Bedrijf starten in Bangladesh

Laatst gecontroleerd op:
7 november 2023
Gepubliceerd op:
10 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Bangladesh? Of misschien een partnerschap aangaan met een Bengalees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig is online veel informatie te vinden.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Bangladesh. Ga altijd na bij de Bengalese instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Bangladesh. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Bangladesh

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Bangladesh zijn:

  • Limited Liability Company (vergelijkbaar met een Nederlandse bv)
  • Public Limited Company (vergelijkbaar met een Nederlandse nv)
  • Branch Office (filiaal of lokale vestiging)
  • Representative Office (vertegenwoordigingskantoor)

Registratie in het handelsregister

Bedrijven die zich in Bangladesh vestigen, moeten zich registreren bij verschillende instanties. Onder andere bij Office of the Chief Controller of Import and Export (CCIE), dat valt onder het Bengalese ministerie van Handel. Een Trade License is ook vaak vereist.

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration'. U vindt dit kopje onder 'Procedures and Formalities'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Het Bengalese investerings- en zakenklimaat

Ease of Doing Business

Bangladesh staat in de Doing Business ranking van 2020 op de 168e plaats. Hierbij wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Er wordt gekeken naar alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in een land. Bangladesh scoort goed op de punten: krediet krijgen en een bedrijf starten. Het land scoort minder goed als het gaat om het oplossen van juridische conflicten over contracten en vastgoed aankopen.

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Bangladesh 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Speciale Economische Zones

De Bangladesh Investment Development Authority (BIDA) en de Bangladesh Export Processing Zones Authority (BEPZA) bevorderen buitenlandse investeringen. Zo heeft Bangladesh speciale economische zones. Bedrijven hebben binnen deze zones voordelen. Voor bepaalde goederen hoeft u bijvoorbeeld geen douanerechten te betalen en u kunt profiteren van belastingvoordelen.

Bedrijven die gebruik willen maken van belasting- en andere voordelen moeten zich registreren bij BIDA.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Bangladesh. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgids Bengalese overheid

De Engelse website van de Bangladesh Investment Development Authority geeft veel informatie over investeren in Bangladesh, kansrijke sectoren en vergunningen.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Bangladesh zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Bangladesh

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Bangladesh. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?