Zakendoen in Panama

Gepubliceerd op:
28 juni 2019
Laatst gecontroleerd op:
29 juni 2023

Panama kennen we vooral van het gelijknamige kanaal. Minder bekend is dat veel multinationals en internationale organisaties er hun regionale hoofdkantoor hebben. Maar liggen er ook zakelijke kansen voor u? En hoe doet u zaken in Panama? Deze pagina helpt u op weg.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Panama of wilt u dat iemand meedenkt over uw internationale ondernemingsplannen? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Panama een succes te maken.

Inwoners van Panama

Panama is een presidentiële republiek met ongeveer 4,3 miljoen inwoners (2020). Het land ligt ingeklemd tussen Costa Rica en Colombia en is de link tussen Midden- en Zuid-Amerika. De hoofdstad van Panama is Panama-Stad. Bijna 70% van de bevolking woont in stedelijk gebied. De meeste bewoners zijn mesties, een mix van inheemse en Europese voorouders. De landstaal is Spaans, maar er worden ook nog verschillende inheemse talen gesproken.

Hoewel het Panama economisch goed gaat, is armoede – vooral bij de inheemse plattelandsbevolking – nog altijd een groot probleem. De Panamese overheid is wel actief bezig met armoedebestrijding, bijvoorbeeld door te investeren in betere scholing op het platteland. De rijkere bovenlaag van Panama geeft veel geld uit aan eten, kleding en luxeartikelen, vooral in moderne winkelcentra.

Economische situatie van Panama

De economie van Panama is al een tijd flink aan het groeien, met ongeveer 5% gemiddeld per jaar. Het is wel sterk afhankelijk van de wisselende activiteiten in en rond het Panamakanaal en daardoor kwetsbaar.

De dienstensector is verreweg het belangrijkst in Panama, hoewel het land ook nog wel inkomsten genereert uit de export van agrarische producten.

Panamakanaal

De toekomst van de Panamese economie hangt nauw samen met het Panamakanaal. Tussen 2007 en 2016 liet de regering het kanaal uitbreiden en aanpassen, zodat er meer en grotere schepen door konden varen. Vooral Amerikaanse en Chinese schepen maken gebruik van het kanaal.

Speciale economische zones

In Panama komen speciale economische zones voor. Het land heeft een van de grootste free trade zones ter wereld. Binnen deze gebieden zijn importeurs en exporteurs vrijgesteld van bepaalde belastingen en douanerechten. Op de website Propanama van de Panamese overheid vindt u informatie over deze 'Free Zones'.

Handel Nederland - Panama

Voor Nederland staat Panama op nummer 93 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met Bahrein en Ecuador. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Panama ongeveer € 177,0 miljoen. Bekijk voor een overzicht van de import- en exportcijfers het onderstaande rapport Handelscijfers Panama-Nederland.

Wilt u meer weten over het land Panama, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Panama.

Zakelijke kansen in Panama

Panama biedt bijzonder veel kansen voor Nederlandse ondernemers, onder meer op het gebied van water, luchtvaart en agro. Het Nederlands diplomatieke netwerk in Panama heeft hierover een aantal rapporten opgesteld. Onderaan deze paragraaf staan enkele rapporten.

Waterstofenergie

De marktstudie "Assessment of opportunities for Dutch companies in developing hydrogen ecosystems in Argentina, Chile, Colombia, Mexico, Panama and Uruguay" is in het najaar van 2021 uitgevoerd door consultantbureau Hinicio en geeft inzicht in de kansen die in onder andere Panama liggen op het gebied van beleid en stimulansen, standaardisatie en certificering van waterstofenergie.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Meer rapporten vindt u op deze pagina onder de kop Marktrapporten.

Vragen? Neem contact op met RVO

Heeft u vragen over het zakendoen in Panama? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de waterbranche, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Panama. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Panama

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Panama. In de rubriek Ease of Doing Business van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Panama staat op plaats 86 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

RVO helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Panama er mogelijk zijn.

Exportregels voor Panama

Handelsakkoord EU-Centraal-Amerika

De EU heeft met landen in Centraal-Amerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama) een handelsakkoord afgesloten. Hierin staan onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Panama. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Panama is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt bij tijdelijke invoer dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp voor Nederlandse ondernemers

De ambassade in Panama Stad staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Panama.

Holland House Panama

In 2019 is in Panama-Stad het Holland House Panama opgericht. Het Holland House biedt onder meer marketing en netwerkevenementen aan voor haar leden, en marktinformatie, matchmakingprogramma's en vestigingsdienstverlening voor niet-leden. De kansrijke sectoren water, maritiem, logistiek en digitale technologie staan centraal.

 

Meer weten over Panama?

Vragen over ondernemen in Panama?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Marktrapporten

Bent u tevreden over deze pagina?