Zakencultuur in Spanje
Bij de Spaanse cultuur denken we in Nederland al gauw aan ontspannen genieten in de zon. 'Mañana mañana' doen en tijd nemen voor een siësta. Toch lijken Nederland en Spanje in het zakelijk contact meer op elkaar dan je zou verwachten. Met welke culturele verschillen kunt u rekening houden bij het zakendoen?
Cultuurverschillen
Een opvallend verschil tussen de Nederlandse en Spaanse cultuur is de manier waarop men met onzekerheden omgaat. Er is meer angst voor onbekende risico's dan in Nederland. Daardoor is er meer behoefte aan wetten en regels en is men over het algemeen wat gevoeliger voor stress.
Spaanstaligen zijn zeer expressief en zullen zowel stress als opluchting over het algemeen ook eerder uiten. Daar komt ook bij dat men het prettig vindt om te weten hoe de ander zich voelt.
Werk aan een vertrouwensband
Werken aan vertrouwen door sociaal, informeel contact is erg belangrijk bij het zakendoen in Spanje. Het is gebruikelijk om iemand eerst beter te leren kennen voordat tot zaken wordt overgegaan – vaak gebeurt dat tijdens een gezamenlijke maaltijd.
Over het algemeen zijn Nederlanders bij het zakendoen meer 'to the point' en tijdsefficiënt. Probeer u flexibel op te stellen, om te voorkomen dat u te gehaast en daardoor ongeïnteresseerd overkomt. Punctualiteit wordt gewaardeerd, maar respect en een vertrouwd gevoel zijn voor Spanjaarden minstens zo belangrijk.
Investeer dus in uw persoonlijke relaties met zakenpartners en hou regelmatig contact. Meer over dit culturele verschil leest u in het artikel 'Neem de tijd voor uw zakenrelatie'.
Do's en don'ts bij het zakendoen
Deze tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse ambassade en consulaten in Spanje.
Beheersing van de Spaanse taal is belangrijk. Laat informatiemateriaal dan ook in het Spaans maken of vertalen. Soms wordt Engels gesproken, maar Spaans is vaak effectiever. Overweeg ook een tolk en houd rekening met regionale talen.
In Spanje bestaat de naam uit de voornaam, naam van de vader en naam van de moeder. Bij geschreven correspondentie en officiële documenten worden beide achternamen gebruikt. Aanspreektitels zijn señor of señora voor de achternaam en don of doña voor de voornaam.
Spanjaarden doen vaak zaken tijdens de lunch of het diner. Lunches zijn vaak warm en bestaan uit meerdere gangen. In de zomer begint men vaak vroeg met werken, om 's middags vroeg te stoppen. Sommige bedrijven sluiten zelfs in de maand augustus. Daarnaast zijn bedrijven vaak op vrijdagmiddag gesloten.
De kledingstijl in de traditionele zakenwereld is klassiek en formeel. Dit wordt ook van de zakenpartner verwacht. Bij deze bedrijven is een werknemer niet te zelfstandig en toont ook geen initiatief. Hij maakt ook geen grapje over de baas en spreekt hem niet tegen. Bij jongere bedrijven en in de ICT heerst een minder formele bedrijfscultuur.
Over het algemeen nemen Spanjaarden de tijd om een belangrijke beslissing te nemen. Het komt ook voor dat daardoor een afspraak of deadline gemist wordt. Na een zakelijke afspraak is het gebruikelijk om schriftelijk een overzicht met de belangrijkste zaken vast te leggen en dat te mailen.
Hou regelmatig contact met de zakenrelatie en investeer in een goede persoonlijke relatie. Een relatiegeschenk wordt gewaardeerd in de zakencultuur van Spanje, maar is niet echt nodig. Spanjaarden pakken een cadeau direct uit. Een aandenken uit Nederland is gepast. Als een cadeau te duur is, zien Spanjaarden dit echter als omkoping.

Streetart van Johan Cruijff met daarnaast de tekst 'Gracias Johan'.
Handige tip: maak een praatje over voetbal
Over het algemeen hebben Spanjaarden een positieve indruk van Nederland en van Nederlanders.
Dat komt niet in de laatste plaats door Johan Cruijff. Hij was ook in Spanje een groot sportheld. Voetbal is dan ook een goed onderwerp voor informele gesprekken.
Regionale verschillen in Spanje
Vooral in het zuiden van Spanje is men over het algemeen wat informeler en toegankelijker. In het noorden (waaronder de grote en economisch sterke regio Catalonië) maakt men bij het zakelijk contact over het algemeen een serieuze en gedisciplineerde indruk. Je zou kunnen zeggen dat dit meer overeenkomt met de Nederlandse zakencultuur.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de voorbereiding op culturele verschillen bij het zakendoen? Bezoek onze pagina Cultuurverschillen.
Meer weten?
Onze adviseurs helpen u verder met uw vragen.
Zo nodig brengen we u in contact met de Nederlandse ambassade ter plaatse of met cultuurexperts.

- Ministerie van Buitenlandse Zaken