Handel Nederland - Japan

Laatst gecontroleerd op:
11 maart 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Japan heeft een van de grootste economieën ter wereld. Dat biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Op deze pagina vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Japan.

Wilt u meer weten over Japan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Japan.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Japan? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

De afgelopen jaren werd de Japanse economie hard geraakt door de coronacrisis en een sterke inflatie. De overheid versterkt de economie met verschillende maatregelen. Die zijn onder meer zijn gericht op het stimuleren van de koopkracht van consumenten en op bedrijfsinvesteringen. 

Volgens OESO is het Japanse bruto binnenlands product (bbp) in 2023 gegroeid met 1,7%. Voor 2024 wordt een economische groei van 1% verwacht en in 2025 1,2%.

Handelscijfers Nederland - Japan

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Japan
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 8,1 miljard 2023
Totale invoer € 8,8 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Japan in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Japan

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Japan
Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 718 miljoen 2023
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 647 miljoen 2023
Gespecialiseerde machines € 542 miljoen 2023
Elektrische apparaten € 419 miljoen 2023
Diverse fabricaten € 379 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Japan.

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Japan

Top 5 invoer vanuit Japan naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Gespecialiseerde machines € 1,1 miljard 2023
Elektrische apparaten € 913 miljoen 2023
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 737 miljoen 2023
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 706 miljoen 2023
Diverse machines € 535 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Japan naar Nederland.

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Japan bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Japanse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?