Zakendoen in Jamaica

Gepubliceerd op:
9 juni 2023
Laatst gecontroleerd op:
26 februari 2024

Jamaica is een van de grootste eilanden in het Caribisch gebied. Het staat bekend als de bakermat van de reggae en als zonnige vakantiebestemming. Het land biedt veel zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar hoe doet u zaken in Jamaica? Waar liggen de kansen voor u? En waar vind u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg met zakendoen in Jamaica.

Een Jamaicaanse vrouw borduurt een ontwerp op een rieten tas.

Inwoners en maatschappij

Jamaica is het derde grootste eiland in de Cariben, na Cuba en Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek).

Toen Christopher Columbus het eiland in 1494 zag, noemde hij het Santiago. Maar het is altijd bekend gebleven onder de naam die de oorspronkelijke bewoners het eiland gaven, Xaymaca. De Spanjaarden, Fransen en Britten koloniseerden om de beurt het eiland. De bevolking bestaat grotendeels uit nazaten van slaven, die door Europeanen uit Afrika zijn gehaald om op de suikerplantages te werken.

Jamaica werd in 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, maar is nog steeds onderdeel van het Britse Gemenebest.

Hoewel Engels de officiële taal is van Jamaica, spreken de meeste mensen de Jamaicaans-Creoolse taal Patois. Deze taal is een mix van Engels, West-Afrikaanse talen, en Spaans.

Economie van Jamaica

De Jamaicaanse economie is over het algemeen dienstengericht, waarbij toerisme en de financiële sector de grootste sectoren zijn. Maar ook de agrarische sector vormt een belangrijk onderdeel van de economie; vooral suikerriet en de bijproducten melasse en rum zijn van belang. Daarnaast genereert de mijnbouwsector, met de export van aluminium en bauxiet, ook de nodige inkomsten voor het eiland.

Het land wilt zich economisch verder ontwikkelen. Daarom is er behoefte aan investeringen in veel sectoren die Jamaica duurzamer een welvarender kunnen maken. De overheid van Jamaica richt zich nu op de onderstaande sectoren. Dit zijn sectoren waarin Nederlandse ondernemers veel te bieden hebben:

 • Global Digital Services
 • Agribusiness
 • Energie
 • Creatieve industrie
 • Logistiek en infrastructuur
 • Maakindustrie
 • Mijnbouw
 • Toerisme

Informatie over deze sectoren (Engelstalig) vindt u op de website 'Do Business Jamaica'.

Uitstekend ondernemersklimaat

Het ondernemersklimaat in Jamaica verbeterde de laatste jaren sterk. De Jamaicaanse overheid zette stappen om het vertrouwen van de internationale gemeenschap te verbeteren en de toegang tot markten te verbeteren.

Het land voerde hervormingen door die hebben gezorgd voor verbetering van het bedrijfsklimaat. Bijvoorbeeld door beschikbaarheid van stabiele elektriciteit, verbeterde logistiek en meer transparantie rond belastingen en contracten. Jamaica wordt daardoor ook een steeds belangrijkere afzetmarkt en zakelijke hub voor bedrijven met interesse in de Caribische regio. Met goede haven- en luchtverbindingen biedt het eiland toegang tot consumenten in de hele regio, inclusief de Verenigde Staten.

Handel Nederland - Jamaica

Voor Nederland staat Jamaica op nummer 114 als het gaat om de landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2021). In 2021 was de exportwaarde van Nederlandse goederen naar Jamaica € 93,0 miljoen. Een waarde die vergelijkbaar is met die van Caribisch Nederland.

Wilt u meer weten over het land Jamaica, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Jamaica.

Handelsrelatie EU - Jamaica

De EU heeft met landen in CARIFORUM, waaronder Jamaica, een handelsakkoord afgesloten. Hierin zijn onder andere afspraken gemaakt over afschaffing van invoerrechten en over handel in diensten. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets. Vul eerst het land en de HS-code in.

Zakelijke kansen in Jamaica

Op de websites van de Wereldbank en de Inter American Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Jamaica.

Zakendoen in Jamaica

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Jamaica. In het onderdeel 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp nodig bij financiering?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op de pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in onze Subsidiewijzer welke subsidies er mogelijk zijn voor Jamaica.

Exportregels voor Jamaica

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Jamaica. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees in ons stappenplan voor Access2Markets hoe u dit portal gebruikt.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Jamaica is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen. Dat zijn goederen die ook militair gebruikt kunnen worden.

Hulp van de ambassade

Nederland heeft geen ambassade in Jamaica, maar de Nederlandse ambassade in Havana, Cuba staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers kennen de Jamaicaanse markt, zien de kansen en geven praktische tips. Ook openen zij deuren die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze hindernissen weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Jamaica.

Meer weten over Jamaica?

 • Voor zakendoen in Jamaica kunnen Europese ondernemers terecht bij JAMPRO.
 • Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) biedt statistieken over onze handel met Jamaica.

Vragen over ondernemen in Jamaica?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?