Handel Nederland - Griekenland

Gepubliceerd op:
8 april 2020
Laatst gecontroleerd op:
19 september 2023

De handel met Griekenland trekt langzaam weer aan. De invoer neemt in 2022 toe tot € 1,2 miljard (2021: 936 miljoen). In 2022 is de uitvoer gegroeid naar € 3,7 miljard (2021: 3 miljard). Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Griekenland.

Wilt u meer weten over Griekenland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Griekenland.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Griekenland? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Economic Forecast van de Europese Commissie

Volgens de Economic Forecast van de Europese Commissie is het Griekse bbp goed gegroeid in 2022, met 5,9%. Dat kwam vooral door de particuliere uitgaven. Verder spelen de stijging van investeringen en het herstel van de toeristische sector een rol.

De voorspelling is dat het Griekse bbp met 2,4% stijgt in 2023. Dit als gevolg van zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag. Naar verwachting zullen de particuliere uitgaven toch niet zoveel stijgen als in 2022 na de coronapandemie. Dat komt onder andere door een daling in het inkomen van huishoudens.

Lees de hele Economic Forecast van voorjaar 2023 voor een uitgebreide macro-economische analyse.

Handelscijfers Nederland - Griekenland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Griekenland

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 3,7 miljard 2022
Totale invoer € 1,2 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Griekenland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Griekenland

Uitvoer vanuit Nederland naar Griekenland

Productgroep Bedrag Jaartal
Vlees en vleesproducten € 343 miljoen 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 222 miljoen 2022
Zuivelproducten en eieren € 209 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Griekenland.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Griekenland

Invoer vanuit Griekenland naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Non-ferrometalen € 127 miljoen 2022
Groenten en fruit € 109 miljoen 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 103 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Griekenland naar Nederland.

Voorlopige importcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Griekenland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Griekse economie? Deze website helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Griekse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?