Marketing Oostenrijk

Gepubliceerd op:
20 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
17 mei 2021

Een goed marketingplan kan bedrijven helpen om succesvol zaken te doen in Oostenrijk. Het is nuttig om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Ondernemersvereniging Evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportmarketingplan.

Internetreclame, google-advertentiecampagnes en digitale nieuwsbrieven worden steeds populairder. Toch is het meest gebruikte medium om te adverteren in Oostenrijk nog steeds drukwerk.

Internet

In Oostenrijk is ruim 80% van de bevolking een internetgebruiker. Het gebruik van online reclame is minder ingeburgerd dan in andere Europese landen. De TV-reclamemarkt en de geprinte reclamemarkt zijn hier nog groter dan de online reclamemarkt. In Oostenrijk zijn search marketing en social media advertising de meest populaire vormen van internetreclame. De meest bezochte websites zijn Google, Youtube, Facebook, Amazon, Wikipedia, Orf.at (de website van de publieke zender) en Willhaben.at (advertenties).

Televisie en radio

Televisie is niet de belangrijkste manier van adverteren in Oostenrijk, maar vormt nog altijd een groot deel van de totale reclamemarkt. De belangrijkste Oostenrijkse omroeporganisatie is de Österreichische Rundfunk (ORF). Deze beheert 2 nationale televisiekanalen, ORF1 en ORF2. De grootste Oostenrijkse commerciële zender is ATV. Daarnaast hebben enkele Duitse zenders als RTL, Sat.1 en ProSieben ook een zender op de Oostenrijkse televisie.

Tijdschriften en dagbladen

Kranten vormen een belangrijk advertentiemedium. Naar Europese maatstaven worden ze in Oostenrijk veel gelezen. Meer dan de helft van alle advertentiekosten wordt gemaakt binnen dit medium. Wenen heeft 4 toonaangevende dagbladen: de Kronen Zeitung, de Kurier, Der Standard en Die Presse. De Kronen Zeitung is een tabloid met een groot aantal lezers. De regionale pers is in Oostenrijk ook goed ontwikkeld.

De Oostenrijkse media publiceren zelf weinig magazines, deze komen veelal uit Duitsland. Om de Oostenrijkse doelgroep te bereiken is het daarom interessanter om in een Oostenrijkse krant te adverteren. Een overzicht van de dagbladen vindt u op Worldpress.org.

Outdoor

In Oostenrijk adverteren bedrijven regelmatig via billboards. Het verkrijgen van plaatsen voor billboards kan lastig zijn, omdat veel adverteerders elk jaar dezelfde plaatsen huren. Ook winkeluitstallingen en commerciële proefmonsters zijn belangrijk in de markttoegang tot de detailhandel.

Meer informatie

Vragen over ondernemen in Oostenrijk?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?