Open voor aanvragen

Horizon Europe - European Innovation Council (EIC)

Gepubliceerd op:
26 juli 2021
Laatst gecontroleerd op:
7 juni 2022

De European Innovation Council (EIC) ondersteunt innovatie, van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. De EIC richt zich op baanbrekende, markt-veranderende deep-tech innovaties. De programma's onder de EIC zijn bedoeld voor onderzoekers, ondernemers en kleine bedrijven met een baanbrekende technologie die de ambitie en potentie hebben om internationaal op te schalen. De financiering helpt om ideeën te ontwikkelen tot een markt-klaar product.

De EIC biedt 3 instrumenten voor financiële steun:

  1. EIC Pathfinder: voor geavanceerd onderzoek, om de wetenschappelijke basis te leggen voor baanbrekende technologieën.
  2. EIC Transition: voor het omzetten van onderzoeksresultaten in baanbrekende innovaties en het ontwikkelen van business plannen voor specifieke toepassingen.
  3. EIC Accelerator: voor individuele bedrijven om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

Naast financiële ondersteuning krijgen de projecten toegang tot de Business Acceleration Services (BAS). Deze service bestaat uit bijvoorbeeld advies van experts, introducties bij investeerders en netwerkmogelijkheden.

Oproepen voor voorstellen: open financiering

Het grootste deel van het EIC-budget wordt toegekend via open oproepen, wat betekent dat er geen van tevoren vastgestelde thema's zijn. De open financiering ondersteunt onderzoekers en bedrijven met baanbrekende innovaties, die een grote impact kunnen hebben op de Europese maatschappij en Europese markt. De 3 instrumenten hebben ook specifieke thematische oproepen. Deze zijn terug te vinden in het werkprogramma van de EIC.

Voorstel indienen

De Europese Commissie (EC) publiceert elk jaar de oproepen voor het indienen van projectvoorstellen. In het online portaal (Funding and Tender Opportunities Portal) van de EC ziet u welke 'calls' op dit moment open zijn en vindt u alle belangrijke documenten met de regels voor deelname. Een voorstel indienen doet u ook in dit online portaal.

Meer weten?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt (NCP) voor Horizon Europe. RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun voorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten.

Neem contact op met onze adviseurs als u advies nodig heeft over uw aanvraag of project of stuur een bericht naar accelerator@rvo.nl. Zoekt u een contactpersoon over een specifiek programma in Horizon Europe? Bekijk dan het totaaloverzicht van onderwerpen en bijbehorende adviseurs.

Vragen over Horizon Europe?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Europese Unie (gefinancierd door)
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?