Handel Nederland - Spanje

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 juli 2023

Spanje staat in de top 10 van belangrijkste handelspartners van Nederland. In 2020 had het land zwaar te lijden onder de coronacrisis, maar in 2021 en 2022 knapte de economie iets op. Dit economisch herstel zet naar verwachting in 2023 door.

Wilt u meer weten over Spanje, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Spanje en het Digitaal Handelskantoor Spanje.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Spanje? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Economic forecast van de Europese Commissie

Na een sterke groei in 2022 is de verwachting dat de economische bedrijvigheid in 2023 vertraagt. De veerkracht van de arbeidsmarkt en de uitvoering van het 'Recovery and Resilience Plan' (RRP) zorgen voor verdere groei in 2024. Door de lagere energieprijzen is de inflatie gedaald (van 10,8% naar 7,3%) en het hoge overheidstekort blijft afnemen.

Bekijk de Economic forecast for Spain van de Europese Commissie (voorjaar 2023) voor meer informatie.

World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Ook volgens het IMF-rapport World Economic Outlook (april 2023) herstelt Spanje van de economische gevolgen van de coronapandemie. 2 keer per jaar presenteren economen van het IMF hun analyses over de wereldwijde economische ontwikkelingen op korte en middellange termijn. Op de overzichtspagina van het rapport ziet u in de tabel hoe Spanje het doet in vergelijking met andere landen. 

Bekijk alle alle World Economic Outlooks van het IMF voor een bredere analyse.

Handelscijfers Nederland - Spanje

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Spanje

Soort
informatie

Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 26,9 miljard 2022
Totale invoer € 15,4 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Spanje in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Spanje

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Spanje

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,5 miljard 2022
Diverse fabricaten € 1,3 miljard 2022
Elektrische apparaten € 1,2 miljard 2022
Andere chemische producten € 1,1 miljard 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 1,1 miljard 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Spanje.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden  waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Spanje

Top 5 invoer uit Spanje

Productgroep Bedrag Jaartal
Groenten en fruit € 1,6 miljard 2022
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,5 miljard 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 673 miljoen 2022
Andere chemische producten € 530 miljoen 2022
Organische chemische producten € 490 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Spanje naar Nederland.

Voorlopige importcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Spanje bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de economie van Spanje? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Spaanse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?