Bedrijf starten in Italië

Gepubliceerd op:
11 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
24 januari 2024

De Italiaanse markt biedt vele kansen voor Nederlandse ondernemers. Een bedrijf of vestiging in Italië oprichten, kan u helpen om alle mogelijkheden optimaal te benutten. Met een eigen bedrijf heeft u immers alles zelf in de hand. Toch komt er een hoop kijken bij het starten van een onderneming in Italië. Wij helpen u op weg.

Deze pagina biedt handvatten voor het beginnen van een bedrijf in Italië. Ga altijd na bij de Italiaanse instanties wat úw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Italië. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Italië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet kennis hebben van de Italiaanse wet- en regelgeving. Er zijn diverse lokale en regionale regels waaraan u moet voldoen. En denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Met name voor start-ups is er veel steun van de Italiaanse overheid.

Ondernemingsvormen in Italië

Net als in Nederland kunt u in Italië kiezen uit verschillende bedrijfsvormen/rechtsvormen. Elke bedrijfsvorm kent zijn eigen juridische en administratieve verplichtingen. De belangrijkste staan hieronder kort uitgelegd.

De meest voorkomende rechtsvormen voor buitenlandse investeerders in Italië zijn:

 • S.p.A: Società per Azioni (vergelijkbaar met de Nederlandse N.V.)
 • S.r.I.: Società a Responsabilità Limitata (vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.)

Het partnerschap heeft geen rechtspersoonlijkheid, hoewel het nog steeds een ondernemingsvorm is naar Italiaans recht. De belangrijkste soorten zijn:

 • S.n.c.: Società in nome collettivo
 • S.a.s.: Società in accomandita semplice

Meer weten over ondernemingsvormen in Italië?

 • Bekijk de Engelstalige toelichting over ondernemingsvormen op de website van de Italian Trade Agency.
 • Download de gids Doing Business in Italy (pdf) op de website van de Italian Trade Agency. De informatie over representative offices en branches staat op pagina's 6 - 9; lees voor overige ondernemingsvormen de pagina's 10 - 15.

Welke Italiaanse bedrijfsvorm past bij u?

Welke vorm voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld in welke sector u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn en de grootte van uw onderneming. Deze afweging wordt door iedere ondernemer anders gemaakt.

Komt u er zelf niet uit? Overweeg dan een adviesbureau in te schakelen, die gespecialiseerd is in het starten van een bedrijf in Italië. Zij kunnen u – tegen betaling – voorzien van advies over welke vorm bij u past. Daarnaast kunnen ze u begeleiden bij het starten van een bedrijf of vestiging in Italië.

U kunt ook bij uw brancheorganisatie informeren of zij ervaringen kunnen delen over starten in Italië.

De Italiaanse instantie voor internationaal zakendoen, de Italian Trade Agency, biedt veel informatie en ondersteuning voor ondernemers die in Italië willen starten.

Bent u zich nog aan het oriënteren? Lees dan bijvoorbeeld eerst de gids Invest in Italy van de Italian Trade Agency.

   Registreren van uw Italiaanse onderneming

   Een nieuw bedrijf in Italië moet u registreren in het handelsregister ('Registro delle Imprese') . Dat wordt beheerd door de Kamers van Koophandel.

   • Lees ook de informatie over registratie in de Engelstalige gids Doing Business in Italy (pdf) in hoofdstuk 3: Setting up a company (pagina's 10 - 15).

   Het Italiaanse investerings- en zakenklimaat

   In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Italië vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

   Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

   Databanken met informatie over investeringskansen

   Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

   Speciale economische zones in Italië

   Italië heeft diverse speciale economische zones, met name in het zuiden van het land:

   • Basilicata
   • Calabrië
   • Campania
   • Puglia
   • Sicilië

   Meer weten over deze speciale economische zones?

   Belastingvoordelen voor start-ups

   Voor start-ups zijn er ook belastingvoordelen. Via Smart&Start Italia (onderdeel van Invitalia) is er ondersteuning voor de oprichting en groei van innovatieve start-ups in heel Italië.

   Andere belastingvoordelen

   • De Budget Law van 2017 is onder andere ontworpen om investeren in Italië aantrekkelijker te maken. Lees een toelichting op de Budget Law op de website van het Italiaanse ministerie van Economische Zaken en Financiën.
   • Bekijk ook de informatie 'Pro Investment Incentives' in de gids Invest in Italy (pdf) op pagina's 16 en 17.

   Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

   Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

   Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

   Meer weten?

   Online is veel informatie te vinden over investeren in Italië. Denk aan zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

   Vragen over een bedrijf starten in Italië?

   Onze adviseurs denken graag met u mee.

   In opdracht van:
   • Ministerie van Buitenlandse Zaken
   Bent u tevreden over deze pagina?