Zakendoen in de Dominicaanse Republiek

Gepubliceerd op:
14 november 2019
Laatst gecontroleerd op:
27 april 2023

Het Caribische eiland Hispaniola biedt plaats aan 2 onafhankelijke landen: de Dominicaanse Republiek (oosten) en Haïti (westen). De Dominicaanse Republiek is de grootste van de 2, en ook de grootste economie in het Caribisch gebied en Centraal-Amerika. Maar hoe doet u er zaken? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in de Democratische Republiek.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar de Dominicaanse Republiek? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar de Dominicaanse Republiek een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van de Dominicaanse Republiek

Tussen de ontdekking van Hispaniola (1482) en de onafhankelijkheid van de Dominicaanse Republiek (1844) zitten veel onrustige jaren. Europese piraten plunderden het eiland, Fransen kregen een deel van Hispaniola van Spanje, slaven kwamen in opstand en buurland Haïti bezette het land 22 jaar. Ook na de onafhankelijkheid bleef het onrustig. Dictaturen, bezettingen door Spanje en de Verenigde Staten en politieke aanslagen zorgden ervoor dat het zelden echt rustig werd in het land.

Tegenwoordig is de Dominicaanse Republiek een presidentiële republiek met zo’n 10,4 miljoen inwoners (2019). Meer dan 30% daarvan woont in de hoofdstad Santo Domingo. Het grootste deel van de bevolking is van gemengde afkomst (70%), wat de Dominicanen zelf indio noemen. Bijna de helft van de bevolking is katholiek, meer dan 20% is protestant. Spaans is de officiële taal.

Op zoek naar een beter leven emigreerden veel Dominicanen naar steden in de Verenigde Staten. Sinds 1960 emigreerde meer dan 10% van de bevolking. Dat zorgde ervoor dat de achterblijvers meer kans kregen op een woning en op drinkwater. Ook konden emigranten geld overmaken naar hun familie in de Dominicaanse Republiek.

Economie van de Dominicaanse Republiek

De economie van de Dominicaanse Republiek kent de laatste decennia een gemiddelde groei van zo’n 5%. Van oudsher is het een agrarisch land, dat onder meer suiker, tabak en koffie exporteert. De laatste jaren is de mijnbouw belangrijker geworden, door de exploitatie van een grote goud- en zilvermijn.

Met zijn vele stranden en koloniale stadjes is de Dominicaanse Republiek een populaire toeristische trekpleister. De economie van het land is wel sterk afhankelijk van de Verenigde Staten. De helft van de Dominicaanse export gaat naar de VS, terwijl de VS ook de grootste importpartner is.

De groei van de economie heeft armoede en inkomensongelijkheid verminderd. Om de economie nog meer te doen groeien moet de Dominicaanse Republiek (volgens de Wereldbank) nog wel wat verbeteringen doorvoeren. Zoals verbetering van het ondernemersklimaat, ontwikkeling van het menselijk kapitaal en betere voorbereiding tegen natuurrampen.

Handel Nederland – Dominicaanse Republiek

Voor Nederland staat de Dominicaanse Republiek op nummer 90 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar de Dominicaanse Republiek € 208,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Uruguay, Kameroen en Costa Rica. Bekijk ook de handelscijfers van Nederland en de Dominicaanse Republiek hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land de Dominicaanse Republiek, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over de Dominicaanse Republiek.

Handelsakkoord EU-CARIFORUM

De EU heeft met landen in CARIFORUM, waaronder de Dominicaanse Republiek, een handelsakkoord afgesloten met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten en afspraken over handel in diensten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets. Vul eerst het land en de HS-code in.

Wilt u meer weten over het land de Dominicaanse Republiek, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over de Dominicaanse Republiek.

Handelsakkoord EU-CARIFORUM

De EU heeft met landen in CARIFORUM, waaronder de Dominicaanse Republiek, een handelsakkoord afgesloten met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten en afspraken over handel in diensten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets. Vul eerst het land en de HS-code in.

Zakelijke kansen in de Dominicaanse Republiek

Water

Ondanks de groeiende economie kampt het land met grote uitdagingen, zeker op het gebied van water. Het land is kwetsbaar voor de zeespiegelstijging en er zijn problemen rond de kwaliteit van drinkwater, de hoeveelheid water en afvalwater. Met het Nationaal Hydrologisch Plan wil de overheid geld vrijmaken voor investeringen in waterbeheer. Nederlandse kennis kan hierbij goed van pas komen. Bekijk onderstaand rapport voor meer informatie.

Aanbestedingen

Op de website van de Wereldbank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in de Dominicaanse Republiek. Nog nooit samengewerkt met deze bank? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in de Dominicaanse Republiek? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze experts voor deze regio. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in de Dominicaanse Republiek

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in de Dominicaanse Republiek. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. De Dominicaanse Republiek staat op plaats in de Ease of Doing Business (jaartal ).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Het Centro de Exportación e Inversión de la República Dominicana (CEI-RD) is een Dominicaanse overheidsdienst die export en investeringen bevordert. Op zijn (Spaanstalige) website beschrijft het CEI-RD waarom het gunstig is om te investeren in de Dominicaanse Republiek en hoe het u daarbij kan helpen.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor de Dominicaanse Republiek mogelijk zijn.

Hulp bij zakendoen

Onderstaande gids biedt u tips en aanwijzingen voor het zakendoen in de Dominicaanse Republiek.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met ons. Onze adviseurs kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van potentiële zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Dominicaanse markt.

Exportregels voor de Dominicaanse Republiek

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor de Dominicaanse Republiek. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

De Dominicaanse Republiek is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Santo Domingo staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor de Dominicaanse Republiek.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in de Dominicaanse Republiek?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?