Handel Nederland - Pakistan

Gepubliceerd op:
31 augustus 2012
Laatst gecontroleerd op:
13 oktober 2020

De handel tussen Pakistan en Nederland groeit. Na een krimp in export naar Pakistan in 2018, neemt de uitvoer van Nederland naar Pakistan in 2019 weer toe. Ook de invoer uit Pakistan neemt de afgelopen jaren gestaag toe. Nederland importeert vooral kleding uit Pakistan.

Wilt u meer weten over het land Pakistan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Pakistan.

Handelscijfers Nederland - Pakistan

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Pakistan

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 459 miljoen 2020
Totale invoer € 565 miljoen 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 106 miljoen (-) 2020

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Pakistan in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Pakistan

Hoewel het duidelijk is dat de coronacrisis effect heeft op de handel tussen Nederland en Pakistan, is nog lastig te zeggen hoe groot de gevolgen uiteindelijk zijn. Nog niet alle cijfers over 2020 zijn bekend. U kunt daarvoor de website de website van het CBS in de gaten houden. Als u de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 vergelijkt met die van 2019 krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Pakistaanse economie

Net als in andere landen heeft het coronavirus in Pakistan grote gevolgen voor de economie. De grootste sector van Pakistan, kleding en textiel, is erg arbeidsintensief en voelt daardoor de gevolgen van het coronavirus behoorlijk.

Volgens de voorspellingen van de Wereldbank krimpt het bruto nationaal product (bnp) van Pakistan in 2020 met 2,6%. Voor de coronacrisis was de verwachte groei van het bnp van Pakistan nog 2,4%. Ook in 2021 zal de Pakistaanse economie nog iets verder krimpen: de Wereldbank verwacht dat het bnp met 0,2% daalt. 

Wilt u meer weten? Op de website van de Wereldbank leest u meer over de economie van Pakistan en de coronacrisis. Ook heeft de Wereldbank een rapport over de globale impact van het coronavirus op de wereldeconomie: Pandemic, Recession: The Global Economy in Crisis.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Pakistan

Uitvoer vanuit Nederland naar Pakistan

Productgroep Bedrag Jaartal
Metaalertsen en metaalafvallen € 60 miljoen 2020
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 55 miljoen 2020
Bereide voedingsmiddelen € 47 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Pakistan.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen later worden aangepast.

Belangrijkste invoerproducten uit Pakistan

Invoer vanuit Pakistan naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Garens, weefsels e.d. € 235 miljoen 2020
Kleding en toebehoren € 201 miljoen 2020
Organische chemische producten € 36 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Pakistan naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen later worden aangepast.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd er bij uw zoekopdracht rekening mee.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Pakistan. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Pakistaanse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Pakistan? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?