Bedrijf starten in China

Gepubliceerd op:
2 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 februari 2022

Wilt u een bedrijf starten in China? Of misschien een partnerschap aangaan met een Chinees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel informatie online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in China. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een bedrijf beginnen in China

Een bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank geeft handvatten bij een aantal zaken die u tegenkomt als u een eigen bedrijf begint. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan die pagina vindt u uitleg in de vorm van grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De website beantwoordt concreet vragen als: Welke procedure moet ik doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. China staat 31e (ranking 2020). Het land scoort goed op het gebied van handhaving van contracten en het aanschaffen van elektriciteit. China scoort minder goed als het gaat om het uitgeven van bouwvergunningen en het betalen van belastingen.

Rapport Doing Business in China

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in China 2020 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in China denk dan ook na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale omgeving. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

MVO in China

MVO heeft in China de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen. De overheid werkt voortdurend aan wetten en richtlijnen om de veiligheid van producten en voor mensen te vergroten, maar ook om de vergroening van de economie te stimuleren. Tegelijkertijd kent China nog uitdagingen. Lees meer over MVO in China.

Vraag ook onze gratis video's aan over maatschappelijk verantwoord ondernemen bij zakendoen in China.

Wilt u weten wat de MVO-risico's zijn in uw sector in een bepaald land? Doe dan de MVO Risicochecker van MVO Nederland.

Handige websites

  • In de OESO-richtlijnen leest u wat de Nederlandse overheid verwacht van bedrijven die internationaal ondernemen op het gebied van MVO.
  • De International Labour Standards helpt om arbeidsomstandigheden in de informele sector te vergelijken met andere landen.
  • MVO Nederland biedt uitgebreide informatie en wijst u de weg op het gebied van MVO.
  • In de Corruption Perceptions Index kunt u opzoeken hoe groot het risico op corruptie is in een land.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De meest voorkomende ondernemingsvormen voor niet-Chinese bedrijven in China zijn: Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE) , Joint Venture (JV), branch office en Representative Office. Voor elke vorm van registratie zijn er voor- en nadelen en is specifieke wet- en regelgeving van toepassing.

Wijzigingen Chinese bedrijvenwet

Er hebben wijzigingen plaatsgevonden waardoor bedrijven in de toekomst onder de Chinese bedrijvenwet vallen en een LLC-registratie (Limited Liability Company) nodig zullen hebben. Voor een representative office en een branche office gelden weer aparte regels. Bedrijven in China moeten voor 2025 aan alle nieuwe verplichtingen voldoen.

Let op: een joint venture (JV) is een bijzondere ondernemingsvorm waarbij u mede-eigenaar bent. Maar wees u ook bewust van wat er met uw intellectueel eigendomsrecht gebeurt in een JV. In de meeste gevallen blijven de rechten in China bij het bedrijf, ook al stapt u eruit. Er zijn mogelijkheden om uw intellectueel eigendomsrecht in een JV te beschermen. Voor meer informatie en ondersteuningen hierin kunt u contact opnemen met de China IPR SME Helpdesk.

Speciale Economische Zones

China heeft 4 speciale economische zones, namelijk in de provincie van Shanghai, Fujian, Guangdong en Tianjin. Deze speciale economische zones kunnen voor buitenlandse investeerders interessant zijn, bijvoorbeeld door belastingvoordelen die buiten deze gebieden niet gelden.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in China. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Consultancybureau's

Investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor China zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in China

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in China. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?