Zakelijke kansen in Zweden

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 augustus 2022

De economie van Zweden biedt verschillende mogelijkheden. Zo zijn markten als duurzame bouw, cyberveiligheid en gezondheidszorg veelbelovend. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Cyberveiligheid

Zweden is een voorloper op het gebied van digitalisering. Daardoor heeft het land echter ook meer te maken met cyberdreigingen. Veel bedrijven hebben nog niet de nodige maatregelen genomen om zich hiertegen te beschermen. Bovendien is cyberveiligheid nog belangrijker geworden sinds de geopolitieke onrust is toegenomen. Commerciële activiteiten, technologische ontwikkeling en onderzoek zijn in Zweden aantrekkelijke doelwitten.

Er is daardoor veel behoefte aan kennis, vaardigheden en invoering van cyberbeveiliging in het land. Volgens marktstatistiekenbureau Statista groeit de Zweedse markt voor cyberveiligheid tussen 2022 en 2026 elk jaar met ongeveer 10%. Dit levert kansen op voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in cyberveiligheid.

Meer weten? Bekijk het factsheet van InnovationQuarter.

Duurzame bouw

Ook de duurzame bouwsector in Zweden biedt mogelijkheden. Er liggen vooral kansen op het gebied van:

 • digitale marktplaatsen voor her te gebruiken materialen, inclusief de toepassing daarvan;
 • technologie en processen die bij deconstructie van een gebouw materialen en producten efficiënt identificeren en uit elkaar halen;
 • invoeren van materiaaldatabanken, materiaalpaspoorten en sloopplannen;
 • innovatieve en toegankelijke elektriciteitsopwekking en producten en diensten voor slimme elektriciteitsnetwerken;
 • producten en diensten voor energiebesparing bij renovatie;
 • technologieën en kennis rond industrialisatie van het renovatieproces (standaardisatie en automatisering).

Meer weten? Lees het marktrapport hieronder over de kansen voor Nederlandse ondernemers in deze sector.

Gezondheidszorg

Biedt uw bedrijf slimme zorgoplossingen aan? Deze kunnen goed aansluiten op ontwikkelingen in de Zweedse markt. Zo liggen er kansen op het gebied van:

 • gezond leven en ouder worden
 • digitalisering versnellen in de zorg ('connected care' en kunstmatige intelligentie - AI)
 • ontwerp en bouw van ziekenhuizen
 • biotechnologie en biofarma
 • publieke gezondheidszorg
 • innovatieve 'MedTech'-oplossingen die kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg verbeteren

Meer weten? Download het marktrapport hieronder over de Zweedse gezondheidszorg.

Kansen in overige Zweedse sectoren

Behalve in bovengenoemde sectoren zijn er in Zweden nog meer kansen, bijvoorbeeld op het vlak van:

 • Duurzame mobiliteit
 • Circulaire economie
 • Smart cities

Benieuwd naar de kansen in deze sectoren? Of bent u actief in een andere sector en wilt u daarvan de mogelijkheden weten? Neem dan contact op met een van onze regio-adviseurs. Zij kijken graag samen met u waar uw kansen liggen.

Innovatie en het IA-Netwerk

Zweden staat erg positief ten opzichte van bedrijfsinnovatie en technologische ontwikkelingen. Zo kent het land een sterk groeiende start-upcultuur, waaruit bekende bedrijven zoals Skype en Spotify zijn voortgekomen.

De vestiging van het Innovatie Attaché-netwerk in Stockholm volgt de technologische ontwikkelingen in Zweden. Zij signaleert zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met het innovatienetwerk in Zweden. Of bekijk de publicaties over innovatie in Zweden op onze website.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Meer weten?

Alle marktrapporten over Zweden

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren wij regelmatig marktrapporten over kansrijke sectoren in Zweden. U vindt ze op deze pagina bij de betreffende kansrijke sector. In onze bibliotheek vindt u een volledige lijst van marktrapporten over Zweden.

Meer informatie

 • In de agenda internationaal ondernemen vindt u alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren. U kunt rechts bij Landen verfijnen op Zweden.
 • Op internationaalondernemen.nl vindt u soms ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Selecteer hiervoor het land Zweden eventueel uw sector. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.
 • Op de LinkedIngroep 'Nordic Baltic Network - Your Dutch connection in the Nordics' plaatsen Nederlandse ambassades regelmatig tips over zakelijke kansen in de Baltische en Noord-Europese landen, waaronder Zweden. Sluit u aan bij deze groep via LinkedIn om op de hoogte te blijven.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?