Handel Nederland - Finland

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 augustus 2023

Nederland en Finland kennen een lange handelsgeschiedenis. Ook vandaag de dag wordt er voor miljarden euro's aan goederen tussen de landen verhandeld. Deze pagina geeft u meer informatie over deze handelsrelatie tussen Nederland en Finland.

Wilt u meer weten over Finland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Finland.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Finland? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Handelscijfers Nederland - Finland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Finland

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 6,1 miljard 2022
Totale invoer € 4,3 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Finland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Finland

Uitvoer vanuit Nederland naar Finland

Productgroep Bedrag Jaartal
Metaalertsen en metaalafvallen € 615 miljoen 2022
Bereide oliën en vetten € 553 miljoen 2022
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 426 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Finland.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Finland

Invoer vanuit Finland naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 713 miljoen 2022
Diverse machines € 393 miljoen 2022
Organische chemische producten € 381 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Finland naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Finland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Misschien ervaart u binnen de Europese Unie handelsbelemmeringen omdat de Europese regels niet goed worden nageleefd. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een overheidsinstantie zich niet houdt aan de regels van de interne markt. Dit kunt u melden bij SOLVIT.

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Finse economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Finse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?