € 1,3 miljard 2021 + 15,5%
Diverse machines € 1,1 miljard 2021 + 20,5%
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 962 miljoen 2021 + 87%
Elektrische apparaten € 667 miljoen 2021 + 13,8%
Kleding en toebehoren € 635 miljoen 2021 + 24,8%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Italië naar Nederland.

Trends in invoer uit Italië

Nog steeds zijn de medicinale en farmaceutische producten de meest geïmporteerde producten. De stijging is in 2021 (15,5%) bijna hetzelfde als in 2020 (16%). Het importbedrag komt nu ook boven het miljard uit.

De import van de productgroep diverse machines stijgt behoorlijk met 20,5%. De productgroepen elektrische apparaten en ruwe aardolie en aardolieproducten zijn gewisseld in de top 5. Ruwe aardolie en aardolieproducten staat nu op de 3e plaats met maar liefst 87% in 2021 t.o.v. 2020. De import van de productgroep elektrische apparaten stijgt in 2021 met 13,8%. De import van de productgroep kleding en toebehoren stijgt ook, met 24,8%.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht heeft in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem bij het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoektocht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van handelsstromen naar en uit Italië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Italiaanse economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Italiaanse markt ook voor u interessant is? Of loopt u rond met exportplannen voor Italië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?