Handel Nederland - Verenigde Arabische Emiraten

Laatst gecontroleerd op:
2 augustus 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

De handel met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) kent ups-and-downs. Na de coronacrisis is de export naar de VAE weer gestegen, in 2022 naar € 5,1 miljard. Door de oorlog in Oekraïne heeft Nederland veel olie en gas ingekocht. De import uit de VAE is gestegen van € 842 miljoen in 2020 naar € 2,3 miljard in 2022. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en de VAE.

Wilt u meer weten over de VAE, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Verenigde Arabische Emiraten.

Recente economische ontwikkelingen

De VAE is onderdeel van de Golfstaten. Binnen deze groep landen heeft de VAE de 2e economie, na Saoedi-Arabië.

Net zoals veel andere landen kwam de VAE in 2020 in een recessie door de coronapandemie. De wereldwijde vraag naar olie nam in dat jaar flink af. Dit had grote gevolgen voor olie-exporterende landen. In 2020 kromp de economie in de VAE met 5%.

Door de oorlog in Oekraïne zijn olieprijzen hard gestegen, wat gunstig is voor olieproducerende landen. De economie van de VAE groeide in 2022 met 6,6% door deze hoge olieprijzen (bron: de Wereldbank). Ook de werkloosheid en inflatie blijven relatief laag in de VAE.

De Wereldbank verwacht voor 2023 een totale economische groei (bbp) van 3,6% voor de VAE. Een daling vergeleken met 2022. De economische groei zonder de oliesector, wordt geschat op 4,2%. Toerisme is hierin een sector die sterk groeiende is. Het is ook een van de belangrijkste sectoren waar de VAE op inzet.

Handelscijfers Nederland - VAE

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 5,1 miljard 2022
Totale invoer € 2,3 miljard 2022
Handelsbalans (positief/negatief) € 2,8 miljard (+) 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en de VAE in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar de VAE

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar de Verenigde Arabische Emiraten

Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie € 279 miljoen 2022
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 250 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 184 miljoen 2022
Diverse machines     € 175 miljoen 2022
Generatoren en motoren € 173 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar de VAE.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit de VAE

Top 5 invoer vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 665 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 263 miljoen 2022
Non-ferrometalen € 117 miljoen 2022
Rubberwaren € 78 miljoen 2022
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 74 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit de VAE naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit de VAE bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de markt van de Verenigde Arabische Emiraten ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?