Handel Nederland - Japan

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
15 maart 2023

Japan heeft een van de grootste economieën ter wereld. Dat biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Op deze pagina vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Japan.

Wilt u meer weten over Japan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Japan.

Recente economische ontwikkelingen

De afgelopen jaren werd de Japanse economie hard geraakt door de coronacrisis en een sterke inflatie. De overheid versterkt de economie met verschillende maatregelen. Die zijn onder meer zijn gericht op het stimuleren van de koopkracht van consumenten en op bedrijfsinvesteringen. 

De OESO verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) in 2023 groeit met 1,8%.

Handelscijfers Nederland - Japan

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Japan

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 4,3 miljard 2021
  Totale invoer € 7,9 miljard 2021
  Handelsbalans (positief/negatief) € 3,7 miljard (-) 2021

  Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Japan in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Japan

  Uitvoer vanuit Nederland naar Japan

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 556 miljoen 2021
  Gespecialiseerde machines € 441 miljoen 2021
  Medicinale en farmaceutische producten € 440 miljoen 2021

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Japan.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Japan

  Invoer vanuit Japan naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Elektrische apparaten € 1,2 miljard 2021
  Gespecialiseerde machines € 1 miljard 2021
  Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 651 miljoen 2021

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Japan naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Handelsinformatie via TradeMap

  In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Japan bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Meer weten?

  Ontdek uw kansen

  Loopt u rond met exportplannen voor Japan? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?