Handel Nederland - Portugal

Gepubliceerd op:
24 september 2012
Laatst gecontroleerd op:
3 augustus 2023

In 2022 zette het herstel van de Portugese economie die in 2021 was ingezet door. Ook in 2023 blijft de economie in Portugal waarschijnlijk groeien. Wilt u meer weten over de handel tussen Nederland en Portugal? Op deze pagina vindt u actuele cijfers.

Wilt u meer weten over Portugal, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Portugal.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Portugal? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Economic Forecast van de Europese Commissie

Volgens de Economic Forecast van de Europese Commissie (EC) herstelde de economie in Portugal zich begin 2023 sterk. In het 2e kwartaal zwakt de groei naar verwachting af, om daarna weer aan te trekken. De EC gaat ervan uit dat de totale inflatie matigt. Doordat veel mensen werk hebben, stijgen de lonen. Dit oefent druk uit op de prijzen van diensten.

Het overheidstekort was in 2022 nog 0,4% van het bbp. In 2023 en 2024 verbetert het waarschijnlijk: dan komt het volgens het EC uit op 0,1% van het bbp.

Lees alle Economic Forecasts voor een brede analyse.

Meer weten?

Actuele cijfers over de Portugese economie kunt u vinden via de website van het Instituto Nacional de Estatística, het Portugese Centraal Bureau voor de Statistiek.

Handelscijfers Nederland - Portugal

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Portugal

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 4,6 miljard 2022
Totale invoer € 2,9 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Portugal in de databank Statline van het CBS. Stel de gewenste perioden in en via SITC de secties, divisies naar sectie en groepen naar divisie in. Zo vindt u de informatie die u wilt weten.

Wilt u de cijfers van de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in Statline, de databank van het CBS.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Portugal

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Portugal

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 347 miljoen 2022
Organische chemische producten € 281 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 253 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 245 miljoen 2022
Kunststof in primaire vormen € 238 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Portugal.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Portugal

Top 5 invoer vanuit Portugal naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 325 miljoen 2022
Schoeisel € 322 miljoen 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 147 miljoen 2022
Groente en fruit € 146 miljoen 2022
Paperistof en papierafval € 140 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Portugal naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van  wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht heeft in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem bij het indelen van de goederenstromen. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier rekening mee bij uw zoektocht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van handelsstromen naar en uit Portugal. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Portugese markt ook interessant voor u is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?