Handel Nederland - Verenigde Arabische Emiraten

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
5 augustus 2021

De handel tussen Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gaat met ups en downs. In 2020 is de export naar de Emiraten gelijk gebleven met 2019. De import is echter sterk gedaald. Dit komt vooral door de gedaalde vraag naar olie door de coronacrisis. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers.

Wilt u meer weten over het land de VAE, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet over de Verenigde Arabische Emiraten.

Of ziet u zakelijke kansen op de markt van de VAE? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

  Handelscijfers Nederland - VAE

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en de VAE

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 2,5 miljard 2020
  Totale invoer € 878 miljoen 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 1,6 miljard (+) 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en de VAE in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

   Effect coronacrisis op handel met de VAE

   Door de coronacrisis is de import van ruwe aardolie uit de VAE behoorlijk afgenomen. De export van medicinale en farmaceutische producten uit Nederland naar de VAE is juist toegenomen.

   Effect op de economie van de VAE

   Ook de Verenigde Arabische Emiraten voelen de impact van de coronacrisis. De wereldwijde vraag naar olie nam in 2020 door de crisis flink af. Dit heeft grote gevolgen voor landen zoals de VAE, waar olie het grootste exportproduct is. Ook de toeristische sector merkt het effect van de lockdowns, wereldwijde reisbeperkingen en social distancing.Terwijl dat een van de belangrijkste sectoren is waar de VAE juist op heeft ingezet.

   Volgens de Wereldbank is het bruto nationaal product (bnp) van de VAE in 2020 met 6,1% gekrompen. De verwachting is dat het bnp in 2021 weer met 1,2% groeit. Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Gulf Economic Update: Covid-19 Pandemic and the Road to Diversification (augustus 2021).

   Belangrijkste uitvoerproducten naar de VAE

   Uitvoer vanuit Nederland naar de VAE

   Productgroep Bedrag Jaartal
   Elektrische apparaten € 276 miljoen 2020
   Toestellen voor telecommunicatie € 186 miljoen 2020
   Medicinale en farmaceutische producten € 173 miljoen 2020

   De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar de VAE bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar de VAE.

   Voorlopige exportcijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

    Belangrijkste invoerproducten uit de VAE

    Invoer vanuit de VAE naar Nederland

    Productgroep Bedrag Jaartal
    Ruwe aardolie en aardolieproducten € 313 miljoen 2020
    Toestellen voor telecommunicatie € 235 miljoen 2020
    Rubberwaren € 48 miljoen 2020

    De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit de VAE bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit de VAE door Nederland.

    Voorlopige importcijfers

    Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

    Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit de VAE. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

    Overzicht handelscijfers

    Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

    Handelsbelemmeringen

    Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

    Meer informatie

    In opdracht van:
    • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Bent u tevreden over deze pagina?