Zakelijke kansen in Italië

Gepubliceerd op:
16 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
31 januari 2024

Italië staat op de 6e plaats van Nederlandse exportbestemmingen. De Italiaanse economie biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan e-commerce, duurzame mode, duurzame mobiliteit, e-health, water of de circulaire economie. Het land is een belangrijke markt van 60 miljoen consumenten waar veel in ontwikkeling is. Waar liggen de kansen voor u?

De Italiaanse economie biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan e-commerce, duurzame mode, duurzame mobiliteit, e-health, water of de circulaire economie. Klimaatverandering was al een belangrijk thema voor Italië, maar door de coronacrisis is er nog meer aandacht voor digitalisering en groene investeringen.

Het land ontvangt het grootste deel van de Next Generation EU-fondsen, waarmee het de komende jaren belangrijke investeringen wil doen. Denk daarom ook aan kansen via aanbestedingen in Italië.

Hieronder staan enkele belangrijkste sectoren uitgelicht. Wilt u zakendoen in een van deze sectoren? Of staat uw sector er niet bij? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van RVO kunnen u helpen bij de markt verkennen en zakenpartners vinden. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Italiaanse markt.

Handelsmissie Verduurzaming Havens

Bent u actief in verduurzaming van havens of in verduurzaming van de maritieme sector? En wilt u zakendoen in Italië? Neem dan deel aan de handelsmissie Verduurzaming Havens Italië. U kunt zich aanmelden tot en met 12 maart.

Circulaire economie

Italië zet sterk in op ‘cleantech’. Met cleantech worden operationele prestaties van producten, processen en diensten geoptimaliseerd waardoor prestaties verbeteren en de productiviteit vergroot. Ook het besparen van kosten en energieverbruik, het tegengaan van vervuiling en het recyclen van afval is hier onderdeel van.

Door het toepassen van duurzame energie en het inzetten van grondstoffen op een duurzame manier ontstaat er een minimale impact op het milieu. Italië wil dit met name toepassen in afvalverwerking, waterzuivering, duurzame energie en smart cities. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Ecomondo in Rimini is 1 van de belangrijkste internationale cleantechbeurzen in Europa. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met de Nederlandse ambassade in Rome.

Water

Italië zet al een lange tijd sterk in op duurzaamheid. Het land is bovendien geïnteresseerd in Nederlandse expertise in de waterzuiveringsindustrie. Hierdoor liggen er veel kansen op het gebied van:

 • behandeling van afvalwater;
 • hergebruik van water;
 • water en landbouw;
 • terugwinning van voedingsstoffen;
 • biogas;
 • verduurzamen van aquacultuur.

Meer informatie over uw kansen in deze sector leest u in de Engelstalige marktstudie hieronder.

Olympische Winterspelen in 2026

De Olympische en Paralympische Spelen van 2026 worden gehouden in Milaan en Cortina d’Ampezzo. Olympische Spelen bieden naast sportieve kansen ook zakelijke kansen voor ondernemers. Lees meer over de kansen in het artikel hieronder.

"Bij sportinfrastructuur komt veel meer kijken dan alleen het bouwen of bedenken van logistieke oplossingen."

Lees het interview met Roeland Slagter: 7 tips om zakelijke kansen te verzilveren bij de Olympische Spelen van 2026.

Roeland Slagter
Senior economic advisor van het consulaat in Milaan

Duurzame mobiliteit

De komende jaren groeit de Italiaanse duurzame mobiliteitssector ('green mobility') naar verwachting sterk. Italiaanse steden hebben namelijk steeds meer behoefte aan duurzaam transport, vooral op het gebied van elektrisch openbaar vervoer, laadpuntentechnologie en regulering hiervan. Ook elektrisch fietsen belooft de komende jaren een grote vlucht te nemen in Italië.

Er liggen concrete kansen voor Nederlandse ondernemers in de volgende deelgebieden:

Active mobility

Vervoer te voet en op de fiets. Dit wordt ook wel de 'bike economy' genoemd. Deze subsector bestaat uit onder meer fietsinfrastructuur, consultancy, fietstoerisme en aansluitingsvervoer ('last mile solutions'). Maar ook uit producten zoals fietsenrekken, fietspadmateriaal en innovatieve fietspadverlichting.

E-mobility

De overgang van voertuigen op benzine, diesel en gas naar e-voertuigen. Denk ook aan laadinfrastructuur, diensten en batterijen. Andere aandachtsgebieden zijn de overgang naar rijden op waterstof en railverkeer.

Sharing mobility

Vooral fiets- en autodeelsystemen of speciale abonnementsformules. In Engelstalige marktstudie hieronder vindt u meer informatie over uw kansen in deze sector.

E-commerce

De Italiaanse online markt is één van de snelst groeiende in Europa, met een waarde van € 27 miljard in 2019. Tijdens de coronapandemie groeide deze markt explosief, mede door de stimuleringsmaatregelen van de Italiaanse regering.

Nederland is langer actief in de e-commerce dan Italië. Door deze ontwikkelingen biedt de Italiaanse e-commercemarkt interessante kansen voor Nederlandse ondernemers. Lees het artikel E-commerce in Italië: pak je kansen nu op de website van KVK om een idee te krijgen.

Wilt u meer weten over de Italiaanse e-commerce en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden? Bekijk dan het rapport hieronder genaamd 'E-commerce Italy 2021: The most promising online sectors & eye-catching developments', dat gemaakt is op verzoek van het Nederlandse consulaat-generaal in Milaan. Het rapport vergelijkt verschillende onderdelen van de online markt in Italië en Nederland en legt uit welke ontwikkelingen het meest kansrijk zijn.

"Engels is niet wijdverbreid, dus vertaal je website/ webshop naar correct Italiaans en zorg voor een Italiaanstalige klantenservice. Doe marktonderzoek, start simpel en neem de tijd."

Lees het interview met Edith de Vries: 5 Tips om uw kansen te grijpen in de Italiaanse e-commercemarkt.

Edith de Vries
Medewerker economische afdeling van het consulaat-generaal in Milaan

Life, Science & Health

Healthy ageing

Gezond ouder worden ('healthy ageing') is in Italië een belangrijk thema. De gemiddelde leeftijd van de bevolking in Italië is relatief hoog in vergelijking met andere Europese landen. Dit brengt uitdagingen voor de gezondheidszorg met zich mee en biedt daardoor kansen voor Nederlandse ondernemers bijvoorbeeld op het gebied van:

 • e-health
 • thuiszorg
 • smart homes
 • infrastructuur
 • bouw
 • consumentenproducten

Wilt u meer weten over uw kansen in Italiaanse gezondheidszorg? Download dan onderstaand rapport.

Duurzame mode

Nederland en Italië zijn goede partners als het gaat om duurzame mode. In Italië zijn veel duurzame producenten, labels en Italiaanse modebeurzen die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan.

De marktstudie hieronder geeft u meer informatie over uw kansen in deze sector.

Aanbestedingen en subsidies

Aanbestedingen in Italië: de regels

Italië ontvangt het grootste deel van de Next Generation EU-fondsen, waarmee het land de komende jaren belangrijke investeringen wil doen. Denk daarom ook aan kansen via aanbestedingen in Italië.

De Nederlandse ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan hebben het Engelstalige rapport 'Tendering in Italy - Guide on Italian public procurement procedures below and above the European thresholds' laten maken (zie hieronder).

Staat uw bedrijf ingeschreven in de EU? Dan mag u meedingen naar openbare aanbestedingen in andere EU-landen, dus ook in Italië. Voor aanbestedingen boven het zogenaamde 'drempelbedrag' geldt een aantal Europese minimumeisen. Voor aanbestedingen onder het drempelbedrag gelden alleen nationale regels.

De Italiaanse wet- en regelgeving is vrij complex. Neem het rapport daarom goed door als u wilt meedoen aan de Italiaanse aanbestedingsprocedures.

Ook geeft het rapport een kort overzicht van de belangrijkste aandachtspunten en praktische suggesties voor deelname en geeft inzicht in e-procurement. Ook gaat het kort in op het nieuw ontwikkelde betalingssysteem van de openbare administratie (pagoPA).

6 belangrijke aanbestedingssectoren

Het rapport licht ook 6 belangrijke aanbestedingssectoren uit die kansen bieden voor Nederlandse ondernemers:

 • infrastructuur
 • water
 • logistiek en transport
 • maritiem
 • green economy en waste
 • ICT

Europees Herstelfonds

Tot slot gaat het rapport nog in op de kansen die het Europees Herstelfonds kan bieden. Het Europees Herstelfonds verleent financiële steun aan alle EU-lidstaten om te herstellen van de nadelige effecten van de COVID-19-pandemie. Daarmee wil de Italiaanse overheid de komende jaren belangrijke investeringen doen. Een groot deel van de projecten zal worden gegund via openbare aanbestedingen. Dat biedt ook kansen voor Nederlandse bedrijven.

Kansrijke aanbestedingen van internationale organisaties

Naast de kansrijke aanbestedingen in Italië, kunnen er ook kansen komen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties. Denk aan de Wereldbank en de Europese Unie. Lees meer op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen.

Vragen over aanbestedingen? Neem contact op!

De Nederlandse ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan zijn op de hoogte van vrijwel alle aanbestedingen die in Italië worden uitgeschreven. Zij willen u graag helpen als u hier vragen over heeft. Stuur dan een mail aan rom-ea@minbuza.nl of mil-ea@minbuza.nl.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de Subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Meer weten?

Alle marktrapporten over Italië

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren wij regelmatig marktrapporten over kansrijke sectoren in Italië. U vindt ze op deze pagina ter download. Maar er zijn mogelijk nog rapporten: voor sectoren die hier niet genoemd zijn. In onze bibliotheek vindt u een volledige lijst van marktrapporten over Italië.

Meer informatie

 • In de agenda internationaal ondernemen vindt u alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren. U kunt rechts bij Landen verfijnen op Italië.
 • Op internationaalondernemen.nl vindt u soms ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Selecteer hiervoor het land Italië en eventueel uw sector. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.
 • Lees over e-commerce in Italië op de website van KVK.
 • Lees een artikel over exporteren naar Italië op de website van CBS.

Ontdek uw kansen   

Waar liggen de grootste kansen voor u? Onze adviseurs denken graag met u mee.    

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?