Handel Nederland - Portugal

Gepubliceerd op:
24 september 2012
Laatst gecontroleerd op:
27 december 2022

Na een moeilijke periode tijdens de coronacrisis in 2020 heeft de Portugese economie zich aardig hersteld in 2021. Dat herstel is terug te zien in de handelscijfers. In 2021 exporteerden we ruim € 864 miljoen meer naar Portugal dan in 2020. Onze invoer groeide in dezelfde periode met € 449 miljoen. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Portugal.

Wilt u meer weten over Portugal, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Portugal.

Recente economische ontwikkelingen

Net als in veel andere Europese landen zorgde de coronapandemie ook in Portugal voor een diepe recessie. Maar in 2022 herstelt de economie herstelt zich snel. Met de versoepelde maatregelen stijgt het toerisme opnieuw. Dit draagt enorm bij aan de groei van de economie.

De Portugese economie is in 2021 met 4,9% gegroeid. Dit komt neer op een herstel van iets meer dan de helft van het niveau in 2020. De vooruitzichten blijven gunstig ondanks uitdagingen in verband met de grondstoffenprijzen, de mondiale toeleveringsketens en de grotere onzekerheid over de externe vraag. Het overheidstekort neemt in 2022 af tot 1,9% van het bbp, in 2023 neemt dit verder af tot 1%. Dit komt door de economische groei en de instroom van EU-fondsen.

Handelscijfers Nederland - Portugal

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Portugal

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 3,866 miljard 2021
Totale invoer € 2,397 miljard 2021
Handelsbalans (positief/negatief) € 1,469 miljard (+) 2021

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Portugal in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt. 

Belangrijkste uitvoerproducten naar Portugal

Uitvoer vanuit Nederland naar Portugal

Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 327 miljoen 2021
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 262 miljoen 2021
Organische chemische producten € 255 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Portugal.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Portugal

Invoer vanuit Portugal naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Schoeisel € 262 miljoen 2021
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 206 miljoen 2021
Kleding en toebehoren € 194 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Portugal naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van  wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

 

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Portugal bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Portugal? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?