Zakelijke kansen in Japan

Gepubliceerd op:
9 augustus 2012
Laatst gecontroleerd op:
2 september 2021

De Japanse economie is de op 2 na grootste ter wereld. Innovatie speelt een grote rol in de groeistrategie van de Japanse overheid. De thema's gezondheid, groen, landbouw en midden- en kleinbedrijf zijn daarbij belangrijk. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Handelsmissie naar Zuid-Korea en Japan

Bent u actief op het gebied van energietransitie en wilt u zakendoen in Zuid-Korea en Japan? Ga dan mee met de handelsmissie met Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Het land heeft een hoogwaardige maakindustrie. De auto-industrie is sterk ontwikkeld, maar Japan blinkt ook uit in onder meer biotechnologie, farmaceutische industrie, voeding en dranken, energie, nanotechnologie en ICT. Veel Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Japanse markt. Voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn er vooral innovatieve mogelijkheden in verschillende sectoren.

De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst het meeste kans maakt. En we kunnen u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg. Neem contact op met ons voor meer informatie over de dienstverlening van RVO.

Impact coronacrisis op sectoren

Doet u zaken met Japan en zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in Japan, vindt u hier.

Meer weten over de actuele situatie en de maatregelen die Japan heeft genomen? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het coronavirus in Japan.

Gevolgen voor handel

Japan bevindt zich momenteel in een recessie als gevolg van de getroffen maatregelen en van de gedaalde handel. De OESO berekende dat het BNP van Japan over 2020 daalt met 6%. Zowel import als export krijgen klappen door de crisis. Het stapsgewijs openen van de Japanse grenzen zal de economische krimp deels omkeren. Lees meer over de economische gevolgen op onze pagina Handel Nederland - Japan.

Kansen voor land- en tuinbouw in Japan

De Japanse supermarkten liggen vol met voedsel van hoge kwaliteit. De Japanse consument is bereid te betalen voor deze kwaliteit. Het land heeft een groot aantal forensen die voornamelijk in 1- of 2-persoonshuishoudens wonen. Omdat zij weinig tijd hebben om te koken, kiezen ze als het om eten gaat vooral voor gemak. Japan importeert veel voedsel en daar liggen kansen voor u als Nederlandse ondernemer.

Daarnaast is er ook vraag naar Nederlandse bloemen en bloembollen. Tegelijk wordt Nederlandse specialistische kennis en materialen gevraagd voor het vernieuwen van de Japanse land- en tuinbouw.

Corona-ontwikkelingen in de landbouwsector

De uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor de land- en tuinbouwsector in Japan. Het Landbouwbureau van de Nederlandse Ambassade in Tokio geeft wekelijks een update van de stand van zaken in deze sector onder de naam Coronavirus Japan - Weekoverzicht.

High tech en innovatie

De Japanse regering zet sterk in op HTSM, ofwel hightechsystemen en -materialen. Innovatie speelt namelijk een centrale rol in de groeistrategie. Deze hoogwaardige technologie uit zich in heel wat verschillende vormen. Denk hierbij aan:

  • Robotica
  • Halfgeleiders
  • Nanotechnologie
  • Kunstmatige intelligentie (AI)
  • 5G
  • Cybersecurity
  • Big data
  • Fotonica
  • Kwantummechanica

Kansen in de energiesector in Japan

Japan zoekt net als Nederland naar duurzame oplossingen als het gaat om energie. Uitwisseling van kennis en andere vormen van samenwerking tussen Japanse en Nederlandse specialisten kunnen dus veel opleveren. Deze uitwisseling vindt nu al plaats op het gebied van bijvoorbeeld waterstof, biomassa en windenergie.

Marktrapport Offshore Windsector Japan

Het rapport over de offshore windsector in Japan biedt u een overzicht van de kansen, informatie over het betreden van de markt, aankomende projecten en tenders, belangrijke spelers op de markt en praktische tips.

Lees de samenvatting of vraag direct het volledige rapport aan

Kansen in de gezondheidssector in Japan

Geen land ter wereld vergrijst zo snel als Japan. In 2020 is de gemiddelde leeftijd in Japan 48 jaar. De problemen die dit oplevert, bieden kansen. Life Sciences & Health (LSH) is een grote sector in Japan. Voor Nederlandse specialisten liggen extra kansen op het gebied van medische apparatuur, regeneratieve geneeskunde, verzorgingsproducten, software en sensortechnologie.

Innovatie en het IA-Netwerk

Wetenschap en techniek hebben veel aanzien in Japan, zowel bij de bevolking als bij regering en ondernemers. De overheid besteedt ieder jaar tussen de 3 en 3,5% van het bbp aan wetenschap en innovatie. De overheid, universiteiten en het bedrijfsleven verrichten toonaangevend onderzoek. De hightechindustrie draagt veel bij aan de toekomstige economische groei van Japan.

De vestiging van het Innovatie Attaché-netwerk in Tokio volgt de technologische ontwikkelingen in Japan. Zij signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met het IA-kantoor in Japan.

Expo 2025 Osaka

De volgende wereldtentoonstelling vindt in 2025 plaats in Osaka, Japan. 

Nederland doet van 13 april tot 13 oktober 2025 mee aan Expo 2025 Osaka. De Europese aanbesteding voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de afbouw van het Nederlandse paviljoen en de bezoekerservaring is officieel gestart. We nodigen u uit om uw voorstel in te dienen!

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Overige marktrapporten Japan

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Japan. Kijk ook op internationaalondernemen.nl. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Gratis rapport kansen in de Japanse chemiesector

Bent u actief in de chemiesector, lees dan de samenvatting van het marktrapport 'Sector Study Chemistry: Sustainable Materials & Processes'. Het rapport geeft een overzicht van de huidige chemiemarkt in Japan, de kansen die er liggen en hoe deze kansen te benutten zijn. U kunt het volledige rapport gratis opvragen.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?