Handel Nederland - Portugal

Gepubliceerd op:
24 september 2012
Laatst gecontroleerd op:
27 maart 2024

In 2023 zette het herstel van de Portugese economie na de coronacrisis verder door. Ook in 2024 blijft de economie in Portugal groeien, maar wat minder hard. Wilt u meer weten over de handel tussen Nederland en Portugal? Op deze pagina vindt u actuele cijfers.

Wilt u meer weten over Portugal, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Portugal.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Portugal? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Economic Forecast van de Europese Commissie

Volgens de Economic Forecast van de Europese Commissie (EC) remde de Portugese economie na een sterke groei van 6,8% in 2022 iets af naar 2,3% in 2023. De voorspelling is dat dit in 2024 verder afneemt naar 1,2%, om in 2025 weer te groeien naar 1,8%.

 De EC gaat ervan uit dat de inflatie in 2024 verder afneemt van 2,3% naar 1,2%. Dit komt vooral doordat de energieprijzen blijven dalen.

Lees alle Economic Forecasts voor een brede analyse.

Meer weten?

Actuele cijfers over de Portugese economie kunt u vinden via de website van het Instituto Nacional de Estatística, het Portugese Centraal Bureau voor de Statistiek.

Handelscijfers Nederland - Portugal

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Portugal
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 5 miljard 2023
Totale invoer € 2,4 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Portugal in de databank Statline van het CBS. Stel de gewenste perioden in en via SITC de secties, divisies naar sectie en groepen naar divisie in. Zo vindt u de informatie die u wilt weten.

Wilt u de cijfers van de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in Statline, de databank van het CBS.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Portugal

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Portugal
Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 278  miljoen 2023
Toestellen voor telecommunicatie  € 232 miljoen 2023
Medicinale en farmaceutische producten € 225 miljoen 2023
Organische chemische producten  € 218 miljoen 2023
Vlees en vleesproducten € 197 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Portugal.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Portugal

Top 5 invoer vanuit Portugal naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Schoeisel € 255 miljoen 2023
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 239 miljoen 2023
Kleding en toebehoren € 194 miljoen 2023
Voertuigen voor wegvervoer € 164 miljoen 2023
Groente en fruit € 148 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Portugal naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van  wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht heeft in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem bij het indelen van de goederenstromen. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier rekening mee bij uw zoektocht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van handelsstromen naar en uit Portugal. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Portugese markt ook interessant voor u is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?