Financiering voor ontwikkeling en innovatie

Gepubliceerd op:
10 maart 2011
Laatst gecontroleerd op:
5 januari 2024

Financiering vinden voor uw innovaties kan lastig zijn. Voor financiers is het risicovol, want het perspectief is onbekend.

De overheid stimuleert innovatie, onder andere met de volgende regelingen. Bij een aantal regelingen ziet u het Technology Readiness Level (TRL) staan.

 • DGGF
  U doet aan innovatieve productontwikkeling of introduceert een nieuw product voor ontwikkelingslanden. DGGF financiert een groot deel van uw plannen.
 • Vroegefasefinanciering (VFF) (TRL 0-5)
  Van idee naar proof of concept: Vroegefasefinanciering overbrugt uw financieringsbehoefte tot aan de vervolginvestering. Interesse? Leg uw plan aan ons voor met de quickscan.
 • Innovatiekrediet (TRL 3-9)
  Risicovolle technische of klinische ontwikkelprojecten financiert u deels met het Innovatiekrediet. Interesse? Check uw kansen op een succesvolle aanvraag met de Quickscan Innovatiekrediet of raadpleeg het stappenplan.
 • WBSO (TRL 1-5)
  R&D activiteiten binnen uw bedrijf komen mogelijk in aanmerking voor korting op de loonbelasting. Snel meer weten? Bekijk dan op de WBSO-informatiepagina de korte voorlichtingsfilm. Check uw kansen op een succesvolle aanvraag met de Regelhulp WBSO.
 • MIT
  In de vroege fase van innovatieve ontwikkeling zijn er subsidies voor bijvoorbeeld haalbaarheidsonderzoeken, samenwerking of het inkopen van kennis.
 • European Innovation Council (EIC) Accelerator (TRL 6-9)
  R&D activiteiten zijn ook met Europese subsidies te financieren. De EIC Accelerator van Horizon Europe is bedoeld voor individuele bedrijven om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen. Het gaat hierbij om internationaal georiënteerde, innovatieve bedrijven. 
 • Eurostars (TRL 4-6)
  Bent u mkb-ondernemer in de high tech onderzoeks- en ontwikkelingssector en werkt u daarbij samen met partners in andere landen? De subsidieregeling Eurostars stimuleert snellere ontwikkeling en groei van kleine bedrijven. Bekijk voor een korte uitleg het filmpje van het Eureka-netwerk.
 • LIFE
  LIFE is een subsidieprogramma van de Europese Unie, gericht op innovatieve projecten die oplossingen bieden voor een Europees probleem rond milieu, natuur of klimaat. Een projectvoorstel indienen kan individueel of in samenwerking met andere partijen in Nederland of binnen de EU.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA) (TRL 9)
  Investeert u als bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie? Dan kunt u fiscaal voordeel behalen met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bekijk een infographic over de EIA.
 • MIA en Vamil (TRL 9)
  Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
 • Borgstellingskrediet voor de landbouw (BL) - BL plus
  Met een borgstellingskrediet voor de landbouw (BL) staat de overheid borg voor een deel van de bedrijfsfinanciering van landbouwondernemingen. Wilt u investeren in een landbouwinnovatie, bijvoorbeeld een nieuw stalconcept, waarbij u het primaire landbouwproduct onderscheidend in de markt wilt zetten? Dan komt u mogelijk voor een ruimere borgstelling (BL Plus) in aanmerking.

Kijk ook eens bij:

Bent u tevreden over deze pagina?