Zakelijke kansen in Zweden

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
1 augustus 2023

Zweden is een kansrijke markt, zeker voor Nederlandse ondernemers. Zo zijn markten als duurzame bouw, cyberveiligheid en gezondheidszorg veelbelovend. Waar liggen de meeste kansen voor u? En waar vindt u informatie over aanbestedingen en IMVO?

Cyberveiligheid

Zweden is een voorloper op het gebied van digitalisering. Daardoor heeft het land ook meer te maken met cyberdreigingen. Ook is cyberveiligheid nog belangrijker geworden sinds de geopolitieke onrust toenam. Commerciële activiteiten, technologische ontwikkeling en onderzoek zijn in Zweden aantrekkelijke doelwitten.

Het land heeft de behoefte aan meer kennis, vaardigheden en invoering van cyberbeveiliging in het land. Volgens Statista groeit de Zweedse markt voor cyberveiligheid tussen 2022 en 2026 elk jaar met ongeveer 10%. Dit levert kansen op voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in cyberveiligheid.

Meer weten? Bekijk de Facts and figures about the cybersecurity market in Sweden - InnovationQuarter

Duurzame bouw

Ook de duurzame bouwsector in Zweden biedt mogelijkheden. Er liggen vooral kansen in:

 • digitale marktplaatsen voor opnieuw te gebruiken materialen, inclusief de toepassing daarvan;
 • technologie en processen die bij deconstructie van een gebouw materialen en producten efficiënt identificeren en uit elkaar halen;
 • het invoeren van materiaaldatabanken, materiaalpaspoorten en sloopplannen;
 • innovatieve en toegankelijke elektriciteitsopwekking en producten en diensten voor slimme elektriciteitsnetwerken;
 • producten en diensten voor energiebesparing bij renovatie;
 • technologieën en kennis rond industrialisatie van het renovatieproces (standaardisatie en automatisering).

Missies duurzame bouw

Regelmatig zijn er missies naar Zweden voor de sector duurzame bouw. Bijvoorbeeld in oktober 2023 naar Gotenburg, een Zweedse stad die zich volop bezighoudt met duurzame bouw en duurzame energiesystemen. Nederlandse ondernemers kregen er rondleidingen in duurzame gebouwen, deden mee aan rondetafelgesprekken en verdiepten zich in kansrijke projecten. 

De missie werd georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Zweden samen met InnovationQuarter. Op de website van InnovationQuarter vindt u een verslag van deze missie.  Ook vindt u daar een kalender met alle zakelijke evenementen die de ambassade samen met InnovationQuarter organiseert op het thema duurzaam bouwen.

Meer weten? 

Lees het marktrapport over de kansen voor Nederlandse ondernemers in deze sector: 

Gezondheidszorg

Biedt uw bedrijf slimme zorgoplossingen aan? Deze kunnen goed aansluiten op ontwikkelingen in de Zweedse markt. Zo liggen er kansen op het gebied van:

 • gezond leven en ouder worden;
 • digitalisering versnellen in de zorg ('connected care' en kunstmatige intelligentie - AI);
 • ontwerp en bouw van ziekenhuizen;
 • biotechnologie en biofarma;
 • publieke gezondheidszorg;
 • innovatieve 'MedTech'-oplossingen die kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg verbeteren.

Meer weten? Download het marktrapport over de Zweedse gezondheidszorg: 

Innovatie en het IA-Netwerk

Zweden staat erg positief ten opzichte van bedrijfsinnovatie en technologische ontwikkelingen. Zo kent het land een sterk groeiende start-upcultuur, waaruit bekende bedrijven zoals Skype en Spotify zijn voortgekomen.

De vestiging van het Innovatie Attaché-netwerk in Stockholm volgt de technologische ontwikkelingen in Zweden. Zij signaleert zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met het innovatienetwerk in Zweden. Of bekijk de publicaties over innovatie in Zweden op onze website.

Kansen in andere Zweedse sectoren

Naast bovengenoemde sectoren zijn er in Zweden nog meer kansen, bijvoorbeeld in de:

 • duurzame mobiliteit;
 • circulaire economie;
 • smart cities.

Ook in de batterijsector zijn er grote kansen. De batterijsector is in opkomst in Noorwegen, Zweden en Finland. Deze landen werken aan duurzame oplossingen voor het wereldwijde tekort aan elektriciteit. Ook kan de batterijsector zorgen voor werkgelegenheid en economische groei in die landen. Dat biedt ook kansen voor u als Nederlandse ondernemer, bijvoorbeeld op het gebied van montage en recycling. Meer weten? Lees het rapport The Nordic Battery Value Chain van Business Sweden. Met data en informatie over de waardeketen van de batterijsector in de Nordics.

Benieuwd naar de kansen in deze sectoren? Of bent u actief in een andere sector en onderzoekt u de mogelijkheden voor zakendoen in Zweden? Neem dan contact op met een van onze regio-adviseurs. Zij kijken graag samen met u waar uw kansen liggen.

Kansen waterstofsector Nordics

De Nordics bieden veelbelovende kansen voor Nederlandse bedrijven om samen te werken en een groene waterstofeconomie te ontwikkelen. Benieuwd naar uw kansen in Zweden, Denemarken, Noorwegen, IJsland en Finland? Vraag het gratis marktrapport (2023) aan.

Aanbestedingen, subsidies en financiering

Heeft u een zakelijke kans gevonden in Zweden? Onze adviseurs kunnen u adviseren welke financiering bij u past. Daarnaast komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Lees meer op de pagina Hulp bij financiering in Europa.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?