Zakencultuur in Spanje

Gepubliceerd op:
17 april 2024

Bij de Spaanse cultuur denken we in Nederland al gauw aan ontspannen genieten in de zon. 'Mañana mañana' doen en tijd nemen voor een siësta. Toch lijken Nederland en Spanje in het zakelijk contact meer op elkaar dan je zou verwachten. Met welke culturele verschillen kunt u rekening houden bij het zakendoen?

Cultuurverschillen

Een opvallend verschil tussen de Nederlandse en Spaanse cultuur is de manier waarop men met onzekerheden omgaat. Er is meer angst voor onbekende risico's dan in Nederland. Daardoor is er meer behoefte aan wetten en regels en is men over het algemeen wat gevoeliger voor stress.

Spaanstaligen zijn zeer expressief en zullen zowel stress als opluchting over het algemeen ook eerder uiten. Daar komt ook bij dat men het prettig vindt om te weten hoe de ander zich voelt. 

Werk aan een vertrouwensband

Werken aan vertrouwen door sociaal, informeel contact is erg belangrijk bij het zakendoen in Spanje. Het is gebruikelijk om iemand eerst beter te leren kennen voordat tot zaken wordt overgegaan – vaak gebeurt dat tijdens een gezamenlijke maaltijd. 

Over het algemeen zijn Nederlanders bij het zakendoen meer 'to the point' en tijdsefficiënt. Probeer u flexibel op te stellen, om te voorkomen dat u te gehaast en daardoor ongeïnteresseerd overkomt. Punctualiteit wordt gewaardeerd, maar respect en een vertrouwd gevoel zijn voor Spanjaarden minstens zo belangrijk. 

Investeer dus in uw persoonlijke relaties met zakenpartners en hou regelmatig contact. Meer over dit culturele verschil leest u in het artikel 'Neem de tijd voor uw zakenrelatie'.

Do's en don'ts bij het zakendoen

Deze tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse ambassade en consulaten in Spanje.

Streetart van Johan Cruijff met daarnaast de tekst 'Gracias Johan'.

Handige tip: maak een praatje over voetbal

Over het algemeen hebben Spanjaarden een positieve indruk van Nederland en van Nederlanders. 

Dat komt niet in de laatste plaats door Johan Cruijff. Hij was ook in Spanje een groot sportheld. Voetbal is dan ook een goed onderwerp voor informele gesprekken. 

Regionale verschillen in Spanje

Vooral in het zuiden van Spanje is men over het algemeen wat informeler en toegankelijker. In het noorden (waaronder de grote en economisch sterke regio Catalonië) maakt men bij het zakelijk contact over het algemeen een serieuze en gedisciplineerde indruk. Je zou kunnen zeggen dat dit meer overeenkomt met de Nederlandse zakencultuur.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de voorbereiding op culturele verschillen bij het zakendoen? Bezoek onze pagina Cultuurverschillen.

Meer weten?

Onze adviseurs helpen u verder met uw vragen. 
Zo nodig brengen we u in contact met de Nederlandse ambassade ter plaatse of met cultuurexperts.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?