Handel Nederland - Marokko

Gepubliceerd op:
11 november 2011
Laatst gecontroleerd op:
16 mei 2024

Nederland en Marokko zijn goede handelspartners. Van de Noord-Afrikaanse landen exporteren we alleen meer naar Egypte. De laatste jaren neemt de export gestaag toe; de import is al een paar jaar stabiel. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Marokko.

Economische gevolgen van de aardbeving

Op 8 september 2023 werd Marokko getroffen door een zware aardbeving in de omgeving van Marrakesh. Doet u zaken in Marokko en heeft de ramp gevolgen voor uw bedrijf? Lees meer informatie

Recente economische ontwikkelingen in Marokko

Marokko werkt aan economische hervormingen. De Wereldbank vertelt in de analyse dat de Marokkaanse economie al jaren stabiel presteert en veel buitenlandse investeringen aantrekt.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Marokko

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Marokko
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 2,1 miljard 2023
Totale invoer € 500 miljoen 2023

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Marokko in de databank Statline van het CBS.

Wil u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan de deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Marokko

Export vanuit Nederland naar Marokko
Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 177 miljoen 2023
Zuivelproducten en eieren € 100 miljoen 2023
Metaalertsen en metaalafvallen €  80 miljoen 2023

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Marokko bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Marokko.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Marokko

Invoer vanuit Marokko naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Groenten en fruit € 197 miljoen 2023
Vis, schaal- en weekdieren € 96 miljoen 2023
Kleding en toebehoren € 46 miljoen 2023

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Marokko bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Marokko door Nederland.

Voorlopige invoercijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Marokko. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

  Handelsbelemmeringen

  Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

  Meer weten?

  Wilt u meer weten over Marokko, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Marokko.

  Ontdek uw kansen

  Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?