Bedrijf starten in Bulgarije

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 februari 2022

Wilt u een bedrijf starten in Bulgarije? Of misschien een partnerschap aangaan met een Bulgaars bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsvormen of belastingen afdragen. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Bulgarije. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Bulgarije

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland vraagt om een goede voorbereiding. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. De bronnen hieronder geven u een overzicht van wat u moet regelen om een bedrijf te starten in Bulgarije.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitgebreider overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: Welke procedure moet ik doorlopen? Hoeveel tijd en geld kost dat? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Bulgarije staat op de 61e plek (ranking 2020).

Zo kost het in Bulgarije relatief weinig tijd en geld om goederen de grens over te krijgen en om een bouwvergunning te krijgen. Daarentegen kost het bijvoorbeeld vrij veel tijd en geld om elektriciteit te regelen.

Rapport Doing Business in Bulgarije

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een handig Engelstalig rapport: Doing business in Bulgaria 2020 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u een bedrijf gaat starten in Bulgarije. De meeste buitenlandse ondernemers kiezen voor 1 van de 2 onderstaande vormen:

  • Joint-stock company (aktsionerno druzhestvo – AD)
  • Limited liability company (druzhestvo s ogranichena otgovornost – OOD)

Andere mogelijke vormen en meer informatie over de voor- en nadelen vindt u in de investeringsgidsen van consultancybureaus.

Speciale Economische Zones

Bulgarije heeft 6 speciale economische zones. Deze kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld omdat u dan vrijgesteld bent van btw of andere belastingen. Het officiële Bulgaarse investeringsagentschap Invest Bulgaria, geeft meer informatie over deze en andere interessante economische zones in Bulgarije.

Meer informatie

Investeringsinformatie Bulgaarse overheid

De Bulgaarse overheid biedt veel informatie over investeren in haar land. Denk aan projecten die specifieke kansen bieden, sectorinformatie en uitleg over wetten en regels die u tegenkomt. Bezoek de website van Invest Bulgaria voor Engelstalige informatie.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Bulgarije zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Bulgarije

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Bulgarije. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?