Zakendoen in Jamaica

Gepubliceerd op:
9 juni 2023
Laatst gecontroleerd op:
21 juni 2023

Jamaica is een van de grootste eilanden in het Caribisch gebied. Het staat bekend als de bakermat van de reggae en als zonnige vakantiebestemming. Het land biedt veel zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar hoe doet u zaken in Jamaica? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg met zakendoen in Jamaica.

Een Jamaicaanse vrouw borduurt een ontwerp op een rieten tas.

Inwoners en maatschappij

Jamaica is het derde grootste eiland in de Cariben, na Cuba en Hispaniola (Haiti en de Dominicaanse Republiek).

Toen Christopher Columbus het eiland in 1494 zag, noemde hij het Santiago. Maar het is altijd bekend gebleven onder de naam die de oorspronkelijke bewoners het eiland gaven, Xaymaca. De Spanjaarden, Fransen en Britten koloniseerden om de beurt het eiland. De bevolking bestaat grotendeels uit nazaten van slaven, die door Europeanen uit Afrika zijn gehaald om op de suikerplantage te werken.

Jamaica werd in 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, maar is nog steeds onderdeel van het Britse Gemenebest.

Hoewel Engels de officiële taal is van Jamaica, spreken de meesten Jamaicaans Creools. Deze taal is een mix van Engels, West-Afrikaanse talen, en Spaans.

Economie van Jamaica

De Jamaicaanse economie is over het algemeen servicegericht, vooral toerisme en de financiële sector. Maar ook de agrarische sector vormt onderdeel van de economie; vooral suikerriet en de bijproducten melasse en rum zijn belangrijk. Daarnaast genereert de mijnbouwsector, met de export van aluminium en bauxiet, ook de nodige inkomsten voor het eiland.

Het land wilt zich economisch verder ontwikkelen. Daarom is er behoefte aan investeringen in veel sectoren die Jamaica duurzamer een welvarender kunnen maken. De overheid van Jamaica richt zich nu op de onderstaande sectoren. Dit zijn sectoren waarin Nederlandse ondernemers veel te bieden hebben:

 • Global Digital Services
 • Agribusiness
 • Energie
 • Creatieve industrie
 • Logistiek en infrastructuur
 • Maakindustrie
 • Mijnbouw
 • Toerisme

Informatie over deze sectoren (Engelstalig) vindt u op de website 'Do Business Jamaica'.

Uitstekend ondernemersklimaat

Het ondernemersklimaat in Jamaica verbeterde de laatste jaren sterk. De Jamaicaanse overheid zette stappen om het vertrouwen van de internationale gemeenschap te verbeteren en de toegang tot markten te verbeteren.

Het land voerde hervormingen door die hebben gezorgd voor verbetering van het bedrijfsklimaat. Bijvoorbeeld door beschikbaarheid van stabiele elektriciteit, verbeterde logistiek en meer transparantie rond belastingen en contracten. Jamaica wordt daardoor ook een steeds belangrijkere afzetmarkt en zakelijke hub voor bedrijven met interesse in de Caribische regio. Met goede haven- en luchtverbindingen biedt het eiland toegang tot consumenten in de hele regio, inclusief de Verenigde Staten.

Handel Nederland - Jamaica

Voor Nederland staat Jamaica op nummer 114 als het gaat om de landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2021). In 2021 was de export van Nederlandse goederen naar Jamaica € 93,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van Caribisch Nederland.

Wilt u meer weten over het land Jamaica, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Jamaica.

Handelsrelatie EU - Jamaica

Jamaica valt onder het 'Cariforum'-akkoord van de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Jamaica

Op de websites van de Wereldbank en de Inter American Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Jamaica.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over zakendoen in Jamaica? Of bent u op zoek naar zakenpartners in dat land? Onze regio-experts vertellen u meer over de sectoren en helpen u met informatie over de lokale wet- en regelgeving.

Neem contact op met onze regio-experts

Zakendoen in Jamaica

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Jamaica. In het onderdeel 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp nodig bij financiering?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op de pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in onze Subsidiewijzer welke subsidies er mogelijk zijn voor Jamaica.

Exportregels voor Jamaica

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Jamaica. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees in ons stappenplan voor Access2Markets hoe u dit portal gebruikt.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Jamaica is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen. Dat zijn goederen die ook militair gebruikt kunnen worden.

Hulp van de ambassade

Nederland heeft geen ambassade in Jamaica. Maar de Nederlandse ambassade in Havana, Cuba staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers kennen de Jamaicaanse markt, zien de kansen en geven praktische tips. Ook openen zij deuren die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze hindernissen weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Jamaica.

Meer weten over Jamaica?

 • Voor zakendoen in Jamaica kunnen Europese ondernemers terecht bij JAMPRO.
 • Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) biedt statistieken over onze handel met Jamaica.

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen over zakendoen met Jamaica? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's helpen wij u om van uw export naar Jamaica een succes te maken.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?