Handel Nederland - Marokko

Gepubliceerd op:
11 november 2011
Laatst gecontroleerd op:
29 augustus 2022

Nederland en Marokko zijn goede handelspartners. We exporteren ongeveer evenveel goederen naar Marokko als naar landen als Estland, Slovenië of Thailand. Van de Noord-Afrikaanse landen exporteren we alleen meer naar Egypte. De laatste jaren neemt de handel gestaag toe, zowel de import als de export. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Marokko.

Wilt u meer weten over Marokko, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Marokko.

Recente economische ontwikkelingen in Marokko

Marokko werd hard geraakt door de coronacrisis. De gevolgen voor de Marokkaanse export waren groot, vooral voor natuurlijke fosfaten en afgeleide producten. Daarnaast is ook de toerismesector hard geraakt en daar kwam een droogte van 3 maanden in 2020 bovenop.

Na een krimp van 6,3% in 2020 groeide de Marokkaanse economie in 2021 met 7,4%. Intussen heeft Marokko opnieuw met een droogte te maken. Daarnaast merkt het land de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de stijging van de energieprijzen.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Marokko

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Marokko

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1.2 miljard 2021
Totale invoer € 644 miljoen 2021
Handelsbalans (positief/negatief) € 588 miljoen (+) 2021

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Marokko in de databank Statline van het CBS.

Wil u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Marokko

  Export vanuit Nederland naar Marokko

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 370 miljoen 2021
  Vis, schaal- en weekdieren € 85 miljoen 2021
  Zuivelproducten en eieren € 79 miljoen 2021

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Marokko bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Marokko.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2022. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste invoerproducten uit Marokko

   Invoer vanuit Marokko naar Nederland

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Groenten en fruit € 209 miljoen 2021
   Vis, schaal- en weekdieren € 146 miljoen 2021
   Kleding en toebehoren € 84 miljoen 2021

   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Marokko bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Marokko door Nederland.

   Voorlopige invoercijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2022. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

    Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Marokko. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

     Overzicht handelscijfers

     Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

     Handelsbelemmeringen

     Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

     Meer weten?

     Ontdek uw kansen

     Loopt u rond met exportplannen voor Marokko? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

     In opdracht van:
     • Ministerie van Buitenlandse Zaken
     Bent u tevreden over deze pagina?