Zakendoen in Montenegro

Gepubliceerd op:
16 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
11 november 2021

Montenegro is een relatief klein land in de westelijke Balkan. Dit ruige, bergachtige land biedt zeker zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Montenegro? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Montenegro.

Inwoners en maatschappij van Montenegro

Als u zaken wilt doen in Montenegro, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Montenegro is een kleine parlementaire republiek die grenst aan onder meer Servië, Kroatië en Kosovo. Hoewel Montenegro al een oud land is, is het pas sinds 2006 onafhankelijk. Na een referendum in 2006 maakte het land zich los van Servië. Sinds 2012 is Montenegro kandidaat-lidstaat van de EU.

Montenegro telt 0,6 miljoen inwoners (2020), waarvan een flink deel in hoofdstad Podgorica woont. De bevolking bestaat uit Montenegrijnen (ongeveer de helft), Serviërs, Bosniërs, Albanezen en nog een aantal etnische groepen. Het land is voornamelijk Montenegrijns-orthodox christelijk.

Economie van Montenegro

De economie van Montenegro groeit al een aantal jaar, variërend van 2% tot bijna 5%. Dit komt onder meer door het toerisme, meer uitgaven door consumenten en de aanleg van een 41 kilometer lange snelweg. Naast het toerisme spelen landbouw en energie een belangrijke rol in de economie. Montenegro wil op den duur een energie-exporteur worden. Vooral de hydro-electriciteit kan meer ontwikkeld worden. Op dit moment benut Montenegro nog maar 20% van de totale capaciteit op dat gebied.

Handel Nederland – Montenegro

EU-Montenegro handelsakkoord

De EU heeft sinds 2010 met Montenegro een handelsakkoord met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten op veel producten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Wilt u meer weten over het land Montenegro, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Montenegro.

Import en export

Voor Nederland staat Montenegro op nummer 132 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Montenegro € 49,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Bolivia en Madagaskar.

Zoekt u een overzicht van de import- en exportcijfers? Bekijk dan het rapport hieronder. Hierin vindt u ook op welke plek Montenegro staat in verhouding tot andere landen waar we goederen heen exporteren.

Zakelijke kansen in Montenegro

Wilt u weten wat de zakelijke kansen zijn in Montenegro? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Montenegro is lid van de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Deze ontwikkelingsbank houdt zich in Montenegro onder meer bezig met duurzame ontwikkeling en het vergroten van de concurrentiekracht van Montenegrijnse bedrijven. Tenders voor projecten van de EBRD in Montenegro vindt u op de website van de bank.

Zakendoen in Montenegro

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Montenegro. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Montenegro staat op plaats 50 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Montenegro mogelijk zijn.

Exportregels voor Montenegro

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Montenegro. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Belgrado (Servië) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen ovr Montenegro. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Montenegro.

Meer weten over Montenegro?

Vragen over ondernemen in Montenegro?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?