Handelscontracten Spanje

Gepubliceerd op:
25 november 2012
Laatst gecontroleerd op:
18 mei 2021

Conflicten met buitenlandse klanten of leveranciers zijn vervelend. Bijvoorbeeld als uw klant klachten heeft over de levertijd van uw product. Of als uw leverancier zijn afspraken niet nakomt. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt.

Contracten zijn niet verplicht, maar wel handig. Op Ondernemersplein vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Internationale modelcontracten

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Deze helpen u bij het internationaal zakendoen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Wetgeving voor handelsagenten

In Spanje moet een handelsagent zich registreren bij de vereniging van Spaanse handelsagenten Colegio oficial de agentes comerciale van zijn woonplaats. Ook is het verplicht aan te sluiten bij een beroepsorganisatie. Daarnaast moet een zelfstandige handelsagent zich ook inschrijven in het registro mercanil (handelsregister) .

Het is over het algemeen zo dat het werkterrein van Spaanse agenten heel gering is. Daarnaast is hun talenkennis vaak beperkt en staan zij niet altijd te trappelen om hun portefeuille uit te breiden.

Informatie over de Spaanse wetgeving voor handelsagenten is te vinden op Colegio oficial de agente comerciales onder legislación aplicable. Gezien de grote regionale verschillen in het land is het eenvoudiger via een consultant een agent of distributeur te zoeken.

Arbitrage

Op de site van de Spaanse Kamer van Koophandel is informatie te vinden over het arbitragehof en bemiddeling.

Vragen over ondernemen in Spanje?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?