Zakendoen in Aruba

Gepubliceerd op:
24 juni 2021
Laatst gecontroleerd op:
26 april 2023

Aruba is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Als zelfstandig land binnen het koninkrijk heeft Aruba een bijna unieke positie. Hoe doet u zaken in Aruba? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Aruba.

Caribische delen

Meer informatie over subsidies of steunmaatregelen voor de Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden vindt u op de pagina Zakelijke steun voor ondernemers uit de Caribische delen van het Koninkrijk. 

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het uitvoeren van goederen naar Aruba? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze regio-adviseurs.

Inwoners en maatschappij van Aruba

Sinds 1 januari 1986 is Aruba een zelfstandig en autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem-Alexander is het officiële staatshoofd van Aruba. Het land is momenteel een parlementaire democratie en heeft een rechtssysteem dat gebaseerd is op dat van Nederland. De Nederlandse overheid is alleen verantwoordelijk voor defensie en buitenlandse zaken.

De bevolking van Aruba stamt af van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners, Europeanen (voornamelijk Nederlanders en Spanjaarden), Sefardische Joden en Afrikanen. De officiële talen zijn Nederlands en Papiamento. Door nauwe banden met (Latijns-)Amerika spreekt men er vaak ook Engels en Spaans.

Momenteel wonen er 0,1 miljoen mensen op het eiland. 40% van de inwoners is tussen de 25 en 45 jaar. Het grootste deel van de bevolking woont in Oranjestad en San Niclaas. Inwoners kiezen vaak voor de lagergelegen gebieden in het westen van Aruba.

Economie van Aruba

Er zijn 3 grote sectoren waar de economie van Aruba op draait: de toerismesector, servicesector en oliesector. Toerisme is de belangrijkste sector van het eiland.  Elk jaar bezoeken ongeveer 2 miljoen toeristen het eiland. Het overgrote deel van deze toeristen komt uit de VS. De harde groei van het toerisme draagt bij aan de groei van relateerde activiteiten zoals de bouw- en dienstensector.

Handel Nederland - Aruba

Aruba is sterk afhankelijk van de import van producten. Nederland staat samen met de VS en Panama in de top 3 van exporteurs naar Aruba. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Aruba 131,0 miljoen. Bekijk ook het document met handelscijfers van Nederland en Aruba hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Zakelijke kansen in Aruba

Hoewel u natuurlijk uitstekend op de Arubaanse stranden kunt liggen tijdens een vakantie zijn er ook volop zakelijke kansen.

Toerisme

De toeristische sector van Aruba is de belangrijkste sector van het eiland en trekt al jaren investeringen aan. Mede hierdoor zijn gerelateerde sectoren zoals de diensten-, logistiek- en bouwsector flink gegroeid. 

Circulaire kenniseconomie

De Arubaanse regering wil dat het eiland zich ontwikkelt tot een kennis- en duurzaamheidsknooppunt tussen Europa, de Caraïben en Amerikaanse landen. De strategische ligging is hiervoor een belangrijk argument. Er zijn kansen op het gebied van zonne-energie, diepzee-technologie, hoger onderwijs, ICT, het omzetten van afval naar energie en recycling.

Logistiek

Naast de goede locatie beschikt Aruba over een uitstekende haven en een vliegveld met goede verbindingen naar de Verenigde Staten, Europa en Latijns-Amerika. De ontwikkeling van deze havens biedt volop kansen.

Aruba investment agency

Voor meer informatie over zakelijke kansen op Aruba kunt u terecht bij Aruba Investment Agency (ARINA). Dit investeringsagentschap is opgericht door het Ministerie van Economische zaken en is het eerste aanspreekpunt voor alle buitenlandse investeringen. U kunt contact opnemen met ARINA via www.gobierno.aw.

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen over zakelijke kansen in Aruba? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze adviseurs voor Aruba. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Investeren en ondernemen in Aruba

Wanneer u wilt investeren in Aruba, een bedrijf op wilt richten of een samenwerking aan wilt gaan, is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent. Wij hebben enkele bronnen voor u geselecteerd die u kunt gebruiken in uw onderzoek naar de zakelijke mogelijkheden op Aruba. 

Investeringsgidsen

Informatie over investeren in Aruba op investdutchkingdom.com.

Ondernemingsvormen

Op Aruba kunt u als buitenlandse onderneming kiezen uit de volgende ondernemingsvormen:

  • Limited Liability Corporation
  • Aruba Exempt Corporation
  • Limited Liability Company

Kijk voor meer informatie bij de Kamer van Koophandel en nijverheid Aruba.

Speciale economische zones

In Aruba zijn meerdere speciale economische zones. Binnen deze zones gelden gunstige voorwaarden. Zo hoeven hier vaak geen douanerechten betaald te worden. Kijk voor meer informatie op de website van Freezone Aruba.

Wat u nog meer moet weten

Wanneer u wilt investeren in Aruba is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de Arubaanse wet- en regelgeving. Wij hebben voor u een aantal handige links verzameld, die u verder helpen in uw toekomstige onderneming.

Hulp bij financiering

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.
Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Aruba mogelijk zijn.

Exportregels voor Aruba

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

ATA-carnet

Voor de tijdelijke in- en uitvoer van goederen kunt u gebruikmaken van een ATA-carnet. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U betaalt geen btw, invoerrechten of borgsommen. Een ATA-carnet is 1 jaar geldig. De aanvraag van een ATA-carnet doet u bij KVK.

Meer weten over Aruba?

Hulp van de Ambassade

De Nederlandse vertegenwoordiging in Oranjestad staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de Nederlandse vertegenwoordiging op Aruba op Rijksoverheid.nl. Bekijk het reisadvies voor Aruba op site van Nederland wereldwijd. 

Vragen over ondernemen in Aruba?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?