Zakelijke kansen in Japan

Gepubliceerd op:
17 mei 2023
Laatst gecontroleerd op:
10 april 2024

Japan staat op plek 4 in de lijst van de grootste economieën wereldwijd. Innovatie speelt een grote rol in de groeistrategie van de Japanse overheid. De thema's gezondheid, energie en circulariteit, landbouw en midden- en kleinbedrijf zijn daarbij belangrijk. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Japan is een welvarend land, met consumenten en bedrijven die veel te besteden hebben. Maar als exporterende starter kan het een uitdaging zijn om in Japan te beginnen. Niet alleen is de fysieke afstand groot tussen Nederland en Japan, ook zijn er wezenlijke verschillen in zakencultuur, consumentengedrag en verwachtingspatronen. Lukt het u om Japanse afnemers te vinden en de markt te betreden, dan heeft u vaak wel toekomstbestendige zakenrelaties en een afzetmarkt voor de lange termijn.

Veel Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Japanse markt. Voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn er vooral innovatieve mogelijkheden in verschillende sectoren.

Het land heeft een hoogwaardige maakindustrie. De auto-industrie is sterk ontwikkeld, maar Japan blinkt ook uit in onder meer biotechnologie, farmaceutische industrie, voeding en dranken, energie, nanotechnologie en ICT.

De adviseurs van RVO helpen u graag bij het verkennen van de Japanse markt. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze dienstverlening.

Expo 2025 Osaka

De wereldtentoonstelling van 2025 vindt plaats in Osaka. Expo 2025 Osaka biedt kansen voor Nederlandse ondernemers, kennisinstellingen en (culturele) organisaties om zich te promoten en zakelijke contacten te leggen. De Nederlandse deelname focust op 5 sectoren: 

 • Energietransitie, duurzaamheid en circulaire economie
 • Agrifood en tuinbouw
 • Life sciences, health en sport
 • Hightech en digitalisering
 • Cultuur

Voor deze focussectoren worden evenementen georganiseerd, voorafgaand en tijdens de Expo. Lees meer informatie op onze Expo 2025 Osaka pagina.

Land- en tuinbouw

De Japanse supermarkten liggen vol met voedsel van hoge kwaliteit. De Japanse consument is bereid te betalen voor deze kwaliteit. Het land heeft een groot aantal forensen die voornamelijk in 1- of 2-persoonshuishoudens wonen. Omdat zij weinig tijd hebben om te koken, kiezen ze als het om eten gaat vooral voor gemak. Japan importeert veel voedsel en daar liggen kansen voor u als Nederlandse ondernemer.

Daarnaast is er ook vraag naar Nederlandse bloemen en bloembollen. Tegelijk wordt Nederlandse specialistische kennis en materialen gevraagd voor het vernieuwen van de Japanse land- en tuinbouw.

High tech en innovatie

De Japanse regering zet sterk in op HTSM, ofwel hightechsystemen en -materialen. Innovatie speelt namelijk een centrale rol in de groeistrategie. Deze hoogwaardige technologie uit zich in heel wat verschillende vormen. Denk hierbij aan:

 • Robotica
 • Halfgeleiders
 • Nanotechnologie
 • Kunstmatige intelligentie (AI)
 • 5G
 • Cybersecurity
 • Big data
 • Fotonica
 • Kwantummechanica

Energiesector

Japan zoekt net als Nederland naar duurzame oplossingen als het gaat om energie. Uitwisseling van kennis en andere vormen van samenwerking tussen Japanse en Nederlandse specialisten kunnen dus veel opleveren. Deze uitwisseling vindt nu al plaats op het gebied van bijvoorbeeld waterstof, biomassa en windenergie. 

Lees meer over de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van waterstof, ook in Japan, in een special van het Innovatie Attaché-netwerk.

Marktrapport Offshore Windsector Japan

Het rapport over de offshore windsector in Japan biedt u een overzicht van de kansen, informatie over het betreden van de markt, aankomende projecten en tenders, belangrijke spelers op de markt en praktische tips.

Lees de samenvatting of vraag direct het volledige rapport aan.

Gezondheidssector

Geen land ter wereld vergrijst zo snel als Japan. In 2020 was de gemiddelde leeftijd in Japan 48 jaar. De problemen die dit met zich meebrengt bieden kansen voor de sector Life Sciences & Health (LSH), een grote sector in Japan. Voor Nederlandse specialisten liggen extra kansen op het gebied van medische apparatuur, regeneratieve geneeskunde, verzorgingsproducten, software en sensortechnologie. 

In februari 2024 is het marktrapport Japan Elderly Care gepubliceerd met kansen voor Nederlandse ondernemers in de Japanse ouderenzorg. Lees de samenvatting en vraag het rapport aan.

Lees meer over ontwikkelingen en kansen op het gebied van kunstmatige intelligentie in de Japanse gezondheidssector in een special van het Innovatie Attaché-netwerk.

Creatieve sector

Game-industrie

De game-industrie in Japan is een van de grootste ter wereld. Gaming is er niet alleen een sector, het is ook onderdeel van de hedendaagse Japanse cultuur.

Hoewel het niet makkelijk is om die markt te betreden, is het mogelijk om op de games-markt te slagen. Met een langetermijnstrategie en Japanse partners kunnen Nederlandse bedrijven met succes ondernemen.

Innovatie en het IA-Netwerk

Wetenschap en techniek hebben veel aanzien in Japan, zowel bij de bevolking als bij de regering en bij ondernemers. Overheid en bedrijfsleven besteden ieder jaar in totaal rond de 3,5% van het bbp aan wetenschap en innovatie. De overheid, universiteiten en het bedrijfsleven verrichten toonaangevend onderzoek. De hightechindustrie draagt veel bij aan de toekomstige economische groei van Japan.

De vestiging van het Innovatie Attaché-netwerk in Tokio volgt de technologische ontwikkelingen in Japan. Zij signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers en helpen innovatieve matches te maken tussen Nederland en Japan. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met het IA-kantoor in Japan.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Aanbestedingen en subsidies

Meer kansen door het handelsakkoord

Japan en de EU hebben in 2019 een handelsakkoord gesloten. Daardoor is het makkelijker voor Nederlandse bedrijven om mee te doen aan aanbestedingen van de Japanse overheid. Ook hier liggen kansen voor Nederlandse bedrijven.

Voor veel tenders moet u uw bedrijf registreren als erkende leverancier. Het EU-Japan Center kan u gratis helpen met deze registratie. Meer informatie over Japanse overheidsaanbestedingen vindt u op de volgende websites:

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Overige marktrapporten Japan

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, Innovatie Attachés en LNV-raden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Japan.

Kijk ook op internationaalondernemen.nl. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? RVO denkt graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?