Handel Nederland - Pakistan

Gepubliceerd op:
31 augustus 2012
Laatst gecontroleerd op:
16 augustus 2023

De handel tussen Pakistan en Nederland groeit. Na een krimp in 2020 is er nu een grote groei. De uitvoer naar Pakistan is gegroeid van € 668 miljoen in 2021 naar € 1,2 miljard in 2022. Ook de invoer uit Pakistan neemt de afgelopen jaren gestaag toe. Nederland importeert uit Pakistan vooral kleding. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Pakistan.

Wilt u meer weten over het land Pakistan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Pakistan.

Recente economische ontwikkelingen

Pakistan kampt met grote economische uitdagingen. Dit komt door lang bestaande structurele zwakheden.

De economie van Pakistan werd in 2020 hard geraakt. Dit als gevolg van de coronapandemie. De economie kromp toen met 1,3%. De grootste industrie van Pakistan is kleding en textiel. Deze sector is erg arbeidsintensief en voelde daardoor de gevolgen van het coronavirus flink. Ook nam de armoede toe.

De economie van Pakistan groeide in 2022 met 6,2% door grote overheidsuitgaven. Voor 2023 verwacht de Wereldbank juist een flinke daling van de economische groei. Dit komt onder andere door hoge brandstofprijzen en inflatie. Ook is Pakistan in 2022 hard geraakt door grote overstromingen en kampt nog met de gevolgen hiervan. De armoede zal blijven toenemen. De verwachting voor 2023 is een totale economische groei van 0,4%.

Handelscijfers Nederland - Pakistan

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Pakistan

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,2 miljard 2022
Totale invoer € 881 miljoen 2022
Handelsbalans € +319 miljoen 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Pakistan in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Pakistan

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Pakistan

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 222 miljoen 2022
Metaalertsen en metaalafvallen € 74 miljoen 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 48 miljoen 2022
Diverse fabricaten € 32 miljoen 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 26 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Pakistan.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Pakistan

Top 5 invoer vanuit Pakistan naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kleding en toebehoren € 302 miljoen 2022
Garens, weefsels e.d.           € 282 miljoen 2022
Organische chemische producten € 167 miljoen 2022
Granen en graanproducten € 48 miljoen 2022
Diverse fabricaten   € 17 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Pakistan naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd er bij uw zoekopdracht rekening mee.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Pakistan. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Pakistaanse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Pakistan? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?