Zakendoen in Slowakije

Gepubliceerd op:
31 mei 2023

Slowakije is een land waar veel natuurlijke en culturele rijkdom te vinden is. De zakelijke kansen die er zijn in Slowakije, zijn minder bekend. Maar hoe doet u zaken in in dit land? Of u nu wilt weten wat uw zakelijke kansen zijn, of hoe u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt - wij helpen u op weg.

Inwoners en maatschappij van Slowakije

Als u zaken wilt doen in Slowakije, is het goed om iets van de politiek en cultuur van deze parlementaire republiek te weten. Het huidige grondgebied van Slowakije maakte de afgelopen eeuwen deel uit van onder meer Hongarije en Tsjecho-Slowakije. Na de val van de Sovjet-Unie werd Slowakije een zelfstandig land. Later volgde toenadering naar het westen: in 2004 werd Slowakije lid van de NAVO en de Europese Unie (EU), in 2007 werd het een Schengenland. Dit maakte niet alleen de weg vrij voor vrij reizen met de EU-buurlanden, maar ook voor sterkere economische groei.

In Slowakije wonen zo'n 5,4 miljoen mensen (2022). De officiële taal is Slowaaks. De hoofdstad heet Bratislava. De meeste Slowaken (69%) rekenen zichzelf tot het Christendom, vooral het rooms-katholicisme. Toch lijkt Slowakije te seculariseren: het aantal mensen dat niet gelooft steeg van 13% in 2001 naar bijna 24% in 2021.

Slowakije staat in de Human Development Index van de Verenigde Naties op de 45e plaats (2021). Daarmee is het een 'erg ver ontwikkeld' land. De gemiddelde Slowaak heeft een relatief lang en gezond leven, toegang tot kennis en een hoge levensstandaard.

Economie van Slowakije

De auto-industrie speelt een grote rol in de economie van Slowakije. Het land exporteert niet alleen veel auto's en auto-onderdelen, maar importeert ook veel onderdelen. Het land handelt vooral met EU-landen in de buurt, waaronder Duitsland, Tsjechië en Polen. 

De Slowaakse beroepsbevolking is redelijk goed opgeleid, maar vergrijst. Dit zorgt voorlopig voor een krappe arbeidsmarkt. De Europese Commissie (EC) verwacht dat de werkeloosheidsgraad daalt van 6,2% in 2022 naar 5,5% in 2024.

De laatste jaren werd de economie in Slowakije ook beïnvloed door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Volgens de EC stijgt de inflatie door hoge energieprijzen waarschijnlijk naar 10,9% in 2023. In 2024 zwakt de inflatie naar verwachting af naar 5,7%. De EC verwacht verder dat de economie van Slowakije in 2022 en 2023 jaarlijks voorzichtig groeit met 1,7%. In 2024 stijgt dit waarschijnlijk naar 2,1%, doordat eerdere knelpunten weer verdwijnen uit toeleveringsketens.

Handel Nederland - Slowakije

Voor Nederland staat Slowakije op nummer 41 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde Bulgarije, Hongkong en Luxemburg. In 2022 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Slowakije € 1,5 miljard. 

Bekijk ook de Handelscijfers Slowakije - Nederland hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over Slowakije, zoals het bruto nationaal product of demografische gegevens? Bekijk de factsheet over Slowakije.

Import- en exportcijfers

De volgende bronnen bieden u cijfers en statistieken over de import en export tussen Nederland en Slowakije:

Zakelijke kansen in Slowakije

Auto-industrie

Slowakije heeft een grote auto-industrie, die veel voertuigen en onderdelen maakt. Er ligt steeds meer nadruk op innovatie en duurzaamheid. Zo benadrukt de Slowaakse overheid in haar overzicht van de auto-industrie 2022 (pdf) de mogelijkheden voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) en de productie van elektrische auto's. In het overzicht vindt u ook maatregelen die het aantrekkelijker maken om in deze sector te investeren.

Gratis marktrapporten

Slimme mobiliteit

In 2020 lichtte de Nederlandse ambassade de ontwikkelingen en kansen in de Slowaakse duurzame en slimme mobiliteit uit in een rapport. Dit rapport met praktische tips richt zich vooral op de regio's Košice en Bratislava.

Vraag het rapport gratis aan per e-mail bij de Nederlandse ambassade in Bratislava.

Productie van autobatterijen

Het rapport 'The Circular Economy in Slovakia' gaat in op de zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven in de groeiende productie van elektrische auto's in Slowakije. U leest ook meer over de ontwikkelingen in deze sector.

Lees de samenvatting en vraag het rapport direct gratis aan.

Vragen? Neem contact met ons op

Slowakije kent behalve de auto-industrie nog meer kansrijke sectoren. Heeft u vragen over uw zakelijke kansen in dit land? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij vertellen u graag meer over de sectoren. Ook helpen zij u om te voldoen aan de Slowaakse wetten en regels.

Ondernemen in Slowakije

Voldoen aan EU-wetgeving

In Slowakije geldt bij het zakendoen in principe dezelfde EU-wetgeving als in Nederland. Bekijk onze informatie over wetten en regels in de EU waar u mee te maken kunt krijgen.

Handige gidsen en organisaties

Zowel de Slowaakse overheid als commerciële partijen bieden gratis praktische gidsen en informatie over zakendoen in Slowakije. Zo leert u meer over bijvoorbeeld een bedrijf starten, de sectoren, en de investeringskansen in Slowakije.

  • Op de overheidswebsite Slovensko.sk vindt u informatie voor ondernemers, waaronder het centrale contactpunt. U vindt er ook informatie over een bedrijf beginnen en digitaal zaken regelen in Slowakije.
  • Het officiële Slowaakse investeringsagentschap SARIO vertelt u meer over financiële stimuleringsmaatregelen voor investeerders.
  • Healy Consultants geeft een handig overzicht van verschillende bedrijfsvormen.
  • De investeringsgids Doing business in the Slovak Republic 2022 (pdf) van BakerMckenzie vat belangrijke informatie samen over zakendoen in Slowakije, waaronder wetten en regels.

Ease of Doing Business

In de rubriek Ease of Doing Business van de Wereldbank vindt u informatie over praktische zaken die komen kijken bij een bedrijf starten in Slowakije. Bijvoorbeeld bouwvergunningen aanvragen, onroerend goed registreren en belasting betalen. Slowakije stond in 2020 op plaats 45 in de Ease of Doing Business-ranglijst.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Slowakije

Slowakije is als EU-lid een onderdeel van de gemeenschappelijke markt waar vrij verkeer van goederen geldt. Als u exporteert naar Slowakije, gelden dezelfde exportregels als voor andere EU-landen. De volgende bronnen wijzen u de weg in de belangrijkste wetten en -regels.

Belastingen: btw en accijns

Op het gebied van btw moet u in Slowakije rekening houden met zowel EU-regels als de Slowaakse regels. Bekijk voor meer informatie:

Voor accijnsgoederen gelden ook Europese regels. Bekijk de volgende websites voor meer informatie:

Factuureisen

Met de volgende bronnen bepaalt u aan welke factuureisen u moet voldoen:

Documenten en andere exportregels

Kijk bij de volgende bronnen voor meer informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Bratislava staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Slowakije. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op NederlandWereldwijd.nl vindt u het reisadvies voor Slowakije.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Slowakije?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?