Handel Nederland - Portugal

Gepubliceerd op:
24 september 2012
Laatst gecontroleerd op:
6 januari 2021

De Portugese economie heeft zich aardig hersteld na een moeilijke periode tijdens de crisisjaren. Dat herstel is terug te zien in de handelscijfers. In 2019 exporteerden we ruim € 940 miljoen meer naar Portugal dan in 2016. Onze invoer groeide in dezelfde periode met € 430 miljoen. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Portugal.

Wilt u meer weten over het land Portugal, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Portugal.

Handelscijfers Nederland - Portugal

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Portugal

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 3,002 miljard 2020
Totale invoer € 1,948 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 1,054 miljard (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Portugal in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Portugal

Hoeveel effect de coronacrisis heeft op de handel tussen Nederland en Portugal is nog lastig te zeggen. Op de website van het CBS vindt u de laatste handelscijfers.

Effect op de Portugese economie

Net als in veel andere Europese landen daalde ook in Portugal de economische productie in de eerste 2 kwartalen van 2020, met 3,9% in het 1e kwartaal en 13,9% in het 2e kwartaal. Het bbp daalde in 2020 naar verwachting met 9,25%. In 2021 stijgt het bbp waarschijnlijk met 5,5% en in 2022 met 3,5%. Omdat Portugal sterk afhankelijk is van buitenlands toerisme, blijft de onzekerheid groot.

De coronapandemie leidt naar verwachting ook tot een slechter overheidssaldo, met een tekort van 7,25% van het bbp in 2020. Daarmee is het overschot van het jaar ervoor tenietgedaan. Het tekort neemt naar verwachting af tot 4,25% van het bbp in 2021.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Portugal

Uitvoer vanuit Nederland naar Portugal

Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 320 miljoen 2020
Kunststof in primaire vormen € 229 miljoen 2020
Elektrische apparaten € 200 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Portugal bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Portugal.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Portugal

Invoer vanuit Portugal naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Schoeisel € 216 miljoen 2020
Kleding en toebehoren € 157 miljoen 2020
Kunststof in primaire vormen € 131 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten naar Portugal bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Portugal naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van  wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Portugal bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Portugese markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Portugal? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?