Handel Nederland - Spanje

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 juli 2021

Spanje staat in de top 10 van belangrijkste handelspartners van Nederland. Na 5 jaar van sterke economische groei heeft het land in 2020 zwaar te lijden gehad van de coronacrisis. Ondanks een herstel in het 3e kwartaal van 2020 was Spanje één van de zwaarst getroffen landen in de Europese Unie.

Meer weten? Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Spanje.

Wilt u meer weten over het land Spanje, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Spanje en het Digtaal Handelskantoor Spanje

Of ziet u zakelijke kansen op de Spaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

Handelscijfers Nederland - Spanje

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Spanje

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 14,4 miljard 2020
Totale invoer € 8,4 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 6 miljard (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Spanje in de databank Statline van het CBS.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Effect coronacrisis op handel met Spanje

De coronacrisis heeft Spanje hard geraakt. Dat komt vooral door de heftigheid van de uitbraak in combinatie met de grote economische afhankelijkheid van het toerisme. Dat zorgde ervoor dat het bbp in 2020 met meer dan 10% daalde. De detailhandel, het vervoer en de hotelindustrie zijn de meest getroffen sectoren. Verder zijn in Spanje veel tijdelijke arbeidskrachten zwaar getroffen in de toerisme- en horecasector.

De Europese Commissie verwacht dat het bbp in 2021 met 5,9% groeit. Dat betekent dat het Spaanse bbp nog steeds onder het niveau van vóór de crisis ligt. Door de coronacrisis en de verlaagde belastingen is het overheidstekort in 2020 gestegen naar 11% van het bbp. Het is de hoogste staatsschuld ooit.

Meer weten? Bekijk de Economic forecast for Spain van de Europese Commissie (12 mei 2021). Of lees het nieuwsbericht Coronavirus - de toestand in Spanje van Flanders Trade (21 mei 2021).

Belangrijkste uitvoerproducten naar Spanje

Export vanuit Nederland naar Spanje

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 1,2 miljard 2020
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 864 miljoen 2020
Diverse fabricaten € 843 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Spanje bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Spanje.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2021. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Spanje

Invoer vanuit Spanje naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Groenten en fruit € 1,4 miljard 2020
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 783 miljoen 2020
Voertuigen voor wegvervoer € 615 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Spanje bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Spanje.

Voorlopige importcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2021. Onder 'Perioden' kunt de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: de gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Spanje en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het SOLVIT.

Meer weten?

Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?