Marktonderzoek doen voor Frankrijk
U bent van plan om zaken te gaan doen in Frankrijk. Maar hoe bereikt u uw klant? Hoe bouwt u een netwerk op? In dit artikel gaan we dieper in op de Franse markt, de zakelijke (betaal)gewoonten en de Franse consument.
Marktonderzoek doen: zo begint u
Goed marktonderzoek is belangrijk als u met uw bedrijf naar het buitenland wilt. Zo weet u of er in dat land interesse is in uw product of dienst, en wat u kunt verwachten. Denk aan de economische situatie, wet- en regelgeving, consumentengedrag of culturele gewoonten.
Onze landeninformatie is een goed startpunt voor uw onderzoek. Hier leest u meer over handelswetgeving, kansrijke sectoren en subsidies. Daarnaast bieden wij ook informatie per sector, inclusief marktstudies over specifieke sectoren in Frankrijk.
Er bestaan ook verschillende openbare databases waarin u zelf naar nuttige informatie kunt zoeken. Bekijk ons overzicht met databanken die u helpen met internationaal ondernemen.
Praat ook met mensen uit het land. Stel vragen aan mogelijke klanten, lokale ondernemers of experts. Werk het liefst samen met iemand die het land goed kent. Zo voorkomt u fouten en vergroot u uw kans op succes. U kunt ook van tevoren onderzoek doen – zoals een haalbaarheidsstudie voor een project of investering – om te kijken of uw product bij de markt past. Met de DHI-subsidieregeling kunt u daarvoor subsidie krijgen.
De Franse consument
Als u uw product of dienst in Frankrijk wilt verkopen, is het goed om eerst een beeld te hebben van de Franse consument. Benader de Franse markt niet als één uniforme markt. Daarvoor is Frankrijk te uitgestrekt en cultureel gezien te divers. Verdeel het land in regionale deelmarkten en doe onderzoek, zodat u iedere markt gepast kunt benaderen.
Taal: pas aan naar het land
Frans is de officiële taal van het land. Als u uitbreidt naar Frankrijk is het verstandig om uw marketingmateriaal en klantenservice aan te passen naar het Frans. Het helpt ook om vertrouwen op te bouwen. Pas uw communicatie en strategie in Frankrijk daarom altijd aan.
In gebieden met sterke regionale identiteiten kan het effectief zijn om lokale talen of dialecten te gebruiken in advertenties. Denk aan Bretagne of Corsica.
De Franse taal is ook een belangrijk onderdeel van de zakelijke cultuur. Bij het zakendoen is het daarom goed als u ook een woordje Frans spreekt.
Consumentenvoorkeuren: online winkelen blijft groeien
Franse consumenten kopen hun producten online en in fysieke winkels, dit hangt af van de productcategorie. Veel Fransen kopen reisdiensten online, maar meubels juist in fysieke winkels. Elektronica en mode worden zowel online als offline veel gekocht.
De e-commercemarkt blijft flink groeien in Frankrijk. Grote webwinkels zijn bijvoorbeeld Amazon, Veepee, E.leclerc en Carrefour. Franse consumenten waarderen online marktplaatsen door de grote productkeuze, prijzen en snelle bezorging. Reviewwebsites spelen een belangrijke rol in het aankoopproces van Franse consumenten, zowel voor als na de aankoop.
Ondanks de groei van e-commerce kopen Fransen nog steeds veel producten in fysieke winkels. Dit is vooral voor bepaalde productcategorieën zoals voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Ze doen hun boodschappen meestal bij supermarkten en hypermarkten.
Marketing
Om uw product of dienst effectief in Frankrijk te verkopen, is het belangrijk om de juiste marketingkanalen te gebruiken.
Online adverteren in Frankrijk blijft groeien en wordt steeds belangrijker. Zoekmachineadvertenties worden veel ingezet, net als displayadvertenties. Sociale media-advertenties zijn ook populair, bijvoorbeeld op YouTube, Facebook en Instagram. Hierin worden veel gepersonaliseerde advertenties met interactieve elementen gebruikt.
Influencermarketing groeit daarnaast ook snel in Frankrijk. Consumenten in Frankrijk hechten steeds meer waarde aan transparantie en authenticiteit in influencermarketing. Ook out-of-home advertenties, bijvoorbeeld op straat, blijven populair.
Reclame via traditionele media zoals televisie, print en radio neemt langzaam af maar blijft relevant. Via radio gebruiken merken lokale content om regionale doelgroepen te bereiken.
Voor een effectieve marketingstrategie in Frankrijk is het belangrijk om deze verschillende kanalen te combineren. Leg hierbij de focus op gepersonaliseerde, doelgerichte campagnes.
Cultuurverschillen
Om succesvol zaken te doen in Frankrijk, is het belangrijk om kennis te hebben van de cultuurverschillen.
Investeer in uw Franse zakelijke relaties, bijvoorbeeld door regelmatig met hen te gaan lunchen. Fransen willen hun zakenrelatie eerst beter leren kennen. Ze doen zaken het liefst face-to-face en niet per e-mail. Praat eerst over algemene onderwerpen en toon interesse in het land. Zakendoen komt hierna, wees dus niet te gehaast. Directheid wordt meestal niet op prijs gesteld.
Respecteer daarnaast de tijd van uw zakenpartner en verschijn niet te laat op afspraken. Wat de Fransen betreft is uw zakelijke uitstraling een weerspiegeling van uw succes en sociale status. Kom goed voor de dag en let op uw kleding.
Lees ons artikel over de zakencultuur in Frankrijk.
Product- en verpakkingseisen
Als uw producten aan alle producteisen in de EU voldoen, mogen ze vrij worden verhandeld in alle EU-lidstaten, dus ook in Frankrijk. Ontbreekt EU-wetgeving, maar voldoet uw product wel aan de wettelijke producteisen in Nederland? Ook dan mag u uw product verhandelen in Frankrijk.
Let op: Landen binnen de EU mogen wel aparte eisen stellen. Bijvoorbeeld aan de taal op productlabels en gebruiksaanwijzingen.
Norme Française
Voor veel producten bestaat er een aparte Franse norm, de 'norme française' (NF). De NF bestaat niet alleen voor producten waarvoor geen EU-richtlijnen bestaan, maar ook als aanvulling op deze richtlijnen. Veel Fransen beschouwen de 'norme française' als een onmisbaar kwaliteitskeurmerk.
Brengt u producten voor consumenten op de Franse markt? Dan bent u op grond van de Franse milieuwet verantwoordelijk voor de afvalstromen van zowel het product als de verpakking, tijdens de gehele levensduur. Ook gelden er regels voor verpakkingsmaterialen.
Lees onze informatie over verpakkings- en recycleregels in Frankrijk.
Voedingssupplementen en voedingsmiddelen die met vitaminen, mineralen en andere stoffen zijn verrijkt, moeten in de EU voldoen aan EU-Verordening 1925-2006.
Er zijn 2 verschillende procedures om als EU-fabrikant op het product op de Franse markt te brengen. Dit hangt af van de aard van de stoffen die in de voedingssupplementen zitten. Het product moet in ieder geval worden aangegeven bij de bevoegde autoriteit. Lees meer op de website van het Franse Ministerie van Landbouw, Voedselsoevereiniteit en Bos (Franstalig).
Houd bij de export van levensmiddelen rekening met de uitgebreide Franse warenwet 'Réglementation des produits, qualité et répression des fraudes'. Deze gaat uit van nationale- en EU-wetgeving. Er zijn speciale Franse wetten voor bijvoorbeeld bakkerijproducten, zuivelproducten en vleesproducten.
Frankrijk stelt extra eisen aan het op de markt brengen van vlees. Voor rundvlees – wel of niet voorverpakt – geldt dat de klant moet weten waar het vlees vandaan komt. De plaatsnaam, de naam van de fokkerij en slachterij moeten zichtbaar zijn. Dit geldt ook voor voorverpakt varkens-, schapen-, geiten- en pluimveevlees.
- Meer informatie over etiketteringsvoorschriften van voedingsmiddelen vindt u op de Franstalige website van het bevoegde Ministerie.
- In Access2Markets (A2M) vindt u ook de producteisen. Vul de HS-code van uw product in. Heeft u nog niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons A2M stappenplan.
Via de Code de la Santé Publique houdt Frankrijk toezicht op het maken, invoeren en verkopen van geneesmiddelen. Het Agence Nationale de Securité du Médicament et des produits de santé (ANSM) controleert de kwaliteit en veiligheid van alle geneesmiddelen. Daaronder vallen ook cosmetische producten en bepaalde dieetproducten.
Wilt u geneesmiddelen op de Franse markt brengen voor menselijk gebruik? Dan heeft u een Autorisation de Mise sur le Marché (AMM) nodig. Als u een EU-vergunning van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft, dan is een aparte Franse vergunning niet nodig.
Betalen en factureren
Als lid van de Europese Unie gebruikt Frankrijk de euro (EUR) als officiële munteenheid. In de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. Daarnaast gelden er regels voor facturen die bedrijven naar elkaar sturen:
- Heeft u met een ander bedrijf een contract opgesteld? Dan moeten de facturen binnen 60 dagen worden betaald. Behalve als u samen een langere termijn afspreekt.
- Heeft u geen contract opgesteld met een ander EU-bedrijf? Dan moeten facturen binnen 30 dagen worden betaald.
Lees de informatie over het betalingsverkeer in de EU om meer te weten te komen over de Europese wetgeving op dit gebied.
Of lees onze 5 tips voor internationale betalingen.
Zakelijk betalen in Frankrijk
Frankrijk is net als Nederland een SEPA-land. Met SEPA is er geen verschil meer tussen binnenlandse eurobetalingen en eurobetalingen over de grens. SEPA-betalingen zijn in Frankrijk het meest gebruikt vanwege hun snelheid en veiligheid.
Ook SEPA incasso's worden regelmatig in Frankrijk gebruikt. De Franse belastingdienst en de meeste overheidsstructuren gebruiken dit betaalmiddel ook.
RIB
Franse bedrijven zullen om uw RIB (Relève d'Identité Bancaire) vragen. Letterlijk vertaald is dit een 'bankidentificatieformulier'. Dit is een document waarop uw bankgegevens staan, inclusief IBAN en BIC. Het wordt gebruikt om uw bankrekening te identificeren bij betalingen.
Cheques en wissels
Het gebruik van cheques en wissels neemt in Frankrijk ieder jaar verder af. Kleine retailers gebruiken nog wel eens cheques om betalingen te doen aan hun groothandel. In de bouw komt af en toe het gebruik van wissels voor. Wissels kunnen gefinancierd worden, zodat er direct betaald wordt in plaats van aan het eind van de termijn.
Digitaal factureren (e-invoicing)
Sinds 2021 zijn zowel overheden als hun leveranciers verplicht om elektronisch te factureren. Vanaf eind 2026 is dit ook verplicht voor transacties tussen bedrijven.
Hoe Franse consumenten betalen: digitaal betalen populair
Voor online aankopen zijn debetkaarten en creditcards in Frankrijk populair. Digitale portemonnees (e-wallets) zoals PayPal worden ook veel gebruikt. Achteraf betalen met apps zoals Klarna groeit in populariteit.
In fysieke winkels worden debetkaarten en creditcards ook veel gebruikt. Hier betalen de Fransen vaak contactloos mee. Het gebruik van contant geld neemt wel af.
Netwerk opbouwen en zakenpartners vinden
Voor uw bedrijf is het belangrijk om zaken te doen met partners waar u op kunt vertrouwen. Of het nu agenten zijn, distributeurs, producenten of leveranciers.
Onze adviseurs helpen u graag om de juiste zakenpartner te vinden. Dit begint met een adviesgesprek, waarin zij u helpen uw vragen helder te krijgen. Ook kijken zij hoe ze u nog meer kunnen ondersteunen. Gratis, en altijd voor u op maat. Zo krijgt u de hulp die het beste bij uw situatie past. Lees ons artikel met tips om een zakenpartner in het buitenland te vinden.
De Nederlandse ambassade in Parijs, NBSO's, LVVN-raad Frankrijk en het IA-netwerk Frankrijk kunnen u voorstellen aan de juiste contacten. Daarnaast organiseren ze regelmatig evenementen, waar u mogelijke partners kunt ontmoeten. Lees meer over het Nederlands ambassadenetwerk in Frankrijk en bekijk hun contactgegevens.
Ook RVO organiseert regelmatig evenementen en handelsmissies. Meedoen is een goede manier om contacten te leggen. Bekijk of er binnenkort evenementen voor Frankrijk op de agenda staan. Weten hoe u alle exportkansen uit de handelsmissies haalt? Lees onze 9 tips.
Op vak- en handelsbeurzen kunt u contacten leggen en u tegelijkertijd oriënteren op de Franse markt. Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Wilt u hierover persoonlijk advies op maat? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kijken graag samen met u welke beurzen relevant zijn voor uw plannen.
U kunt ook zelf op zoek gaan naar interessante beurzen. De volgende internationale websites bieden overzichten van beurzen in Frankrijk. Selecteer indien nodig 'France' en uw onderwerp.
Bent u actief in de agrofoodsector? Kijk dan eens in de agenda van de LVVN-raad in Frankrijk voor interessante evenementen.
Meer bronnen
- Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft cijfers over de handel tussen Nederland en Frankrijk, maar ook over de export en import. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.
- Ook de website World Integrated Trade Solution (een samenwerkingsproject van de Wereldbank en UNCTAD) biedt statistieken over de Franse economie.
- De Verenigde Naties biedt allerlei statistieken over de economie van Frankrijk.
- Bij het Franse statistiekenbureau Insee vindt u de meest actuele cijfers over onder andere import en export in Frankrijk.
- Op internationaalondernemen.nl vindt u soms nuttige informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden in Frankrijk. Ook plaatsen andere organisaties hier interessante marktrapporten.
Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag!
U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Onze adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag verder. Helemaal gratis.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken