Zakelijke kansen in Japan

Gepubliceerd op:
9 augustus 2012
Laatst gecontroleerd op:
14 februari 2023

De Japanse economie is de op 2 na grootste ter wereld. Innovatie speelt een grote rol in de groeistrategie van de Japanse overheid. De thema's gezondheid, groen, landbouw en midden- en kleinbedrijf zijn daarbij belangrijk. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Het land heeft een hoogwaardige maakindustrie. De auto-industrie is sterk ontwikkeld, maar Japan blinkt ook uit in onder meer biotechnologie, farmaceutische industrie, voeding en dranken, energie, nanotechnologie en ICT. Veel Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Japanse markt. Voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn er vooral innovatieve mogelijkheden in verschillende sectoren.

De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst het meeste kans maakt. En we kunnen u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg. Neem contact op met ons voor meer informatie over de dienstverlening van RVO.

Kansen voor land- en tuinbouw in Japan

De Japanse supermarkten liggen vol met voedsel van hoge kwaliteit. De Japanse consument is bereid te betalen voor deze kwaliteit. Het land heeft een groot aantal forensen die voornamelijk in 1- of 2-persoonshuishoudens wonen. Omdat zij weinig tijd hebben om te koken, kiezen ze als het om eten gaat vooral voor gemak. Japan importeert veel voedsel en daar liggen kansen voor u als Nederlandse ondernemer.

Daarnaast is er ook vraag naar Nederlandse bloemen en bloembollen. Tegelijk wordt Nederlandse specialistische kennis en materialen gevraagd voor het vernieuwen van de Japanse land- en tuinbouw.

High tech en innovatie

De Japanse regering zet sterk in op HTSM, ofwel hightechsystemen en -materialen. Innovatie speelt namelijk een centrale rol in de groeistrategie. Deze hoogwaardige technologie uit zich in heel wat verschillende vormen. Denk hierbij aan:

  • Robotica
  • Halfgeleiders
  • Nanotechnologie
  • Kunstmatige intelligentie (AI)
  • 5G
  • Cybersecurity
  • Big data
  • Fotonica
  • Kwantummechanica

Lees ook het rapport over ontwikkelingen in verschillende gebieden van de sector Kunstmatige intelligentie (AI) in Japan van de Nederlandse ambassade in Tokio:

Kansen in de energiesector in Japan

Japan zoekt net als Nederland naar duurzame oplossingen als het gaat om energie. Uitwisseling van kennis en andere vormen van samenwerking tussen Japanse en Nederlandse specialisten kunnen dus veel opleveren. Deze uitwisseling vindt nu al plaats op het gebied van bijvoorbeeld waterstof, biomassa en windenergie. 

Lees meer over de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van waterstof, ook in Japan, in een special van het Innovatie Attaché-netwerk (pdf).

Marktrapport Offshore Windsector Japan

Het rapport over de offshore windsector in Japan biedt u een overzicht van de kansen, informatie over het betreden van de markt, aankomende projecten en tenders, belangrijke spelers op de markt en praktische tips.

Lees de samenvatting of vraag direct het volledige rapport aan

Kansen in de gezondheidssector in Japan

Geen land ter wereld vergrijst zo snel als Japan. In 2020 was de gemiddelde leeftijd in Japan 48 jaar. De problemen die dit met zich meebrengt bieden kansen voor de sector Life Sciences & Health (LSH), een grote sector in Japan. Voor Nederlandse specialisten liggen extra kansen op het gebied van medische apparatuur, regeneratieve geneeskunde, verzorgingsproducten, software en sensortechnologie. 

Lees meer over ontwikkelingen en kansen op het gebied van kunstmatige intelligentie in de Japanse gezondheidssector in een special van het Innovatie Attaché-netwerk:

Kansen in de gaming sector in Japan

De game-industrie in Japan is een van de grootste ter wereld. Gaming is er niet alleen een sector, het is ook onderdeel van de hedendaagse Japanse cultuur. Hoewel het niet makkelijk is om die markt te betreden, is het mogelijk om op de games-markt te slagen. Met een langetermijnstrategie en Japanse partners kunnen Nederlandse bedrijven met succes ondernemen.

Innovatie en het IA-Netwerk

Wetenschap en techniek hebben veel aanzien in Japan, zowel bij de bevolking als bij regering en ondernemers. De overheid besteedt ieder jaar tussen de 3 en 3,5% van het bbp aan wetenschap en innovatie. De overheid, universiteiten en het bedrijfsleven verrichten toonaangevend onderzoek. De hightechindustrie draagt veel bij aan de toekomstige economische groei van Japan.

De vestiging van het Innovatie Attaché-netwerk in Tokio volgt de technologische ontwikkelingen in Japan. Zij signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met het IA-kantoor in Japan.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Overige marktrapporten Japan

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Japan. Kijk ook op internationaalondernemen.nl. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Gratis rapport over kansen in de Japanse chemiesector

Bent u actief in de chemiesector, lees dan de samenvatting van het marktrapport 'Sector Study Chemistry: Sustainable Materials & Processes'. Het rapport geeft een overzicht van de huidige chemiemarkt in Japan, de kansen die er liggen en hoe deze kansen te benutten zijn. U kunt het volledige rapport gratis opvragen.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?