Handel Nederland - Kroatië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 september 2022

De handel tussen Nederland en Kroatië laat sinds 2019 een stijgende lijn zien. Hierin speelt vooral de Nederlandse export naar Kroatië een rol. De waarde hiervan steeg van € 769 miljoen in 2019 naar € 925 miljoen in 2021. Meer weten? Hieronder vindt u de cijfers over de handel tussen Nederland en Kroatië.

Wilt u meer weten over het land Kroatië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Kroatië.

Recente economische ontwikkelingen in Kroatië

Kroatië kreeg een flinke economische klap te verduren tijdens het begin van de coronapandemie. Na een economische krimp van 8,1% in 2020, was er echter al snel weer herstel. Volgens de Europese Commissie (EC) groeide de Kroatische economie in 2021 met 10,2%. Ook de verwachtingen voor 2022 (3,4%) en 2023 (2,9%) zijn positief. Dit komt vooral doordat consumenten flink meer besteden. Ook investeringen van de Kroatische overheid helpen mee, deels gesteund door EU-fondsen.

Net als in de rest van de EU, steeg in Kroatië de inflatie in 2022, vooral door de gestegen voedsel- en energieprijzen. De EC verwacht dat het gemiddelde van 2022 uitkomt op 8,2%. In 2023 zal dit waarschijnlijk weer dalen naar 3,6%.

Meer weten?

Handel Nederland - Kroatië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Kroatië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 925 miljoen 2021
Totale invoer € 289 miljoen 2021
Handelsbalans € 636 miljoen 2021

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Kroatië in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Kroatië

Top 3 exportproducten naar Kroatië

Productgroep Bedrag Jaartal
Vlees en vleesproducten € 80 miljoen 2021
Medicinale en farmaceutische producten € 72 miljoen 2021
Elektrische apparaten € 55 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Bekijk dan in de Statline-databank van het CBS alle uitvoerproducten van Nederland naar Kroatië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers voor Kroatië. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze op een later moment nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Kroatië

Top 3 importproducten uit Kroatië

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 70 miljoen 2021
Voertuigen voor wegvervoer € 23 miljoen 2021
Toestellen voor telecommunicatie en voor opnemen en weergeven van geluid € 14 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Bekijk dan in de Statline-databank van het CBS alle invoerproducten uit Kroatië.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers voor Kroatië. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze cijfers op een later moment nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Nederland en Kroatië bekijken.

Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Kroatië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?