Bedrijf starten in China

Gepubliceerd op:
2 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
7 februari 2024

Wilt u een bedrijf starten in China? Of misschien een partnerschap aangaan met een Chinees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel informatie online.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in China. Ga altijd na bij de instanties in China wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in China. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in China

Een bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij mijn bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Het antwoord hangt af van in welke sector u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn, en de grootte van uw onderneming. Verdiep u in de verschillende ondernemingsvormen en kijk welke vorm van registratie het beste bij uw onderneming en ambitie past. 

Hieronder vindt u de verschillende ondernemingsvormen in China:

 • Representative Office 
 • Joint Venture (JV) 
  • Equity Joint Venture
  • Contractual Joint Venture
 • Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE)
  • Manufacturing WFOE 
  • Service/ Consulting WFOE 
  • Trading WFOE 
 • Branche office

Elke vorm van registratie heeft zijn voor- en nadelen, en op elke ondernemingsvorm is specifieke wet- en regelgeving van toepassing. Het EU SME Centre legt hier meer over uit in webinars. Meer informatie hierover vindt u ook in de investeringsgidsen onderaan deze pagina.

Wijzigingen in de Chinese bedrijvenwet

Bedrijven in China moeten vóór 2025 aan nieuwe verplichtingen van de Chinese bedrijvenwet voldoen.

In de toekomst vallen bedrijven onder de Chinese bedrijvenwet. Daardoor hebben ze een LLC-registratie (Limited Liability Company) nodig. Voor een representative office en een branche office gelden weer aparte regels. 

Let op: een joint venture (JV) is een bijzondere ondernemingsvorm waarbij u mede-eigenaar bent. Maar wees u er ook van bewust wat er in een JV gebeurt met uw intellectueel eigendomsrecht. In de meeste gevallen blijven deze rechten bij het bedrijf in China, ook al stapt u eruit. 

Er zijn mogelijkheden om uw intellectueel eigendomsrecht in een JV te beschermen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de China IPR SME Helpdesk.

Registratie van uw bedrijf in China

Alle bedrijven moeten zich registreren bij het Registration Bureau of the State Administration for Market Regulation (SAMR). Daarnaast zijn er andere zaken die u moet regelen in China als u er zaken wilt doen.

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Het Chinese investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in China vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod. China staat 31e (ranking 2020). 

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Speciale Economische Zones in China

China heeft momenteel 21 pilot free trade zones. Waaronder:

 • Shanghai FTZ
 • Fujian FTZ
 • Beijing FTZ
 • Hainan FTZ
 • Guangdong FTZ
 • Tianjin FTZ

Deze economische zones kunnen voor buitenlandse investeerders interessant zijn, bijvoorbeeld door belastingvoordelen die buiten deze gebieden niet gelden.

Meer weten?

De Canadese overheidsinstantie Tradecommissioner.gc.ca heeft ook een overzichtelijke pagina gemaakt van de speciale economische zones in China.

Ook bieden diverse consultancybureaus en advocatenkantoren Engelstalige informatie over deze zones. Let op: dit is geen officiële overheidsinformatie:

De website van het ministerie van Handel van de Chinese overheid heeft nieuws over de FTZ's op een rij gezet.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in China denk dan ook na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale omgeving. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

MVO in China

MVO heeft in China de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen. De overheid werkt voortdurend aan wetten en richtlijnen om de veiligheid van producten en voor mensen te vergroten, maar ook om de vergroening van de economie te stimuleren. Tegelijkertijd kent China nog uitdagingen. Lees meer over MVO in China.

Vraag ook onze gratis video's aan over maatschappelijk verantwoord ondernemen bij zakendoen in China.

Wilt u weten wat de MVO-risico's zijn in uw sector in een bepaald land? Doe dan de MVO Risicochecker van MVO Nederland.

Handige websites

 • In de OESO-richtlijnen leest u wat de Nederlandse overheid verwacht van bedrijven die internationaal ondernemen op het gebied van MVO.
 • De International Labour Standards helpt om arbeidsomstandigheden in de informele sector te vergelijken met andere landen.
 • MVO Nederland biedt uitgebreide informatie en wijst u de weg op het gebied van MVO.
 • In de Corruption Perceptions Index kunt u opzoeken hoe groot het risico op corruptie is in een land.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in China. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Consultancybureau's

Investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor China zijn:

Vragen over bedrijf starten in China

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?