Handel Nederland - Spanje

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
27 oktober 2022

Spanje staat in de top 10 van belangrijkste handelspartners van Nederland. Na 5 jaar van sterke economische groei had het land in 2020 zwaar te lijden van de coronacrisis. In 2021 heeft de economie zich enigszins hersteld.

Wilt u eerst meer weten over het land Spanje, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Spanje en het Digitaal Handelskantoor Spanje.

Tenzij anders aangegeven, komen onderstaande cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Economic Forecast van de Europese Commissie

De coronacrisis heeft Spanje hard geraakt. Het bruto binnenlands product (bbp) daalde in 2020 met meer dan 10%. De detailhandel, het vervoer en de hotelindustrie waren de meest getroffen sectoren. Verder waren in Spanje veel tijdelijke arbeidskrachten in de toerisme- en horecasector getroffen.

De economie herstelt zich van deze zware periode. In 2021 groeide het bbp weer met 5,5%. In 2022 wordt de groei van het bbp door de Europese Commissie geschat op 4,5%. De inflatie bedroeg in juli 10,8% maar in oktober daalde het weer naar 7,3%.

Bekijk de Economic forecast for Spain van de Europese Commissie (zomer 2022) voor meer informatie.

World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Ook volgens het rapport World Economic Outlook (oktober 2022) herstelt Spanje van de economische gevolgen van de coronapandemie. Op pagina 9 staat een vergelijking tussen landen. Bekijk de website van het IMF voor alle rapporten over dit onderwerp.

Handel Nederland - Spanje

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Spanje

Soort
informatie

Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Totale uitvoer € 18,4 miljard 2021 +27,8%
Totale invoer € 10,7 miljard 2021 +27,2%
Handelsbalans (positief/negatief) € 7,7 miljard (+) 2021 +28,6%

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Spanje in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Spanje

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Spanje

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Medicinale en farmaceutische producten € 1,5 miljard 2021 +18%
Diverse fabricaten € 1,1 miljard 2021 +32,1%
Elektrische apparaten € 1,1 miljard 2021 +39,1%
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 935 miljoen 2021 +8,6%
Toestellen voor telecommunicatie € 883 miljoen 2021 +12,1%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Spanje.

Nederland exporteerde in 2021 in totaal voor ruim 18 miljard naar Spanje. De totale exportwaarde van Nederland in 2021 was bijna € 587 miljard, dus 3% van onze export gaat naar Spanje.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden  waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Spanje

Top 5 invoer uit Spanje

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Groenten en fruit € 1,4 miljard 2021 +1,6%
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,1 miljard 2021 +35,9%
Andere chemische producten € 760 miljoen 2021 +171,4%
Voertuigen voor wegvervoer € 682 miljoen 2021 +11,4%
Kleding en toebehoren € 600 miljoen 2021 +27,7%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Spanje naar Nederland.

De totale invoerwaarde van producten van Spanje naar Nederland bedroeg in 2021 bijna € 11 miljard. In 2020 was de totale invoerwaarde ruim € 8 miljard.

Voorlopige importcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Spanje bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de economie van Spanje? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de markt van Spanje ook voor u interessant is? Of loopt u rond met exportplannen voor Spanje? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?