Handel Nederland - Finland

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 december 2021

Nederland en Finland kennen een lange handelsgeschiedenis. Ook vandaag de dag wordt er voor miljarden euro's aan goederen tussen de landen verhandeld. Deze pagina geeft u meer informatie over deze handelsrelatie tussen Nederland en Finland.

Wilt u meer weten over het land Finland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Finland.

Handelscijfers Nederland - Finland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Finland

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 4,3 miljard 2020
Totale invoer € 4 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 274 miljoen (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Finland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Finland

Wilt u weten wat de gevolgen van de coronacrisis zijn op de handel met Finland? De rapporten hieronder geven u een beeld van de ontwikkelingen en voorspellingen.

Rapport van de Europese Commissie met economische voorspellingen

De Economic Forecast - Winter 2021 (pdf) van de Europese Commissie (EC) geeft ook economische voorspellingen voor Finland. Volgens voorlopige berekeningen kromp de Finse economie in 2020 met ruim 3%. Dit kwam vooral door lagere particuliere consumptie; in plaats van hun geld uit te geven zetten veel Finnen hun inkomsten opzij. Voor 2021 verwacht de EC een economische groei van bijna 3%, vooral door meer binnenlandse consumptie en meer investeringen. Voor 2022 verwacht de EC een groei van 2%.

Bekijk het hele rapport EC Economic Forecast - Winter 2021 (pdf).

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit januari 2021 geeft u een indruk van de gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Meer weten?

Bij het Finse statistiekenbureau vindt u de meest actuele cijfers over de Finse economie en de invloed van de coronacrisis hierop.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Finland

Uitvoer vanuit Nederland naar Finland

Productgroep Bedrag Jaartal
Metaalertsen en metaalafvallen € 404 miljoen 2020
Toestellen voor telecommunicatie en voor opnemen en weergeven van geluid € 310 miljoen 2020
Groenten en fruit € 232 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Finland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Finland.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen later worden aangepast.

Belangrijkste invoerproducten uit Finland

Invoer van Finland naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
IJzer en staal € 1,1 miljard 2020
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 456 miljoen 2020
Diverse machines € 382 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Finland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Finland naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen later worden aangepast.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt TradeMap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Finland. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Finse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Finland? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?