Starten met exporteren

Laatst gecontroleerd op:
11 augustus 2023
Gepubliceerd op:
7 april 2021

Wilt u starten met internationaal ondernemen? RVO helpt u graag op weg met informatie over buitenlandse afzetmarkten. Wij brengen u in contact met zakenpartners in het buitenland en bieden u financiële hulp. Op deze pagina leest u waar u aan moet denken als u wilt starten met exporteren.

Ben ik klaar om te starten met exporteren?

U heeft plannen om te exporteren naar het buitenland. Bijvoorbeeld omdat u daar kansen ziet voor uw bedrijf of omdat de afzetmarkt in Nederland te klein is. Maar bent u ook klaar voor de export?

Het is belangrijk om goed te weten wat uw doelen zijn en waar potentiële struikelblokken zitten. Wij helpen u graag verder op weg.

1. Hoe vind ik de beste afzetmarkt?

Een van de eerste vragen die u zich moet stellen voordat u start met exporteren, is: Welke buitenlandse afzetmarkt is interessant voor de verkoop van mijn product of dienst? In ons Landenoverzicht vindt u landspecifieke informatie over handelswetgeving, sectoren en subsidies. Wilt u persoonlijk advies? Maak dan gratis gebruik van onze landenvergelijking. Met deze dienstverlening helpen wij u om verschillende landen naast elkaar te leggen. Zo weet u precies waar de kansen en valkuilen liggen.

Maak ook gebruik van de Exportwijzer. Hiermee vindt u eenvoudig uw weg in onze informatie, financiering en andere vormen van ondersteuning.

2. Hoe maak ik een exportplan?

Als u wilt starten met exporteren, is het belangrijk dat u van tevoren een exportplan maakt. Een goed exportplan begint met kennis van de markt. RVO helpt u hierbij met een marktverkenning. Onze experts stemmen met u af welke informatie u nodig heeft. Zo kunt u snel aan de slag. De Kamer van Koophandel heeft een handig voorbeeld-exportplan.

3. Kan mijn bedrijf wel tijd en middelen in export steken?

Kan uw bedrijf voldoen aan de toegenomen vraag die ontstaat wanneer u start met exporteren? Er kan meer ruimte, apparatuur en opslagcapaciteit nodig zijn. Ook moet u rekening houden met de productnormen en -voorschriften in andere landen. Wellicht heeft u financiering nodig om de kosten van productaanpassingen te dekken.

Een obstakel voor veel bedrijven is marktontwikkeling. Hiervoor zijn namelijk middelen nodig voor activiteiten als internationale reizen, handelsmissies, deelname aan handelsbeurzen, marktonderzoek en bedrijfsopleiding. Subsidies kunnen u daarbij helpen.

4. Van welke subsidies en regelingen kan ik gebruikmaken?

Als u de stap zet om te gaan exporteren, is er van alles mogelijk op het gebied van financiering en exportsubsidie. Maak gebruik van de Exportwijzer en vul de vragen omtrent subsidies en financiering in. U krijgt dan een overzicht met subsidies te zien die bij uw situatie passen. Vul ook de subsidie- en financieringswijzer in. U krijgt dan een overzicht met regelingen op maat.

5. Heb ik kennis van de lokale cultuur?

Kennis van de lokale bedrijfscultuur en de algemene cultuur van een land zijn belangrijk voor export succes. Er kunnen namelijk heel andere normen en waarden gelden. Denk bijvoorbeeld aan betekenissen van woorden, kleuren, symbolen en cijfers. Op de landeninformatie op onze site vindt u do's-and-don'ts per land. Bekijk ook het cursusaanbod van de International Business Academy voor meer informatie over de lokale zakelijke omgangsvormen.

Ontdekt u belangrijke cultuurverschillen? Heeft het symbool op uw verpakking een heel andere betekenis in de buitenlandse afzetmarkt? Pas dan ook uw productverpakking aan. In het landenoverzicht vindt u per land informatie over producteisen en exportregels.

6. Volg ik de richtlijnen voor duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Voor de wereld, maar ook voor de consument. Doet u aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)? Dan neemt u verantwoordelijkheid voor de effecten die uw bedrijfsactiviteiten hebben op de omgeving.

Duurzaam ondernemen is ook belangrijk bij export. Naast het rekening houden met mens, dier, milieu en maatschappij, helpt het uw bedrijf bij het opbouwen van een goede reputatie. Duurzaam ondernemen draagt ook bij aan een prettig werkklimaat, wat zorgt voor een hogere productiviteit en innovatieve ideeën. De overheid stimuleert internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Volgt uw bedrijf de OESO-richtlijnen? Dan kunt u aanspraak maken op subsidies en leningen. Lees meer over de verschillende MVO-onderwerpen.

7. Hoe vind ik zakenpartners in het buitenland?

Bent u op zoek naar zakenpartners in het buitenland? Wanneer u start met exporteren, helpen wij u graag bij het leggen van contacten. RVO voert gratis voor u een Zakenpartnersupport Op Maat uit. Samen met ons buitenlandnetwerk – zoals Nederlandse ambassades in het buitenland en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) – gaan wij op zoek naar zakenpartners die voldoen aan uw vragen en eisen. Wilt u snel buitenlandse contacten leggen? Neem dan deel aan een van onze (online) evenementen of handelsmissies.

Op zoek naar zakenpartners in Europa? Maak gebruik van het Europe Enterprise Network (EEN). Dit is een netwerk met meer dan 600 organisaties in ruim 60 landen. EEN werkt nationaal en internationaal samen met Kamers van Koophandel, overheidsagentschappen en instellingen voor bedrijfs-, innovatieontwikkeling en kenniscentra. De adviseurs van EEN kunnen snel zakenpartners en informatie voor u vinden.

8. Welke exportdocumenten heb ik nodig?

Welke exportdocumenten u precies nodig heeft, hangt af van uw product én naar welk land u wilt exporteren. In het landenoverzicht vindt u per land welke exportregels er gelden, en welke exportdocumenten u nodig heeft. U vindt onder ieder land een factsheet. In die factsheet vindt u een handig overzicht met de informatie van een land.

Als u buiten de Europese Unie exporteert, doet u altijd aangifte bij de douane. Meestal doet de vervoerder of douane-expediteur dit. Een aantal exportdocumenten, zoals een Certificaat van Oorsprong of een ATA-carnet, kunt u bij de KVK aanvragen.

9. Ken ik de lokale wet- en regelgeving?

Het kan een uitdaging zijn om de Nederlandse en buitenlandse wet- en regelgeving voor internationale handel te begrijpen en na te leven. Ieder land heeft eigen productnormen. Ook zijn er landen waaraan u niet mag verkopen. U vindt hier meer informatie over in het landenoverzicht

10. Hoe transporteer ik mijn producten?

Heeft u buitenlandse kopers gevonden? Ga dan na hoe u uw goederen efficiënt, veilig en legaal naar uw internationale klanten verzendt. Voor informatie over de logistiek en transport bij export, bekijk het International Business Academy cursusaanbod. Bekijk ook de informatie van ondernemersvereniging evofenedex.

Meer weten over starten met exporteren?

Wilt u meer informatie over exporteren? Neem contact op met een van onze klantadviseurs. Zij helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?