Bedrijf starten in Italië

Gepubliceerd op:
11 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Italië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Italiaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen die gelden in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Italië. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Italië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • beschermen van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken ('figures'). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Italië staat
58e (ranking 2020). Het land scoort goed als het gaat om het regelen van elektriciteit en registreren van bezit. Italië scoort minder goed als het gaat om belastingen betalen en verstrekken van krediet.

Rapport Doing Business in Italy

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business in Italy 2019 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De meest voorkomende rechtsvormen voor buitenlandse investeerders in Italië zijn:

  • Società per Azioni (vergelijkbaar met de Nederlandse N.V.)
  • Società a Responsabilità Limitata (vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.)
  • Stabile Organizzazione (zonder een specifieke bedrijfsvorm te kiezen, bijvoorbeeld als je een filiaal in Italië wilt starten).

Dutch Business Lawyers Abroad (DBLA) geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Italië heeft 2 speciale economische zones: Punto franco di Trieste en Punto franco di Venezia. Triëst is de belangrijkste van de twee. Hier kunnen goederen 180 dagen zonder douanerechten blijven. De haven van Triëst heeft meer informatie over zijn economische zone.

Andere belastingvoordelen

De Budget Law van 2017 is onder andere ontworpen om investeren in Italië aantrekkelijker te maken. Lees een toelichting op de Budget Law op de website van het Italiaanse ministerie van Economische Zaken en Financiën.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Italië. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Het Italiaanse agentschap Invitalia ondersteunt buitenlandse ondernemingen bij hun investeringen in Italië.

Investeringsgidsen consultancy’s

Online ook diverse investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Italië zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Italië

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Italië. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?