Ondernemen in Frankrijk
Frankrijk biedt mooie kansen voor Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld in de landbouw- en waterstofsector. Let wel op de verschillen in de zakencultuur. Het is in Frankrijk belangrijk om vertrouwen op de bouwen en minder direct te zijn. Op deze pagina vindt u zowel specifieke informatie over Frankrijk als algemene informatie voor uw exportplannen.
Praktische informatie over ondernemen in Frankrijk
Marktonderzoek doen

- Marktinformatie
- Franse consumentenvoorkeuren
- Netwerken opbouwen en zakenpartners vinden
Diensten verlenen

- Fysieke en digitale dienstverlening
- Visa, werkvergunningen en geldigheid diploma's
- Belasting en btw

Zakelijke gewoonten in Frankrijk
De Franse taal is een belangrijk onderdeel van de zakelijke cultuur. Wilt u volledig geaccepteerd worden door uw Franse zakenpartner? Dan is het goed als u meer dan alleen camping-Frans spreekt. Tutoyeer ook niet te snel, houd het in eerste instantie op 'vous'.
Verder is in Frankrijk het opbouwen van vertrouwensrelaties essentieel. Praat over algemene onderwerpen en toon interesse in het land, kom niet meteen ter zake. Wees ook niet te direct. Dit wordt niet altijd gewaardeerd en kan als onbeleefd worden ervaren. Respecteer daarnaast de hiërarchie in het bedrijf. De baas is de baas. Zorg dat u contact heeft met de juiste persoon in het bedrijf.
Met welke culturele verschillen kunt u nog meer rekening houden bij het zakendoen in Frankrijk?
Veelgestelde vragen over zakendoen in Frankrijk
Met de juiste zakenpartner krijgt u sneller voet aan de grond. Dat kan een agent of distributeur zijn, maar ook een productiepartner of een internationale organisatie. Bent u op zoek naar tips om alvast aan de slag te gaan? Ons artikel over zakenpartners vinden helpt u op weg.
Daarnaast helpen onze adviseurs u graag met uw zoektocht naar zakenpartners die voldoen aan uw specifieke vragen en eisen. Zij doen dit samen met het buitenlandnetwerk, waaronder bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade. Die kennen de lokale markt en adviseren u over de beste manier om in contact te komen met mogelijke zakenpartners.
Maatwerk staat hierbij voorop: samen met u onderzoeken we hoe u het beste in contact komt met buitenlandse zakenpartners in uw specifieke branche. Neem contact met ons op.
Brengt u producten voor consumenten op de Franse markt? Dan bent u op grond van de Franse milieuwet verantwoordelijk voor de afvalstromen van zowel het product als de verpakking, tijdens de gehele levensduur. Ook gelden er regels voor verpakkingsmaterialen.
Lees onze informatie over verpakkings- en recyclingregels in Frankrijk.
Komt u er niet uit? Neem contact met ons op voor gratis advies.
De landen van de Europese Unie (EU) hebben gemeenschappelijke btw-regels, namelijk het geharmoniseerd btw-stelsel. Welke regels gelden, hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld of u goederen of diensten levert. En of uw klant ondernemer of particulier is. Lees ons artikel over btw-regels in Europa.
Komt u er niet uit? Neem contact met ons op voor gratis advies.
Frankrijk voert (vanaf 1 november 2024) extra controles uit aan een aantal grenzen. Dit kan leiden tot een langere reistijd. Informatie hierover vindt u in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij evofenedex.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.
Lees meer op onze pagina over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Staat uw vraag er niet tussen? Geen nood, onze adviseurs helpen u graag. Het maakt niet uit of u een startende exporteur bent, of dat u al ervaring over de grens heeft opgedaan. Tijdens een gratis adviesgesprek kunt u uw vragen voorleggen. Op basis van uw situatie bekijkt uw adviseur welke vervolgstappen u verder gaan helpen. Zo kunt u bij ons onder andere terecht voor:
- Landeninformatie op maat: van landenvergelijking tot marktverkenning.
- Zakenpartnersupport op maat: samen met u kijken we naar de beste manier om in contact te komen met geschikte distributeurs, agenten of productiepartners, waarbij we u eventueel persoonlijk introduceren.
- Informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden.
- Informatie over wetgeving, exportregels en producteisen.
Neem contact op met onze adviseurs en ontdek de mogelijkheden.
Nieuws
Evenementen
Economische missie naar Frankrijk
NL Paviljoen op Pollutec Lyon 2025
Subsidies en financiering voor zakendoen met Frankrijk
Als u zaken gaat doen in het buitenland, heeft u misschien financiering nodig. U kunt gebruikmaken van verschillende subsidies, programma's en regelingen die wij uitvoeren. Bijvoorbeeld voor:
- het inhuren van een coach die u helpt met uw marktentree;
- deelname aan een beurs;
- een demonstratieproject of haalbaarheidsstudie.
Komt u er niet uit? Neem contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u ook adviseren over subsidies en regelingen van andere financieringsorganisaties, zoals de Europese Unie en de Wereldbank.
Ook interessant als u zakendoet in Frankrijk
Blog: Nederlands-Frans Economisch jaar 2025
Met het Nederlands-Frans Economisch jaar staan beide landen stil bij de lange en sterke economische band. Expert Martijn Adelaar legt uit hoe u in dit speciale jaar de exportkansen kunt benutten.
Informatie: Verpakkings- en recycleregels in Frankrijk
Brengt u producten voor consumenten op de Franse markt? Dan moet u voldoen aan de verpakkings- en recycleregels in Frankrijk. Lees onze informatie over deze regels.
Informatie: EU-wetgeving en internationaal ondernemen
Bij export naar Frankrijk krijgt u te maken met Europese en nationale regels over handel. Bekijk onze informatie over EU-wetgeving.
Lees meer over zakendoen in Frankrijk
Op zoek naar meer informatie? Bekijk al onze rapporten, blogs en artikelen over ondernemen in Frankrijk.

Waarom ondernemen in Frankrijk?
Frankrijk biedt in verschillende sectoren, talloze kansen voor de Nederlandse ondernemer. Vooral op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie. Denk aan batterijen en oplossingen voor energieopslag, circulair plastic en duurzame mode. Maar ook de bio-economiesector en waterstofsector bieden mogelijkheden.
Daarnaast liggen er kansen in de Franse landbouw. Nederlandse kennis en expertise over agritech en overdekte tuinbouw kan op belangstelling rekenen.
Frankrijk en Nederland werken al intensief samen op het gebied van ICT en gezondheid (e-health). Deze samenwerking biedt kansen voor Nederlandse ondernemers die actief zijn in deze sectoren. Verder zijn er zakelijke kansen in de Franse fietsinfrastructuur, havens en scheepsbouw.
Hulp nodig? Neem contact op voor gratis advies op maat
U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Heeft u vragen over lokale wetten en regels, hoe u het beste uw marktentree maakt of waar kansen liggen? Onze adviseurs staan voor u klaar.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken