Handel Nederland - Spanje

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 maart 2024

Spanje staat in de top 10 van belangrijkste handelspartners van Nederland. In 2020 had het land zwaar te lijden onder de coronacrisis, maar in 2021, 2022 en 2023 knapte de economie iets op. Dit economisch herstel zet naar verwachting ook in 2024 door. 

Wilt u meer weten over Spanje, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Spanje en het Digitaal Handelskantoor Spanje.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Spanje? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Economic forecast van de Europese Commissie

Nadat de economie in 2022 sterk herstelde na de coronacrisis, is de economische bedrijvigheid in 2023 iets vertraagd. Toch is de Spaanse economie ook in 2023 met 2,5% gegroeid. De veerkracht van de arbeidsmarkt en de uitvoering van het 'Recovery and Resilience Plan' (RRP) zorgen in 2024 voor verdere groei (1,7%). 

De hoge inflatie daalt ook. Door de lagere energieprijzen is die in 2023 gedaald van 7,3% naar 3,4%. De Europese Comissie voorspelt dat de inflatie in 2024 verder daalt naar 3,2%.

Bekijk de Economic forecast for Spain van de Europese Commissie (voorjaar 2024) voor meer informatie.

World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Ook volgens het IMF-rapport World Economic Outlook (januari 2024) is er in Spanje verder herstel van de economische gevolgen van de coronapandemie. Het IMF voorspelt dat de economie van Spanje in 2024 met 1,5% groeit.

2 keer per jaar presenteren economen van het IMF hun analyses over de wereldwijde economische ontwikkelingen op korte en middellange termijn. Op de overzichtspagina van het rapport ziet u in de tabel hoe Spanje het doet in vergelijking met andere landen. 

Bekijk alle alle World Economic Outlooks van het IMF voor een bredere analyse.

Handelscijfers Nederland - Spanje

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Spanje
Soort
informatie
Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 28,7 miljard 2023
Totale invoer € 15 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Spanje in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Spanje

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Spanje
Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 1,4 miljard 2023
Diverse fabricaten € 1,3 miljard 2023
Toestellen voor telecommunicatie € 1,2 miljard 2023
Medicinale en farmaceutische producten € 1,2 miljard 2023
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,1 miljard 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Spanje.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden  waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Spanje

Top 5 invoer uit Spanje
Productgroep Bedrag Jaartal
Groenten en fruit € 1,7 miljard 2023
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,1 miljard 2023
Voertuigen voor wegvervoer € 793 miljoen 2023
Medicinale en farmaceutische producten € 397 miljoen 2023
Andere chemische producten € 382 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Spanje naar Nederland.

Voorlopige importcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Spanje bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de economie van Spanje? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Spaanse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?