Handel Nederland - Kroatië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
27 mei 2022

De handel tussen Nederland en Kroatië laat sinds 2016 een stijgende lijn zien. Hierin speelt vooral de Nederlandse export naar Kroatië een rol. De waarde hiervan steeg van € 551 miljoen in 2016 naar € 822 miljoen in 2020. Meer weten? Hieronder vindt u de cijfers over de handel tussen Nederland en Kroatië.

Wilt u meer weten over het land Kroatië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Kroatië.

Handelscijfers Nederland - Kroatië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Kroatië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 822 miljoen 2020
Totale invoer € 227 miljoen 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 595 miljoen (+) 2020

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Kroatië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Kroatië

Bent u benieuwd naar de invloed van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Kroatië? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 met die van 2019 in Statline van het CBS. Selecteer de perioden die u wilt zien. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Kroatische economie

Verschillende organisaties publiceren rapporten over de invloed van de coronacrisis op de economie, waaronder die van Kroatië. Zij actualiseren deze regelmatig. Bekijk de ontwikkelingen en vooruitzichten:

Belangrijkste uitvoerproducten naar Kroatië

Uitvoer vanuit Nederland naar Kroatië

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 82 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 79 miljoen 2020
Vlees en vleesproducten € 69 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Kroatië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen later worden aangepast.

Belangrijkste invoerproducten uit Kroatië

Invoer vanuit Kroatië naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 30 miljoen 2020
Elektrische apparaten € 29 miljoen 2020
Voertuigen voor wegvervoer € 17 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Kroatië naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen later worden aangepast.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Kroatië bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd er bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het SOLVIT.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Kroatische markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Kroatië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?