Zakendoen in Montenegro

Gepubliceerd op:
16 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
19 september 2023

Montenegro is een relatief klein land in de westelijke Balkan. Dit ruige, bergachtige land biedt zeker zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Montenegro? Of u nu wilt weten wat uw zakelijke kansen zijn, of hoe u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt - wij helpen u op weg.

Inwoners en maatschappij

Als u zaken wilt doen in Montenegro, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Montenegro is een kleine parlementaire republiek die grenst aan onder meer Servië, Kroatië en Kosovo. Hoewel Montenegro al een oud land is, is het pas sinds 2006 onafhankelijk. Na een referendum in 2006 maakte het land zich los van Servië. Sinds 2012 is Montenegro kandidaat-lidstaat van de EU.

Montenegro telt 0,6 miljoen inwoners (2021), waarvan een flink deel in hoofdstad Podgorica woont. De bevolking bestaat uit Montenegrijnen (ongeveer de helft), Serviërs, Bosniërs, Albanezen en nog een aantal etnische groepen. Het land is voornamelijk Montenegrijns-orthodox christelijk.

Economie

Montenegro herstelde goed van de coronapandemie. Volgens de Wereldbank groeide de economie met maar liefst 13% in 2021 en met 6,1% in 2022. Dit komt onder meer door goede prestaties van de horecasector en de uitgaven van huishoudens. Ook Montenegro had last van de hoge inflatie, maar het effect werd beperkt door gestegen lonen.

De Montenegrijnse economie drijft grotendeels op de dienstensector, vooral het toerisme. Deze laatste sector werd in 2022 steeds diverser. Ook de retail en groothandel dragen voor een belangrijk deel bij aan de economie. In 2022 was de retail met 20% gegroeid vergeleken met 2021. Belangrijke exportproducten van Montenegro zijn elektriciteit en aluminium.

De Wereldbank verwacht dat de economische groei vertraagt naar 3,4% in 2023 en 3,1%  in 2024. De export van de toerismesector en transportdiensten ondersteunen de economie in 2024, maar huishoudens gaan waarschijnlijk minder uitgeven.

Handel Nederland – Montenegro

EU-Montenegro handelsakkoord

De EU heeft sinds 2010 met Montenegro een handelsakkoord met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten op veel producten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tip: Kijk wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen.

Import en export

Voor Nederland staat Montenegro op nummer 130 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2022). In 2022 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Montenegro € 60 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Mozambique en Sint-Maarten.

Benieuwd naar meer import- en exportcijfers? Kijk dan in de databank Statline van het CBS.

Zakelijke kansen in Montenegro

Budva, een toeristische trekpleister in Montenegro.

Wilt u weten wat de zakelijke kansen zijn in Montenegro? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen te voldoen aan de wet- en regelgeving.

Montenegro is lid van de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Deze ontwikkelingsbank houdt zich in Montenegro onder meer bezig met duurzame ontwikkeling. Er zijn regelmatig tenders voor projecten in Montenegro waarop u kunt reageren.

Zoek naar projecten van de EBRD

Zakendoen in Montenegro

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Montenegro. In het rapport Ease of Doing Business (pdf) van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Montenegro staat op plaats in de Ease of Doing Business .

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Montenegro mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Montenegro

Access2Markets

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Montenegro. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Belgrado (Servië) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Montenegro. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Montenegro.

Meer informatie over Montenegro

Vragen over ondernemen in Montenegro?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?