Betalingsverkeer Verenigde Staten

Laatst gecontroleerd op:
4 augustus 2020
Gepubliceerd op:
17 februari 2022

Bij het zakendoen in de Verenigde Staten (VS) krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten in de VS en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.

Mist u nog informatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u in een gratis adviesgesprek vertellen over de kansen en mogelijkheden voor uw onderneming.

Officiële valuta: de dollar

De officiële valuta in de Verenigde Staten is de US-dollar (USD). Bankbiljetten en -munten mogen zonder beperking worden ingevoerd, maar bedragen van meer dan 10.000 (USD) moet u melden aan de douaneautoriteiten van de VS.

Kijk op de website van European Central Bank (ECB) voor de koers van de US-dollar.

Meest voorkomende betalingsvormen in de Verenigde Staten

Cheques

De meest gebruikelijke manier van B2B-betalingen in de VS is per cheque. Voor het uitschrijven of inwisselen van cheques is een betaalrekening in de Verenigde Staten nodig.  Buitenlanders met een vast inkomen kunnen gemakkelijk een rekening van de Verenigde Staten openen. Soms, vooral bij het betalen van officiële kosten, kan een postwissel nodig zijn. Dit is een cheque die u bij banken of winkels koopt om daarmee garanties te dekken.

Letter of Credit (L/C)

Ook betalingen via een letter of credit (een documentair krediet) zijn mogelijk. Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. L/C’s zijn meestal 3 tot 6 maanden geldig, afhankelijk van de voorwaarden van de overeenkomst.

In de VS wordt vaak een speciale vorm van documentair krediet gebruikt: een Standby Letter of Credit. Dit is een bankgarantie in het format van een L/C . Bij een Standby L/C ligt de nadruk op de garantstelling en niet op de betaling.

Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.

Creditcard

Een andere mogelijkheid is betaling per creditcard. Bankoverschrijving of automatische incasso is ongebruikelijk en soms zelfs niet mogelijk.

Heeft u twijfels over wat voor u de beste manier van betalen is en wilt u hierover van gedachten wisselen met ons? Neem dan contact op om een gratis adviesgesprek in te plannen met een van onze adviseurs.

De betalingsgewoonten in de Verenigde Staten

Bankrekening openen

Het overboeken van geld tussen Amerikaanse en Nederlandse bankrekeningen is duur en inefficiënt. Bedrijven als TransferWise en PayPal hebben dit eenvoudiger gemaakt. Maar het is aan te raden om een eigen Amerikaanse bankrekening te openen als u zakendoet in de VS. Houd er rekening mee dat het openen van een zakelijke rekening in de Verenigde Staten lastig is en langer duurt dan in Nederland. Ons buitenlandnetwerk in de VS kan u hierbij helpen.

Creditcard

Betalen met een creditcard is zeer gebruikelijk. Amerikanen hebben vaak meerdere persoonlijke creditcards. Ze worden bijna overal geaccepteerd en gebruikt voor zowel kleine als grote bedragen.

Late betalingen

Late betalingen komen voor in de VS. Het gemiddelde in de VS van te laat betaalde facturen ligt op 55%. Hoewel dit percentage lager ligt dan in de rest van de Amerikaanse regio, krijgen veel ondernemers in de VS er wel mee te maken.

Atradius geeft in de Payment Practices Barometer van de Verenigde Staten meer informatie over de betalingsgewoonten.

Betalingsrisico’s in de Verenigde Staten

Grillige wisselkoersen

De grilligheid van wisselkoersen kunnen voor u een betalingsrisico vormen. Overweeg van te voren goed in welke valuta u een contract afsluit. Win ook eventueel deskundig financieel advies in over effecten van de wisselkoersen op uw handel.

Twijfel over kredietwaardigheid

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Amerikaans bedrijf.

Lees bij evofenedex meer over:

Lees op ondernemersplein.kvk.nl meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

Meer informatie

Advies over zakendoen in de Verenigde Staten

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het betalingsverkeer in de VS? Neem dan contact op met onze adviseurs voor persoonlijk advies.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?