Handel Nederland - Griekenland

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
3 februari 2021

De Griekse economie is zich na de zware crisisjaren langzaam aan het herstellen. Ook de handel met Griekenland trekt weer aan. Dit geldt voor zowel de uitvoer als de invoer. De export lag in 2019 bijna 7% hoger dan het jaar ervoor, de import bijna 1,7%. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Griekenland.

Wilt u meer weten over het land Griekenland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Griekenland.

Handelscijfers Nederland - Griekenland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Griekenland

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 2,467 miljard 2020
Totale invoer € 609 miljoen 2020
Handelsbalans € 1,858 miljard 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Griekenland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Griekenland

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Griekenland. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Griekenland.

Economische gevolgen

De maatregelen die de Griekse overheid nam ter bestrijding van het coronavirus, hebben de Griekse economie hard getroffen. Zo daalde het bbp in het tweede kwartaal van 2020 met 14%, na een relatief kleine daling van 0,7% in het eerste kwartaal. De werkloosheid bereikte in juni 2020 een piek van 18%, waarna die daalde tot 16,8% in juli.

De verwachting is dat het bbp over heel 2020 met 9% afneemt, gevolgd door een gedeeltelijk herstel van zo'n 5% in 2021 en 3,5% in 2022. De onzekerheid blijft echter groot in Griekenland, met name in de toeristische sector. Financiering uit het Europese steunfonds zou de gevolgen wat kunnen verzachten.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Griekenland

Uitvoer vanuit Nederland naar Griekenland

Productgroep Bedrag Jaartal
Vlees en vleesproducten € 271 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 232 miljoen 2020
Zuivelproducten en eieren € 134 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Griekenland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Griekenland.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Griekenland

Invoer vanuit Griekenland naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Groenten en fruit € 90 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 78 miljoen 2020
Non-ferrometalen € 72 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Griekenland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Griekenland naar Nederland.

Voorlopige importcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op:: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Griekenland. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Griekse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Griekenland? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?