Bedrijf starten in China

Gepubliceerd op:
2 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
7 februari 2024

Wilt u een bedrijf starten in China? Of misschien een partnerschap aangaan met een Chinees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel informatie online.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in China. Ga altijd na bij de instanties in China wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in China. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in China

Een bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij mijn bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Het antwoord hangt af van in welke sector u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn, en de grootte van uw onderneming. Verdiep u in de verschillende ondernemingsvormen en kijk welke vorm van registratie het beste bij uw onderneming en ambitie past. 

Hieronder vindt u de verschillende ondernemingsvormen in China:

 • Representative Office 
 • Joint Venture (JV) 
  • Equity Joint Venture
  • Contractual Joint Venture
 • Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE)
  • Manufacturing WFOE 
  • Service/ Consulting WFOE 
  • Trading WFOE 
 • Branche office

Elke vorm van registratie heeft zijn voor- en nadelen, en op elke ondernemingsvorm is specifieke wet- en regelgeving van toepassing. Het EU SME Centre legt hier meer over uit in webinars. Meer informatie hierover vindt u ook in de investeringsgidsen onderaan deze pagina.

Wijzigingen in de Chinese bedrijvenwet

Bedrijven in China moeten vóór 2025 aan nieuwe verplichtingen van de Chinese bedrijvenwet voldoen.

In de toekomst vallen bedrijven onder de Chinese bedrijvenwet. Daardoor hebben ze een LLC-registratie (Limited Liability Company) nodig. Voor een representative office en een branche office gelden weer aparte regels. 

Let op: een joint venture (JV) is een bijzondere ondernemingsvorm waarbij u mede-eigenaar bent. Maar wees u er ook van bewust wat er in een JV gebeurt met uw intellectueel eigendomsrecht. In de meeste gevallen blijven deze rechten bij het bedrijf in China, ook al stapt u eruit. 

Er zijn mogelijkheden om uw intellectueel eigendomsrecht in een JV te beschermen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de China IPR SME Helpdesk.

Registratie van uw bedrijf in China

Alle bedrijven moeten zich registreren bij het Registration Bureau of the State Administration for Market Regulation (SAMR). Daarnaast zijn er andere zaken die u moet regelen in China als u er zaken wilt doen.

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?