Handel Nederland - Oostenrijk

Gepubliceerd op:
4 september 2020
Laatst gecontroleerd op:
9 september 2023

De handel tussen Nederland en Oostenrijk neemt al geruime tijd toe. De afgelopen 5 jaar is de totale handel met zo'n 42% toegenomen: van € 9,1 miljard in 2018, naar € 12,9 miljard in 2022. We voeren daarbij meer uit naar Oostenrijk dan we vanuit het land invoeren. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers.

Wilt u meer weten over het land Oostenrijk, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Oostenrijk.

Of ziet u zakelijke kansen op de Oostenrijkse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

 

 

  Recente economische ontwikkelingen

  Economic Forecast van de Europese Commissie

  Volgens de Economic Forecast van de Europese Commissie is het Oostenrijkse bbp goed gegroeid in 2022, met 5%. Dat kwam vooral door de opheffing van de laatste coronamaatregelen en het herstel van de toeristische sector.

  De prognose is dat de economie in 2023 zal afzwakken. Dit als gevolg van de aanhoudend hoge energieprijzen, de stijgende arbeidskosten en de afname van exportgroei. In 2024 zal de economie naar verwachting weer licht aantrekken.

  Lees de hele Economic Forecast van voorjaar 2023 voor een uitgebreide macro-economische analyse.

  Handelscijfers Nederland - Oostenrijk

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Oostenrijk

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 8,9 miljard  2022
  Totale invoer € 4,0 miljard 2022

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Oostenrijk in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Oostenrijk

  Uitvoer vanuit Nederland naar Oostenrijk

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Medicinale en farmaceutische producten € 605 miljoen 2022
  Non-ferrometalen (metalen zonder ijzer) € 580 miljoen 2022
  Toestellen voor telecommunicatie € 529 miljoen 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Oostenrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Oostenrijk.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Oostenrijk

  Invoer vanuit Oostenrijk naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Medicinale en farmaceutische producten € 279 miljoen 2022
  Papier, karton en artikelen € 238 miljoen 2022
  Diverse machines € 214 miljoen 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Oostenrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Oostenrijk naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Oostenrijk. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

  Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Meer weten?

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?