Bedrijf starten in Finland

Laatst gecontroleerd op:
15 november 2023
Gepubliceerd op:
10 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Finland of misschien een partnerschap aangaan met een Fins bedrijf? Investeren in Finland betekent dat er eisen zijn waar u mee te maken krijgt. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. 

Een eigen bedrijf beginnen in Finland

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Ease of Doing Business

In de rubriek ‘Ease of Doing Business’ van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Finland vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen in Finland zijn:

 • Proprietorship (toiminimi)
 • Limited company (osakeyhtiö)
 • Partnership (avoin yhtiö)
 • Limited partnership (kommandiittiyhtiö)
 • Cooperative association (osuuskunta)

InfoFinland geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Registratie in Finland

Gaat u uw bedrijf of filiaal vestigen in Finland? Dan moet u uw bedrijf of filiaal inschrijven in het Finse Handelsregister. Of u zich ook moet registreren voor het betalen van btw leest u op de website van de Finse belastingdienst.

Meer over deze (en andere) verplichtingen bij het starten van een bedrijf vindt u op Suomi.fi.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. In deze zones hoeven buitenlandse investeerders geen of minder vennootschapsbelasting, dividendbelasting en vastgoedbelasting te betalen.

Finland heeft vier speciale economische zones:

Finland heeft ook vier free warehouse areas: Helsinki, Naantali, Kemi en Oulu.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Finland. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving. Ook op websites van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie, over bijvoorbeeld belastingen en ondernemingsvormen. 

Investeringsgidsen Finse overheid

De investeringsgids van de Finse overheidssite Invest in Finland geeft praktische handvatten voor het opzetten van een bedrijf in Finland. U vindt hier veel handige informatie over onder meer:

 • een bedrijf beginnen;
 • een bedrijf runnen;
 • financiële voordelen;
 • wonen en werken in Finland;
 • de economie van Finland.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Bekijk op Zakelijke kansen in Finland hoe u maatschappelijk verantwoord onderneemt in Finland.

Advies over bedrijf starten in Finland

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Finland. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?