Bedrijf starten in Canada

Laatst gecontroleerd op:
28 februari 2022
Gepubliceerd op:
10 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Canada? Of misschien een partnerschap aangaan met een Canadees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Canada. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Canada

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Canada staat 23e. (ranking 2020).

Canada scoort goed op de punten voor het verkrijgen van kredietproblemen en een eigen bedrijf beginnen. Canada scoort minder goed als het gaat om afdwingen van handhaving van contracten en aansluiting op het elektriciteitsnet.

Rapport Doing Business in Canada

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Canada 2019 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Canada zijn:

  • sole proprietorship
  • partnerships
  • corporations

Bij het starten van een bedrijf bepaalt u welke vorm het best aansluit bij uw onderneming. De meest voorkomende rechtsvorm in Canada is een corporation. Flanders Investment and Trade heeft informatie over deze ondernemingsvorm.

De Canadese overheid geeft uitgebreide informatie over het starten van een bedrijf en de verschillende ondernemingsvormen.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn.

Canada positioneert zich als een grote handelszone voor buitenlandse investeerders. Hierdoor kunnen investeerders zich locatie-onafhankelijk vestigen én profiteren van vrijstellingen, verlagingen of teruggaven van betalingen van douanerechten en belastingen. Het Department of Finance Canada heeft uitgebreide informatie over Foreign Trade Zones (FTZ).

Belastingen

Canada heeft meer belastingvoordelen voor buitenlandse investeerders. Sinds 2000 heeft de Canadese overheid de federale vennootschapsbelasting in meerdere stappen verlaagd. Op de website van de Canadese overheid vindt u meer informatie over de verschillende belastingen voor bedrijven.

Meer informatie

Online vindt u veel informatie over investeren in Canada. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsinformatie Canadese overheid

Op de Canadese overheidssite Invest in Canada vindt u meer informatie en advies over investeren in de verschillende regio’s en sectoren van Canada.

De verschillende regio's bieden zelf ook veel informatie. Bekijk daarvoor de websites van de provincies:

Financieringsmogelijkheden

Wilt u zakendoen in het Canada? En heeft u moeite om de financiering rond te krijgen? Het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF) biedt leningen, garanties en exportfinanciering. Zo komt u snel een stap verder met uw internationale ambities.

Investeringsgidsen consultancy's

Investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bieden vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Voorbeelden voor Canada zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Canada

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Canada. Maak kennis met onze dienstverlening.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?