Handel Nederland - Japan

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
13 september 2021

Japan heeft een van de grootste economieën ter wereld. Dat biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Op deze pagina vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Japan.

Wilt u meer weten over het land Japan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Japan.

  Handelscijfers Nederland - Japan

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Japan

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 4,7 miljard 2020
  Totale invoer € 7,4 miljard 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 2,6 miljard (-) 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Japan in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Effect coronacrisis op handel met Japan

  Effect op de Japanse economie

  De economie van Japan is hard geraakt door de coronacrisis. In 2020 kromp de Japanse economie met 4,8%. Aan het eind van 2020 was er een sterk herstel, vooral door de particuliere consumptie en de uitgaven van de overheid. De OESO verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) in 2021 groeit met 2,6%.

  De wereldwijde export van goederen en diensten naar Japan daalde in 2020 met 8,4%. De export naar Japan zou in 2021 weer een groei moeten kennen van 4,7%. De wereldwijde import van goederen uit Japan daalde in 2020 met 10,5% en stijgt in 2021 weer met 4,8%.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Japan

  Export vanuit Nederland naar Japan

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 594 miljoen 2020
  Gespecialiseerde machines € 546 miljoen 2020
  Toestellen voor telecommunicatie € 515 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Japan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Japan.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Japan

  Invoer vanuit Japan naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Kantoor- en automatisch gegevensverwerkende machines € 1,2 miljard 2020
  Elektrische apparaten, n.a.g. € 924 miljoen 2020
  Gespecialiseerde machines € 814 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Japan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Japan naar Nederland.

  Voorlopige invoercijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van HS-codes voor het indelen van de in- en uitvoer van goederen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Japan. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Ontdek uw kansen

  Wilt u weten of de Japanse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Japan? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

  Meer weten?

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?