Open voor aanvragen

Horizon Europe - European Innovation Council (EIC)

Laatst gecontroleerd op:
4 april 2024
Gepubliceerd op:
26 juli 2021

De European Innovation Council (EIC) ondersteunt innovatie, van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. De EIC richt zich op baanbrekende, markt-veranderende deep-tech innovaties. De programma's onder de EIC zijn bedoeld voor onderzoekers, ondernemers en kleine bedrijven met een baanbrekende technologie die de ambitie en potentie hebben om internationaal op te schalen. De financiering helpt om ideeën te ontwikkelen tot een markt-klaar product.

Wat biedt de European Innovation Council (EIC)?

De EIC biedt 3 instrumenten voor financiële steun:

  1. EIC Pathfinder: voor geavanceerd onderzoek, om de wetenschappelijke basis te leggen voor baanbrekende technologieën.
  2. EIC Transition: voor het omzetten van onderzoeksresultaten in baanbrekende innovaties en het ontwikkelen van businessplannen voor specifieke toepassingen.
  3. EIC Accelerator: voor individuele bedrijven om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

Naast financiële ondersteuning krijgen de projecten toegang tot de Business Acceleration Services (BAS). Deze service bestaat uit bijvoorbeeld advies van experts, introducties bij investeerders en netwerkmogelijkheden.

Lees meer over deze 3 instrumenten op de website van de EIC

Wat kan de EIC Accelerator voor u betekenen?

Bekijk de video waarin we uitleggen wat EIC Accelerator voor u kan betekenen en lees het interview met Daniel Schobben van Salvia BioElectronics.

 "Onze innovatie kan patiënten met clusterhoofdpijn hun leven teruggeven. De subsidie EIC Accelerator helpt ons snelheid te maken met onze ontwikkeling. Zo’n aanvraag is overigens echt topsport. Zonder de hulp van team IRIS van RVO was het niet gelukt."

Daniel Schobben
Mede-oprichter Salvia BioElectronics
Daniel Schobben, oprichter Salvia BioElectronics

Oproepen voor voorstellen: open financiering

Het grootste deel van het EIC-budget wordt toegekend via open oproepen, wat betekent dat er geen van tevoren vastgestelde thema's zijn. De open financiering ondersteunt onderzoekers en bedrijven met baanbrekende innovaties, die een grote impact kunnen hebben op de Europese maatschappij en Europese markt. 

De 3 instrumenten hebben ook specifieke thematische oproepen. Deze zijn terug te vinden in het werkprogramma van de EIC.

Zoek een geschikte oproep

De Europese Commissie (EC) publiceert de oproepen voor het indienen van projectvoorstellen. In het Funding & Tender portal van de EC ziet u welke calls op dit moment open zijn en vindt u alle belangrijke documenten met de regels voor deelname. Een voorstel indienen doet u ook in dit online portaal.

Vragen over EIC of hulp nodig bij uw projectvoorstel?

Neem contact op met onze adviseurs als u advies nodig heeft over uw aanvraag of project. Of mail (afhankelijk van welke van de 3 EIC-instrumenten) naar: 

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de EIC? Meld u dan via ons interesseformulier om op de hoogte te blijven en uitnodigingen te ontvangen voor evenementen.

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt (NCP) voor Horizon Europe. RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun voorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. Bekijk het overzicht met trainingen en workshops en zoek een geschikte training in onze agenda.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?