Marktrapport Oezbekistan: kansen voor Nederlandse ondernemers

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
12 augustus 2021

In juli 2021 publiceerde de Nederlandse ambassade in Moskou het rapport 'Opportunities for Dutch Businesses in Uzbekistan (Health, Circular Economy, Infrastructure)'. In dit rapport krijgt u een overzicht van de huidige gezondheids- en infrastructuursector en de status van de circulaire economie in Oezbekistan. Ook gaat het rapport in op kansen in deze sectoren en hoe u daarop kunt inspelen.

Achtergrond van de ontwikkelingen in Oezbekistan

Door de Zijderoute kent Oezbekistan een rijke geschiedenis op het gebied van internationale handel. Toch gold het land tot 2016 als een van de meest gesloten landen van de voormalige Sovjet-Unie. Het aantreden van de huidige president Sjavkat Mirzijojev bracht hier verandering in. De overheid heeft een ambitieuze hervormingsagenda opgesteld. Die heeft gevolgen op vrijwel alle onderdelen van de economie en maatschappij. Ook internationalisering krijgt hierbij veel aandacht.

Aanhoudende groei

De Oezbeekse economie groeit sinds 2005 gemiddeld 5 tot 8% per jaar. In 2021 bedroeg het bbp $ 69,6 miljard. Ook de kansen voor buitenlandse bedrijven groeien. Dit komt onder meer door:

  • de ontwikkelingsslag die door de regering is ingezet;
  • de grootte van de Oezbeekse markt (de bevolking telt 34,6 miljoen inwoners in 2021);
  • de strategische ligging van het land.

Oezbekistan moedigt internationale investeringen aan. In het land zijn al partijen uit China, Turkije, de VS en Zuid-Korea actief. Ook internationale organisaties, zoals de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, worden opnieuw verwelkomd.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

De hervormingen en de economische groei bieden mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Oezbekistan heeft behoefte aan buitenlandse expertise en goederen. Er zijn verscheidene markten waar Nederlandse bedrijven met concurrerende prijzen een plaats in kunnen nemen.

Gezondheidszorg

De Oezbeekse gezondheidssector groeit, maar is tegelijkertijd bijna volledig afhankelijk van buitenlandse medicatie en apparatuur. Voor de staatsklinieken zet de overheid in op projecten via publiek-private partnerschappen. Ook het aantal privéklinieken breidt zich steeds verder uit.

Circulaire economie

Afvalverwerking en recycling staan in Oezbekistan nog in de kinderschoenen. Door de hervormingen zijn er wel veel kansen voor projecten in deze sectoren. Ook is er behoefte aan innovatieve circulaire oplossingen voor de landbouwsector. Nederlandse bedrijven kunnen meedingen naar tenders van de overheid, internationale organisaties en internationale financiële instellingen, die zich met deze thema’s bezig houden. 

Infrastructuur

De infrastructuur in Oezbekistan is op veel vlakken verouderd. Voor de komende jaren staan grote verbeteringen gepland. Het land is hiervoor sterk afhankelijk van buitenlandse goederen en expertise. Nederlandse bedrijven kunnen meedingen naar contracten gefinancierd door internationale organisaties of financiële instellingen, of een van de vele projecten via publiek-private partnerschappen die de overheid momenteel opzet.

Ontvang gratis het volledige rapport

Het volledige marktrapport 'Opportunities for Dutch Businesses in Uzbekistan (Health, Circular Economy, Infrastructure)' gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het onderstaande formulier in en ontvang het volledige rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 Tips voor de Oezbeekse markt

1. Werk samen met een Oezbeekse partner

Oezbekistan hervormt in hoog tempo en er ontstaan steeds meer kansen. Toch kan het lastig zijn om zaken te doen. Corruptie komt voor en de bureaucratie is ingewikkeld. Ook streeft de snelheid van de hervormingen soms de capaciteit van de overheid voorbij. Een Oezbeekse partner is daarom onmisbaar.

2. Neem deel aan evenementen

Veel Oezbeekse bedrijven ontmoeten hun buitenlandse partners op internationale beurzen. Het loont om persoonlijke connecties op te bouwen. De Oezbeekse handelskamer en ambassades nodigen regelmatig bedrijven uit om deel te nemen aan internationale tours en beurzen.

3. Neem contact op met de ambassade

De Nederlandse ambassade in Astana functioneert ook als aanspreekpunt voor Oezbekistan. Zij kunnen bemiddelen bij deelname aan evenementen. Gebruik elke gelegenheid om contact te leggen met belangrijke relaties. Zo vergroot u uw kansen in Oezbekistan.

Meer weten?

Onze regio-adviseurs kunnen gratis de Oezbeekse markt voor u verkennen. Zij geven u graag advies op maat voor zakendoen in Oezbekistan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?