Zakendoen in Oezbekistan

Gepubliceerd op:
2 september 2019
Laatst gecontroleerd op:
11 november 2021

Oezbekistan is vooral bekend als pleisterplaats op de historische zijderoute. Ook nu biedt deze voormalige Sovjetstaat zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Oezbekistan? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Oezbekistan.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Oezbekistan? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Oezbekistan een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Oezbekistan

De huidige presidentiële republiek Oezbekistan bestaat nog niet zo lang. Aan het eind van de 19e eeuw werd het gebied veroverd door Rusland en werden de losse regio's aaneengesmeed tot één land. Oezbekistan hoorde tot 1991 bij de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen daarvan werd het land onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid is Oezbekistan tot 2016 geregeerd door de 1e president Islam Karimov.

In Oezbekistan wonen zo'n 34,6 miljoen mensen (2021). Het is een van de grootste landen in Centraal-Azie qua aantal inwoners. De bevolking is jong: 55% was in 2018 jonger dan 30 jaar. De helft van de bevolking woont in steden, waarvan bijna 2,5 miljoen in de hoofdstad Tasjkent.

In Oezbekistan wonen voornamelijk Oezbeken (meer dan 80%), maar ook Tadzjieken, Kazachen, Russen en Tataren. Het land is bijna volledig Islamitisch (bijna 90%). Zo'n 10% van de bevolking is Christelijk. De officiële taal is Oezbeeks maar veel inwoners zijn meertalig. Afhankelijk van de regio spreken inwoners ook Russisch of Tadzjieks.

Economie van Oezbekistan

Na de onafhankelijkheid in 1991 bleef Oezbekistan een land waarbij de overheid de economische touwtjes stevig in handen hield. Dat gebeurt onder andere door subsidies en een stevige controle op productie en prijzen. De laatste jaren beweegt Oezbekistan zich steeds meer in de richting van een vrijemarkteconomie. De overheid stimuleert de mogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf en buitenlandse investeringen zijn welkom.

De Oezbeekse economie groeit de laatste jaren tussen de 4 en 10%. Het land is van oudsher een groot producent van katoen en tarwe, gewassen waarvan de overheid de teelt en vermarkting sterk beheerst. Het land is ook rijk aan bodemschatten en exporteert gas en goud.

Sinds het overlijden van president Karimov in 2016 heeft de regering onder leiding van president Mirziyoyeb een andere economische koers ingezet. Tarwe en katoen leveren relatief weinig op. Ook kampt Oezbekistan met waterschaarste, wat problemen oplevert voor deze gewassen. Daarom werkt de regering eraan om de landbouw diverser te maken.

Groeisectoren zijn onder meer tuinbouw en voedselverwerking, maar ook textiel, toerisme en chemie. Het land kent sinds 2017 een relatief hoge inflatie.

Handel Nederland-Oezbekistan

Handelsrelatie EU - Oezbekistan

Oezbekistan valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten geïmporteerd kunnen worden in de EU. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Access2Markets portal. Kijk voor meer informatie op de Trade Helpdesk.

Wilt u meer weten over het land Oezbekistan, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Oezbekistan.

Import en export

Voor Nederland staat Oezbekistan op nummer 94 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Oezbekistan € 140,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Bahrein, Azerbeidzjan en Cuba.

Zoekt u een overzicht van de import- en exportcijfers? Bekijk dan het rapport hieronder. Hierin vindt u ook op welke plek Oezbekistan staat in verhouding tot andere landen waar we goederen heen exporteren.

Zakelijke kansen in Oezbekistan

Om de economie verder op weg te helpen werkt de Oezbeekse regering veel samen met de Wereldbank, de Asian Development Bank en de European Bank for Reconstruction and Development. Op de sites van deze organisaties vindt u waar kansen liggen voor buitenlandse ondernemers en investeerders.  

Heeft u vragen? Neem dan contact op met een van onze landenadviseurs voor Oezbekistan. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen aan de wet- en regelgeving te voldoen. Ook kunnen zij u doorverwijzen naar het Team Internationale Organisaties, dat u wegwijs maakt in de projecten van organisaties als de Wereldbank.

Kansen in de gezondheidssector, circulaire economie en infrastructuur

De hervormingen en aanhoudende economische groei in Oezbekistan bieden veel mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Het rapport 'Opportunities for Dutch Businesses in Uzbekistan (Health, Circular Economy, Infrastructure)' biedt een duidelijk overzicht van de kansen voor Nederlandse ondernemers.

Dit rapport geeft een overzicht van de huidige gezondheids- en infrastructuursector, en schetst de circulaire economie in Oezbekistan. Ook gaat het rapport in op kansen in deze sectoren en hoe u daarop kunt inspelen.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan.

De factsheet hieronder geeft een beknopte samenvatting.

Gezondheidszorg en corona

Sinds 2020 ondersteunen internationale financieringsorganisaties (zoals de Wereldbank) Oezbekistan met het opvangen van de economische en sociale klappen van de coronapandemie. Onze Dutch Health Sector Market Study 2022 beschrijft welke zakelijke mogelijkheden dit oplevert voor de Nederlandse zorgsector.

Kansen in de landbouw

Oezbekistan biedt vooral kansen aan Nederlandse ondernemers in de agrarische sector. De overheid voert hervormingen door, onder meer om de landbouw klimaatbestendiger te maken. Dit levert vanaf 2020 waarschijnlijk ruim € 1 miljard aan investeringen op voor deze sector. Dit biedt kansen in bijvoorbeeld de agrologistiek, tuinbouw en waterbesparende irrigatiesystemen. U vindt meer informatie over deze kansen op de website Agroberichten Buitenland: Oezbekistan.

Zaden en plantenvermeerdering

Geïnteresseerd in de Oezbeekse markt voor zaden, uitgangsmateriaal en plantenvermeerdering? In ons uitgebreide rapport hieronder leest u over de kansen en drempels voor Nederlandse bedrijven in deze sector. Het rapport gaat in op de subsectoren groenten, aardappels en fruit. Ook brengt het relevante landbouwprojecten van internationale organisaties in kaart.

Wilt u graag uitleg over dit rapport? Bekijk dan het webinar Dutch business opportunities in Uzbekistan op YouTube. Het is opgenomen tijdens het evenement GreenTech en geeft in 20 minuten een toelichting op de marktstudie.

Zakendoen in Oezbekistan

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Oezbekistan. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Oezbekistan staat op plaats 69 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Op de website Invest in Uzbekistan vindt u meer informatie over een bedrijf starten in Oezbekistan. Invest in Uzbekistan is een Oezbeeks agentschap dat in 2019 is opgericht om buitenlandse investeerders aan te trekken. De informatie is afkomstig van de Oezbeekse overheid.

Hulp nodig bij financiering?

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Oezbekistan mogelijk zijn.

Exportregels voor Oezbekistan

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Oezbekistan. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Oezbekistan is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Islamitische voorschriften

Oezbekistan is voor een groot deel Islamitisch. Informeer voordat u zakendoet of er voor uw product of dienst een halalcertificaat is vereist. Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Lees onze informatie over halalcertificering als u hier meer over wilt weten.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Astana (Kazachstan) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Oezbekistan. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website The Netherlands and You. Op Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Oezbekistan.

Meer weten over Oezbekistan?

Vragen over ondernemen in Oezbekistan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?