Handel Nederland - Marokko

Gepubliceerd op:
11 november 2011
Laatst gecontroleerd op:
21 juni 2021

Nederland en Marokko zijn goede handelspartners. We exporteren ongeveer evenveel goederen naar Marokko als naar landen als Vietnam, Slovenië of Thailand. Van de Noord-Afrikaanse landen exporteren we alleen meer naar Egypte. De laatste jaren neemt de handel gestaag toe, zowel de import als de export. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Marokko.

Wilt u meer weten over Marokko, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Marokko.

Handelscijfers Nederland - Marokko

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Marokko

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 948 miljoen 2020
Totale invoer € 618 miljoen 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 330 miljoen (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Marokko in de databank Statline van het CBS.

Wil u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

  Effect coronacrisis op handel met Marokko

  Effect op de Marokkaanse economie

  Marokko is hard geraakt door de crisis. Omdat de crisis ook belangrijke handelspartners van Marokko raakt (zoals Spanje, Frankrijk en Duitsland), heeft dat gevolgen voor de Marokkaanse export. Dat geldt vooral voor natuurlijke fosfaten en afgeleide producten. Daarnaas is ook de toerismesector hard geraakt en daar kwam een droogte van 3 maanden in 2020 bovenop.

  Analyse IMF

  Volgens de World Economic Outlook van het IMF (editie april 2021) is het bbp van Marokko in 2020 gekrompen met 7%. In de hele Maghrebregio is er sprake van een krimp van gemiddeld 8,8%. Voor 2021 verwacht het IMF voor Marokko een groei van ruim 4%.

  Analyse African Development Bank

  Of lees de analyse van de African Development Bank van maart 2021 op pagina 133. Vergelijkingen tussen landen vindt u op pagina 38.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Marokko

  Export vanuit Nederland naar Marokko

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 190 miljoen 2020
  Vis, schaal- en weekdieren € 83 miljoen 2020
  Zuivelproducten en eieren € 75 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Marokko bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Marokko.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2021. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste invoerproducten uit Marokko

   Invoer vanuit Marokko naar Nederland

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Groenten en fruit € 209 miljoen 2020
   Vis, schaal- en weekdieren € 150 miljoen 2020
   Kleding en toebehoren € 73 miljoen 2020

   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Marokko bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Marokko door Nederland.

   Voorlopige invoercijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2021. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

    Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Marokko. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

     Handels- en investeringscijfers Marokko

     Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

     Handelsbelemmeringen

     Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

     Meer weten?

     Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Marokkaanse markt? Of wilt u sparren over uw exportplannen?

     In opdracht van:
     • Ministerie van Buitenlandse Zaken
     Bent u tevreden over deze pagina?