Handel Nederland - Kroatië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
26 juni 2023

De handel tussen Nederland en Kroatië laat sinds 2019 een stijgende lijn zien. Hierin speelt vooral de Nederlandse export naar Kroatië een rol. De waarde hiervan steeg van € 769 miljoen in 2019 naar bijna € 1,2 miljard in 2022. Meer weten? Hieronder vindt u de cijfers over de handel tussen Nederland en Kroatië.

Wilt u meer weten over het land Kroatië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Kroatië.

Recente economische ontwikkelingen in Kroatië

Kroatië herstelde goed na de coronapandemie. Volgens de Europese Commissie (EC) groeide de economie in 2022 met 6,2%. Huishoudens gaven veel uit, en ook de investeringen bleven goed. Echter, in het najaar van 2022 werden de effecten van de oorlog in Oekraïne voelbaar. Prijzen stegen, inkomens daalden en consumenten werden onzeker. Aan het einde van dat jaar hielden huishoudens daarom hun hand op de knip.

De komende jaren verwacht de EC een bescheiden economische groei in Kroatië: 1,6% in 2023 en 2,3% in 2024. Door stijgende lonen en afnemende inflatie, gaan huishoudens waarschijnlijk meer uitgeven. Investeringen gaan aantrekken door steun uit Europese fondsen en een stijgend consumentenvertrouwen. Hoewel de economische situatie van grote markten in de buurt somber lijkt, blijft Kroatië waarschijnlijk veel exporteren. Wat ook helpt is dat mensen veel blijven reizen; dit is goed nieuws voor de Kroatische toerismesector.

Na 2023 herstelt de Kroatische economie zich naar verwachting langzaam maar zeker. Normalere energieprijzen, het verdwijnen van de laatste knelpunten in toeleveringsketens en groeiende markten in de buurt, helpen hieraan mee.

Meer weten?

Handel Nederland - Kroatië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Kroatië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,2 miljard 2022
Totale invoer € 313 miljoen 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Kroatië in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Kroatië

Top 3 exportproducten naar Kroatië

Productgroep Bedrag Jaartal
Vlees en vleesproducten € 103 miljoen 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 84 miljoen 2022
Kantoor- en automatische
gegevensverwerkende machines
€ 79 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Bekijk dan in de Statline-databank van het CBS alle uitvoerproducten van Nederland naar Kroatië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers voor Kroatië. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze op een later moment nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Kroatië

Top 3 importproducten uit Kroatië

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 63 miljoen 2022
Diverse machines € 20 miljoen 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 19 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Bekijk dan in de Statline-databank van het CBS alle invoerproducten uit Kroatië.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers voor Kroatië. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze cijfers op een later moment nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Nederland en Kroatië bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Kroatië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?