Do's-and-don'ts in Frankrijk

Gepubliceerd op:
22 maart 2019
Laatst gecontroleerd op:
19 april 2022

Bij het zakendoen in Frankrijk kunt u rekening houden met de Franse cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Parijs draagt bij aan deze pagina met kennis over de zakelijke cultuur in Frankrijk.

Zakelijke cultuur en omgangsvormen in Frankrijk

Spreek goed Frans

Wilt u volledig geaccepteerd worden door uw Franse zakenpartner? Dan is het goed als u meer dan alleen camping-Frans spreekt. Ook een Franse versie van uw website maakt indruk. De Franse taal is een belangrijk onderdeel van de zakelijke cultuur.

Investeer in relaties

Investeer in uw zakelijke relaties, bijvoorbeeld door regelmatig met hen te gaan lunchen. Neem niet gelijk dossiers mee naar het eerste gesprek. Praat over algemene onderwerpen en toon interesse in het land. Zakendoen komt hierna. In Frankrijk is het opbouwen van vertrouwensrelaties essentieel.

Respecteer hiërarchie

Respecteer de hiërarchie in het bedrijf. De baas is de baas. Zorg dat u contact heeft met de juiste persoon: degene die besluiten mag nemen of degene die zo hoog mogelijk in de hiërarchie staat. Dat is het niveau waarop u zaken doet in de Franse cultuur.

Voorkom directheid

Wees niet te direct

Ga niet rechtstreeks en te direct van toon op uw doel af. Directheid wordt niet altijd gewaardeerd. Fransen kunnen uw directheid als onbeleefd en grof ervaren.

Tutoyeer niet te snel

Blijf aan het begin van uw relatie formeel, tutoyeer niet te snel. Houd het in eerste instantie op ‘vous’, ook al worden er voornamen gebruikt.

Doe zaken niet per e-mail

Fransen doen geen zaken per e-mail. Ze willen hun zakenrelatie eerst beter leren kennen. Fransen doen zaken het liefst face-à-face.

Vragen over ondernemen in Frankrijk?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?