Handel Nederland - Marokko

Gepubliceerd op:
11 november 2011
Laatst gecontroleerd op:
12 september 2023

Nederland en Marokko zijn goede handelspartners. Van de Noord-Afrikaanse landen exporteren we alleen meer naar Egypte. De laatste jaren neemt de export gestaag toe; de import is al een paar jaar stabiel. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Marokko.

Economische gevolgen van de aardbeving

Op 8 september 2023 werd Marokko getroffen door een zware aardbeving in de omgeving van Marrakesh. Doet u zaken in Marokko en heeft de ramp gevolgen voor uw bedrijf? Lees meer informatie

Recente economische ontwikkelingen in Marokko

Marokko werd hard geraakt door de coronacrisis. Daarna volgde een droogte. Daarnaast heeft het land te maken met toegenomen inflatie. Dit heeft gevolgen voor een minder hoge economische groei in 2023. De Wereldbank geeft aan dat Marokko werkt aan economische hervormingen, waaronder van de privésector.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Marokko

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Marokko

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,4 miljard 2022
Totale invoer € 603 miljoen 2022

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Marokko in de databank Statline van het CBS.

Wil u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Marokko

  Export vanuit Nederland naar Marokko

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 315 miljoen 2022
  Zuivelproducten en eieren € 110 miljoen 2022
  Metaalertsen en metaalafvallen €  71 miljoen 2022

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Marokko bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Marokko.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste invoerproducten uit Marokko

   Invoer vanuit Marokko naar Nederland

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Groenten en fruit € 209 miljoen 2022
   Vis, schaal- en weekdieren € 118 miljoen 2022
   Kleding en toebehoren € 92 miljoen 2022

   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Marokko bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Marokko door Nederland.

   Voorlopige invoercijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

    Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Marokko. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

     Overzicht handelscijfers

     Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

     Handelsbelemmeringen

     Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

     Meer weten?

     Wilt u meer weten over Marokko, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Marokko.

     Ontdek uw kansen

     Loopt u rond met exportplannen voor Marokko? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

     In opdracht van:
     • Ministerie van Buitenlandse Zaken
     Bent u tevreden over deze pagina?