Exportregels Verenigde Staten

Laatst gecontroleerd op:
28 december 2023
Gepubliceerd op:
16 mei 2013

U heeft uw kansen onderzocht en wilt uw product naar de Verenigde Staten (VS) exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Amerikaanse markt.

Om uw product naar de VS te exporteren, moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo moet uw product voldoen aan bepaalde Amerikaanse eisen en moet u de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in de VS. Dit kunt u zelf doen of laten doen door een externe partij. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie over deze onderwerpen.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar de VS. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met een Amerika-adviseur. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) in de VS helpen we u om van uw export naar Amerika een succes te maken.

Amerikaanse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar de VS laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Amerikaanse eisen? Dan mogen zij niet in de VS op de markt gebracht worden.

Op de onderstaande pagina's leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in de VS.

Regel de juiste documenten en formaliteiten

Voldoet uw product aan alle eisen? Dan moet u voor de export ook nog een aantal documenten en formaliteiten regelen. Denk hierbij aan de douaneaangifte of een bepaald certificaat. Afhankelijk van uw product regelt u zaken bij Nederlandse of Amerikaanse instanties.

Op de onderstaande pagina's leest u wat u moet regelen in Nederland en wat u bij aankomst in de VS moet regelen of al geregeld moet hebben (invoerverplichtingen).

Gebruik de Access2Markets Database

De Access2Markets Database (A2M) van de Europese Commissie is dé bron voor informatie over exportregels, tarieven en producteisen als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Wij raden u aan deze databank te gebruiken om de specifieke regels voor de VS op te zoeken.

Heeft u niet eerder met de A2M gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets Database. Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar de VS? Neem contact op voor een afspraak met een van onze Amerika-experts. Zij helpen u graag verder.

Alternatief: Amerikaans douanetarief via USITC

Voor het achterhalen van tarieven kunt u ook terecht bij de United States International Trade Commission (USITC). Het Amerikaans douanetarief bevat vooral waarderechten (invoerrechten, uitgedrukt in een percentage). De invoerrechten heeft de USITC overzichtelijk per productcategorie beschreven. Ook de zogeheten HS-code wordt per product vermeld. Een HS-code is een internationaal gestandaardiseerde goederencode, waarmee producten kunnen worden geclassificeerd.

Om goederen te exporteren is vaak een HTS-code nodig. Deze moet overeenkomen met het Harmonized Tariff Schedule van het land van invoer. Het verschil tussen een HS-code en de HTS-code is het aantal cijfers in de code. Een code met 6 cijfers is een universele standaard (HS of GS-code) en een code met 7-10 cijfers (HTS of GN, danwel Taric Code) is vaak uniek na het 6e cijfer en wordt bepaald door de afzonderlijke landen van import. Bij het exporteren naar de VS heeft u vaak een 8-cijferige goederencode nodig.

Op de website van de KVK vindt u meer informatie over het bepalen van de goederencode.

Exportverplichtingen: zelf regelen of uitbesteden?

De douaneregelgeving in het buitenland is af en toe ingewikkeld. Ook kunt u de omgang met overheidsinstellingen als moeizaam ervaren. Soms is het daarom prettiger als een gespecialiseerde partij de douane- en importformaliteiten voor u afhandelt. Hiervoor zijn verschillende opties.

Douane-expediteur

Een douane-expediteur is een tussenpersoon die bij het exporteren van producten alle douaneformaliteiten voor u afhandelt. Deze persoon adviseert over of regelt het in- en uitklaren, zowel bij de Nederlandse als bij de buitenlandse douane. Een douane-expediteur is verder niet betrokken bij het logistieke proces, ofwel het vervoer naar het afnemer. Dit doet u zelf of laat u doen door een vervoerder.

Expediteur

Wilt u niet alleen de douaneformaliteiten, maar ook het logistieke proces uitbesteden? Kies dan voor een expediteur. Een expediteur is een tussenpersoon die voor u het vervoer regelt én alle verplichtingen die bij het exporteren van uw product komen kijken. Afhankelijk van uw wensen kan een expediteur ook zorgen voor verzekeringen, eventuele verplichte exportdocumenten en het hele logistieke proces van u naar de koper. Deze uitgebreide dienstverlening brengt wel de nodige kosten met zich mee.

Wat is de beste keuze voor u?

Het hangt af van uw situatie of u de afhandeling van douaneprocedures het beste kunt uitbesteden of in eigen hand houden. Exporteert u niet vaak en/of veel verschillende producten? Dan kan uitbesteden beter zijn, gezien de ingewikkelde regels rond douane- en importregels.

Bent u echter van plan om veel te exporteren of exporteert u een specifiek product naar een vaste afnemer? Dan kan het handig zijn om de zaken rond exporteisen en douaneregels zelf af te handelen. Zo bouwt u waardevolle kennis op en houdt u de volledige controle over het exportproces.

Onze adviseurs denken graag met u mee over wat het beste bij uw situatie past. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Neem contact op

Vragen over exporteren naar de VS?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?