Bedrijf starten in Bulgarije

Laatst gecontroleerd op:
16 januari 2024
Gepubliceerd op:
10 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Bulgarije? Of misschien een partnerschap aangaan met een Bulgaars bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of belastingen betalen. Wij helpen u de juiste informatie te vinden.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Bulgarije. Ga altijd na bij de instanties in Bulgarije wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Bulgarije. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Eigen bedrijf beginnen in Bulgarije

Een eigen bedrijf beginnen in Bulgarije vraagt om een goede voorbereiding. Zo moet u aan de plaatselijke regels voldoen en de juiste vergunningen aanvragen. De onderstaande bronnen geven u een overzicht van wat u moet regelen.

Investeringsinformatie Bulgaarse overheid

Het Bulgaarse investeringsagentschap Invest Bulgaria biedt veel informatie over investeren in het land. Denk aan sectorinformatie en uitleg over de wetten en regels die u tegenkomt.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen, ondernemingsvormen en arbeidswetgeving. Voorbeelden voor Bulgarije zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Ondernemingsvorm kiezen en registreren

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat hangt af van in welke sector u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn, en de grootte van uw onderneming. De meeste buitenlandse ondernemers kiezen een van deze vormen:

  • Joint-stock company (aktsionerno druzhestvo – AD)
  • Limited liability company (druzhestvo s ogranichena otgovornost – OOD)

Een overzicht van alle mogelijke vormen en wat ze inhouden, vindt u bij het centrale contactpunt van de Bulgaarse overheid. Ook investeringsgidsen van consultancybureaus bieden veel praktische informatie.

Registratie in het handelsregister

Bedrijven die zich in Bulgarije willen vestigen, moeten zich eerst registreren bij het Bulgaarse handelsregister. Dit kan via het Bulgaarstalige portaal van het officiële registratiebureau.

Speciale economische zones

Bulgarije heeft meerde speciale economische en industriële zones. Deze kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal voordelig zijn. Bijvoorbeeld omdat u dan geen btw of andere belastingen hoeft te betalen. Het Bulgaarse staatsbedrijf NCIZ geeft een overzicht van alle zones in Bulgarije.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als u investeert in een land, denk dan ook na over (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen - (I)MVO. IMVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u helpen om deze situatie te verbeten.

Lees meer over IMVO in Bulgarije

Gratis advies

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over een bedrijf starten in Bulgarije? Onze adviseurs denken graag vrijblijvend met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?