Handel Nederland - Finland

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
15 maart 2024

Nederland en Finland kennen een lange handelsgeschiedenis. Ook vandaag de dag wordt er voor miljarden euro's aan goederen tussen de landen verhandeld. Na een stijging in 2022 is de export naar Finland in 2023 gedaald naar € 5,8 miljard. Deze pagina geeft u meer informatie over deze handelsrelatie tussen Nederland en Finland.

Wilt u meer weten over Finland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Finland.

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de Economic Forecast for Finland (winter 2024) van de Europese Commissie (EC) kende de Finse economie een lichte krimp van 0,4% in 2023. Hoge rente, minder consumptie, lagere productie en lagere investeringen zijn hier de oorzaken van. De export kende in 2023 een minimale groei, de import daalde sterk.

In 2024 en 2025 verwacht de Europese Commissie een lichte economische groei. Dit komt omdat huishoudens waarschijnlijk meer gaan uitgeven. Ook een stijgende export helpt mee aan het economisch herstel. 

Meer economische rapporten

De Finland Economic Snapshot geeft u een samenvatting van de economische voorspellingen voor Finland. Dit rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verschijnt een aantal keer per jaar.

Handelscijfers Nederland - Finland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Finland
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 5,8 miljard 2023
Totale invoer € 4,3 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Finland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Finland

Uitvoer vanuit Nederland naar Finland
Productgroep Bedrag Jaartal
Bereide oliën en vetten € 427 miljoen 2023
Metaalertsen en metaalafvallen € 374 miljoen 2023
Ruwe aardolie en aardolieproducten Nog niet bekend 2023
Toestellen en telecommunicatie € 310 miljoen 2023
Groenten en Fruit € 292 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Finland. Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Finland

Invoer vanuit Finland naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 857 miljoen 2023
Diverse machines € 450 miljoen 2023
Non-ferrometalen € 290 miljoen 2023
IJzer en staal € 279 miljoen 2023
Organische chemische producten € 266 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Finland naar Nederland. Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Finland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Finse economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Finse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?