Marktonderzoek doen voor Marokko

Gepubliceerd op:
3 juli 2025

U bent van plan om zaken te gaan doen in Marokko. Maar hoe bereikt u uw klant? Hoe bouwt u een netwerk op? In dit artikel gaan we dieper in op de Marokkaanse markt, de zakelijke (betaal)gewoonten en de Marokkaanse consument. 

Neem contact op voor advies

Marktonderzoek: zo begint u

Goed marktonderzoek is belangrijk als u met uw bedrijf naar het buitenland wilt. Zo weet u of er in dat land interesse is in uw product of dienst, en wat u kunt verwachten. Denk aan de economische situatie, wet- en regelgeving, consumentengedrag of culturele gewoonten.

Onze landeninformatie is een goed startpunt voor uw onderzoek. Hier leest u meer over handelswetgeving, kansrijke sectoren en subsidies. Daarnaast bieden wij ook informatie per sector, inclusief marktstudies over specifieke sectoren in Marokko. 

Er bestaan ook verschillende openbare databanken waarin u zelf naar nuttige informatie kunt zoeken. Bekijk ons overzicht met databanken die u helpen met internationaal ondernemen.

Praat ook met mensen uit het land. Stel vragen aan mogelijke klanten, lokale ondernemers of experts. Werk het liefst samen met iemand die het land goed kent. Zo voorkomt u fouten en vergroot u uw kans op succes. U kunt ook van tevoren onderzoek doen – zoals een haalbaarheidsstudie voor een project of investering – om te kijken of uw product bij de markt past. Met de DHI-subsidieregeling kunt u daarvoor subsidie krijgen.

De Marokkaanse consument

Als u uw product of dienst in Marokko wilt verkopen, is het goed om eerst een beeld te hebben van de Marokkaanse consument. Het is waarschijnlijk verstandig om uw product, dienst of strategie voor marktentree aan hun voorkeuren aan te passen.

Taal: Arabisch en Frans

De officiële taal in Marokko is Arabisch. Maar ook Frans is een veelgebruikte taal in de Marokkaanse zakenwereld. De jongere generatie beheerst ook steeds beter het Engels. Bent u zelf de Franse taal niet machtig, informeer dan van tevoren of uw gesprekspartner Engels spreekt. Of huur een tolk in.

Consumentenvoorkeuren: traditioneel en ambachtelijk

De Marokkaanse consument heeft een sterke voorkeur voor traditionele en ambachtelijke producten uit de eigen cultuur. Denk aan handgemaakte kleding, meubels en keukengerei. Zo is er een groeiende vraag naar traditionele Marokkaanse kleding, zoals djellaba's en accessoires. 

Duurzaamheid is steeds belangrijker voor de Marokkaanse consument. Voor wasmiddelen en cosmetica bijvoorbeeld, kiezen consumenten steeds vaker voor ecologische en biologische producten. Ook wat voeding betreft, spelen duurzaamheid en gezondheid een steeds grotere rol. 

De e-commercemarkt groeit hard in Marokko. Kleding, tassen, accessoires en schoenen koopt de Marokkaanse consument steeds vaker online. Traditionele markten en winkels blijven ook belangrijk. Marokko importeert veel producten uit landen als Spanje, China en Frankrijk. 

Marketing

Om uw product of dienst effectief in Marokko te verkopen, is het belangrijk om de juiste marketingkanalen te gebruiken.

De advertentiemarkt in Marokko is behoorlijk aan het veranderen. De focus ligt steeds meer op digitale kanalen. Opvallende trends zijn de groei van influencermarketing, gepersonaliseerde content en mobiele advertenties. E-mailmarketing wint aan populariteit, net als adverteren op retailplatforms.

Advertenties via traditionele mediakanalen nemen af, maar blijven wel relevant. Kranten hebben nog steeds een groot bereik. Voor bedrijven die in Marokko willen adverteren, is het dus belangrijk om een mix van digitale en traditionele kanalen te gebruiken. 

Cultuurverschillen

Een mix van Arabische en mediterrane invloeden kenmerken de zakencultuur in Marokko. Persoonlijke relaties spelen daarin een belangrijke rol. Bouw eerst een vertrouwensband op. Hierna komen zaken pas tot stand.

Lees ons artikel over de zakencultuur in Marokko.

Product- en verpakkingseisen

Zorg ervoor dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen voordat u ze vervoert naar Marokko. Dit kunnen eisen aan uw product zelf zijn, maar ook eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Marokkaanse eisen? Dan mag u ze daar niet op de markt brengen.

Meer weten? Lees ons artikel over exportregels en producteisen in Marokko.

Betalen en factureren

De officiële munteenheid in Marokko is de Marokkaanse dirham (MAD). 

Beginnende exporteurs wordt aangeraden als betalingsvoorwaarde bij goederentransacties een onherroepelijk accreditief (Letter of Credit, L/C) te gebruiken. De bank van het bedrijf waarmee u handelt staat dan garant voor de betaling. De betalingstermijn is meestal 60 of 90 dagen na leverdatum. Voor het openen van een L/C kan men terecht bij de vestigingen van Nederlandse banken. 

Lees op de website van evofenedex hoe de letter of credit in de praktijk werkt. 

Of lees onze 5 tips voor internationale betalingen

Hoe voorkom ik betalingsrisico's?

Tijdens het zakendoen zijn er verschillende betalingsrisico's. Zo kunnen wisselkoersen sterk schommelen. Denk goed na over de valuta waarin u een contract afsluit en win financieel advies in. 

Vereniging evofenedex waarschuwt voor betalingsrisico's, zoals:

Hoe Marokkaanse consumenten betalen: contant geld blijft populair

In Marokko blijft contant geld de dominante betaalmethode, ondanks de opkomst van digitale betalingen. Het vertrouwen in contant geld is erg hoog. Ook bij e-commerce is cash-on-delivery de meestgebruikte methode.

Mobiele portemonnees en kaartbetalingen winnen wel aan populariteit. Het gebruik van mobiele telefoons of internet voor betalingen is nog beperkt. 

Netwerk opbouwen en zakenpartners vinden

Voor uw bedrijf is het belangrijk om zaken te doen met partners waar u op kunt vertrouwen. Of het nu agenten zijn, distributeurs, producenten of leveranciers.

Onze adviseurs helpen u graag om de juiste zakenpartner te vinden. Dit begint met een adviesgesprek, waarin zij u helpen uw vragen helder te krijgen. Ook kijken zij hoe ze u nog meer kunnen ondersteunen. Gratis, en altijd voor u op maat. Zo krijgt u de hulp die het beste bij uw situatie past. Lees ons artikel met tips om een zakenpartner in het buitenland te vinden.

De Nederlandse ambassade in Rabat en de LVVN-raad kunnen u voorstellen aan de juiste contacten. Daarnaast organiseren ze regelmatig evenementen, waar u mogelijke partners kunt ontmoeten. Lees meer over het Nederlands ambassadenetwerk in Marokko en bekijk de contactgegevens.

Ook RVO organiseert regelmatig evenementen en handelsmissies. Meedoen is een goede manier om contacten te leggen. Bekijk of er binnenkort evenementen voor Marokko op de agenda staan. 

Weten hoe u alle exportkansen uit de handelsmissies haalt? Lees onze 9 tips.

Meer bronnen

Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Onze adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag verder. Helemaal gratis. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?