Bedrijf starten in Slowakije

Gepubliceerd op:
6 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
18 januari 2022

Wilt u een bedrijf starten in Slowakije? Of misschien een partnerschap aangaan met een Slowaaks bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of belastingen betalen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Slowakije. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Slowakije

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitgebreider overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Slowakije staat 45e (ranking 2020). Slowakije scoort goed op de punten grensoverschrijdende handel, een eigen bedrijf beginnen en het registreren van vastgoed. Het land scoort minder goed als het gaat om het beschermen van investeerders en het omgaan met bouwvergunningen.

Rapport Doing Business in the Slovak Republic

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing Business in the Slovak Republic (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen in Slowakije zijn:

 • partnership (verejná obchodná spoločnosť)
 • limited partnership (komanditná spoločnosť)
 • limited liability company (spoločnosť s ručením obmedzeným)
 • joint stock company (akciová spoločnosť)
 • simple joint-stock company (jednoduchá spolocnosť na akcie)
 • branche

Speciale Economische Zones

Slowakije heeft de free trade zones en free ports opgeheven. Het ministerie van Economische Zaken in Slowakije heeft wel een overzicht van de industrial parks and zones.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Slowakije. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Informatie van de Slowaakse overheid

De volgende 2 Slowaakse overheidswebsites bieden informatie over:

 • Slovensko.sk: een eigen bedrijf beginnen in Slowakije.
 • Sario.sk: financiële stimuleringsmaatregelen voor investeerders.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Slowakije zijn:

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?