Handel Nederland - Frankrijk

Laatst gecontroleerd op:
8 augustus 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Frankrijk behoort al jarenlang tot onze belangrijkste handelspartners. Jaar na jaar staat dit Europese land – voor de in- en uitvoer van producten –  in de top 3. Op deze pagina vindt u de cijfers over de Nederlands-Franse handel.

Wilt u meer weten over Frankrijk, zoals het bruto nationaal product, de  staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Frankrijk.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Frankrijk? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Economic Forecast van de Europese Commissie

Volgens de Economic Forecast van de Europese Commissie (EC) vertragen de investeringen in Frankrijk door krapte op de financiële markten. De particuliere consumptie blijft naar verwachting zwak omdat het consumentenvertrouwen laag is. Toch verwacht de EC in de 2e helft van 2023 een licht herstel.

Bbp

De EC verwacht dat het Franse bruto binnenlands product (bbp) in 2023 gematigd groeit met 0,7%. In 2024 verdubbelt de groei waarschijnlijk naar 1,4%. 

Inflatie

Het overheidstekort blijft in 2023 naar verwachting steken op 4,7%. In 2024 neemt het waarschijnlijk af naar 4,3%. De Franse inflatie bedroeg in 2022 5,9%. Naar verwachting neemt deze in 2023 geleidelijk af naar 5,5%. In 2024 verwacht de EC een stevigere daling naar 2,5%. 

Lees alle Economic Forecasts voor een brede analyse.

World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Ook volgens het rapport World Economic Outlook (april 2023) van het IMF beleeft Frankrijk een lichte economische groei. 2 keer per jaar presenteren economen van het IMF hun analyses over de wereldwijde economische ontwikkelingen op korte en middellange termijn. Op de overzichtspagina van het rapport ziet u in de tabel hoe Frankrijk het doet in vergelijking met andere landen. 

Bekijk alle World Economic Outlooks van het IMF voor een bredere analyse.

Handelscijfers Nederland - Frankrijk

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Frankrijk

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 62 miljard 2022
  Totale invoer € 28 miljard 2022

  Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Frankrijk in de databank Statline van het CBS. Stel de gewenste perioden in en via SITC de secties, divisies naar sectie en groepen naar divisie in. Zo vindt u de informatie die u wilt weten.

  Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Frankrijk

  Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Frankrijk

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Diverse fabricaten € 3,5 miljard 2022
  Toestellen voor telecommunicatie € 3,1 miljard 2022
  Elektrische apparaten € 2,3 miljard 2022
  Organisch chemische producten € 2,2 miljard 2022
  Voertuigen voor wegvervoer € 2,1 miljard 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Frankrijk.

  Voorlopige exportcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Frankrijk

  Top 5 invoer vanuit Frankrijk naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Aardgas en industriegas € 2,3 miljard 2022
  Granen en graanproducten € 1,5 miljard 2022
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,4 miljard 2022
  Diverse fabricaten € 1,3 miljard 2022
  Voertuigen voor wegvervoer € 1,2 miljard 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Frankrijk naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden  waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Handelscijfers via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht heeft in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem bij het indelen van de goederenstromen. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier rekening mee bij uw zoektocht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van handelsstromen naar en uit Frankrijk. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Meer weten?

  Wilt u meer weten over de economie van Frankrijk? Deze websites helpen u op weg:

  Ontdek uw kansen

  Wilt u weten of de Franse markt ook interessant voor u is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?